1515

Alibaba dömd till mångmiljardböter av Kina

Den kinesiska näthandelsjätten Alibaba, med Ericsson-vd:n Börje Ekholm i styrelsen, döms att betala 18,2 miljarder yuan, motsvarande 23,7 miljarder kronor, i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter.

Bötesbeloppet motsvarar 4 procent av Alibabas försäljning 2019, som uppgick till 455,7 miljarder yuan, motsvarande runt 590 miljarder kronor, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Rekordbeloppet är nästan tre gånger så högt som den tidigare högsta företagsboten, som telekombolaget Qualcomm tvingades betala 2015.

”Vi accepterar sanktionen med ödmjukhet och kommer att säkra vår efterlevnad med bestämdhet”, skriver Alibaba i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till rekordboten är att Alibaba har missbrukat sin dominerande ställning på marknaden, rapporterar statliga kinesiska medier.

Myndigheterna slår ner på de påstådda kraven att företag som vill sälja sina produkter på Alibabas populära e-handelsplattformar förbjuds att lägga ut sina produkter till försäljning på andra sajter.

Alibaba kommer att hålla en konferens med sina investerare på måndag för att dela med sig av ”sina funderingar och planer för en långsiktig och hälsosam utveckling av den framtida affärsverksamheten”.

Pressen på Alibaba och andra stora kinesiska teknikföretag har ökat i takt med att deras inflytande över det kinesiska samhället har vuxit.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?