Alfa Laval upprepar finansiella mål på kapitalmarknadsdag

Alfa Laval upprepar sina finansiella mål vid tisdagens kapitalmarknadsdag i Köpenhamn, men flaggar för höjda investeringsnivåer i produktionsstrukturen i år och nästa år.

Alfa Laval ALFA -2,58% Dagens utveckling s forskning och utveckling, FoU, kommer att öka i vikt under kommande år i takt med att produktlanseringarna gradvis accelererar. Bolaget upprepar att riktvärdet för forskning och utveckling, FoU, förblir 2,5 procent av omsättningen framöver.

Det framgår av det pressmeddelande Alfa Laval skickade ut på tisdagsmorgonen inför den kapitalmarknadsdag som hålls i Köpenhamn med start klockan 10.30.

Andra viktiga initiativ för Alfa Lavals utveckling är de som kan kopplas till en mer effektiv produktionsstruktur liksom de som är knutna till bolagets planerade kapacitetsutbyggnad. Tillsammans kommer dessa att resultera i investeringar som motsvarar cirka 3 procent av omsättningen 2018-2019, varefter de börjar normaliseras under 2020, heter det.

Avskrivningarna på övervärden över de kommande två åren förväntas bli 950 miljoner kronor under 2019 och 850 miljoner kronor under 2020. 

Ytterligare när det gäller guidning kvarstår den att skattesatsen förblir 26 procent på resultatet före skatt och utdelningsandelen hålls oförändrad på 40-50 procent av vinst per aktie, justerad för nedskrivning av övervärden.

Bolagets finansiella mål avseende tillväxt, lönsamhet och avkastning kvarstår: 5 procents årlig omsättningstillväxt och en rörelsemarginal (justerad ebita) på 15 procent över en konjunkturcykel, samt en årlig avkastning på sysselsatt kapital på minst 20 procent.

Framöver kommer bolaget att driva ett kontinuerligt förbättringsarbete för att säkra den långsiktiga riktningen. Detta inkluderar fortsatta initiativ inom försörjningskedjan de kommande två åren. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?