1515

Algeriets president Bouteflika avgår redan nu

Abdelaziz Bouteflika avgår som president redan nu, rapporterar landets statliga nyhetsbyrå.

Varken demonstranter eller den mäktiga militären var tillfreds med måndagens besked om att Bouteflika skulle avgå inom de närmaste veckorna.

Foto:TT

Efter nästan exakt 20 år vid makten kliver Abdelaziz Bouteflika ned från presidentposten. Han har lämnat ett formellt avgångsbesked till det algeriska konstitutionsrådet, rapporterar den statliga nyhetsbyrån APS.

Bouteflika meddelade redan på måndagen att han skulle avgå någon gång innan hans mandatperiod tar slut den 28 april och hänvisade då till att han behövde "säkerställa statens institutioner".

På tisdagen fortsatte protesterna och armén krävde att den juridiska processen för att avsätta Bouteflika skulle sätta igång. Nu tidigarelägger 82-åringen alltså sin avgång.

Bouteflikas besked har lämnats i skriftligt form och själv har han ännu inte trätt fram.

Arméns mäktige stabschef Ahmad Gaid Salah meddelade tidigare på tisdagen att han inte litar på att det första avgångsbeskedet kommer från Bouteflika själv. I helgen tog arméledaren initiativ till en konstitutionell process för att avsätta Bouteflika med hänvisning till dennes sviktande hälsa. Under tisdagen har han försökt skynda på detta arbete och försökt få den att starta direkt, vilket den privatägda algeriska tv-kanalen Ennahar rapporterat.

Ahmad Gaid Salah, som sakta men säkert skiftat position när protesterna i algeriska städer växt i styrka, sade att han står på folkets sida och att det inte fanns någon tid att förlora.

Måndagens besked möttes av skepsis bland demonstranterna.

”Bouteflikas beslut kommer inte att förändra något, säger Mustapha Bouchachi, advokat och en av de ledande aktivisterna inom proteströrelsen som svept genom Algeriet de senaste veckorna”.

”Det viktiga för oss är att vi inte godtar övergångsregeringen. Fredliga protester kommer att fortsätta”.

Och så skedde på tisdagen. Hundratals studenter marscherade i huvudstaden Alger med krav på radikal förändring – och ett omedelbart maktskifte, där även den mäktiga militären tappar inflytande.

I den fredliga demonstrationen sjöng deltagarna "Vi vill ha ett regimskifte" och "Vi vill inte ha Bouteflika eller Said". Said Bouteflika är den 82-årige presidentens yngre bror, som enligt kritiker leder ett egentligt maktetablissemang bakom kulisserna.

Än så länge har endast ett av Algeriets oppositionspartier, islamistiska MSP, kommenterat Bouteflikas besked.

"Detta steg tas för att bevara det politiska systemet", säger partiet i ett uttalande.

Abdelaziz Bouteflika har bara framträtt offentligt vid ett fåtal tillfällen sedan han drabbades av ett slaganfall för fem år sedan, och då i rullstol. Frågetecken har satts för hans hälsa – och för huruvida det verkligen är han som styr landet i dagsläget.

I helgen skapades en övergångsregering, enligt officiella uppgifter på Bouteflikas initiativ. Den har inte mötts av något oppositionellt erkännande. Arméns stabschef Ahmad Gaid Salah behåller sin post som vice försvarsminister i den nya regeringsbildningen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?