1515

Alexander Stubb: Omöjligt att vara en perfekt pappa, make, vän och statsminister

Jag kommer ihåg den dagen som om det var i går. Det var den 25 november 2014. Mörkt och regnigt. Jag sov illa, mådde inte bra. Jag var trött.

Jag var Finlands statsminister. Fem månader till riksdagsvalet. Jag hade fått ärva en svår koalitionsregering, utan ideologiskt klister. Det var jobbigt från morgon till kväll.

Alexander Stubb.
Alexander Stubb.Bild:TT

Jag är en evig optimist och brukar klara av det mesta, men jag kände att nu började jag närma mig gränsen för min kapacitet.

Opinionsmätningarna sjönk. Oppositionen skrek. Medierna skrev bara skit. Regeringspartierna grälade. Och, det bubblade i mitt eget parti.

Den morgonen vaknade jag till mörker, bokstavligen. Jag sa till min fru att nu känns det dåligt. Och hon hade ju sett det under de senaste veckorna – jag var kanske fysiskt hemma, men psykiskt var jag frånvarande.

Det var dags att söka hjälp. Jag talade ofta med mina bästa vänner, som kämpade på och gav bra råd. Det hjälpte, men nu behövde jag en utomstående röst.

Jag kontaktade Doktor Aki Hintsa, som hade fungerat som läkare åt ett antal världsstjärnor inom Formel 1 och näringslivet.

Ett par dagar senare satt vi och njöt av traditionell köttsoppa på Villa Bjälbo, statsministerns residens i Helsingfors. Vi diskuterade livet, hur man klarar av svåra situationer. Det blev en djup diskussion.

Jag hade tur. Jag vaknade till i tid – det kunde lätt ha blivit en burnout. Med hjälp av familjen, vänner och Aki Hintsa gick jag tillbaka till basgrejer.

Jag skötte om min hälsa med sömn, motion och hälsosam mat. Jag förstod att det är omöjligt att vara en perfekt pappa, make, vän och statsminister.

Jag accepterade, att vad man än gör på toppen så tycker någon alltid att det blir fel.

I slutspelet gick allt bra. Jag vaknade till från den mörka novemberdagen. Energinivåerna gjorde en comeback. Valkampanjen blev tuff, men vi blev tvåa och gick in i en ny regeringskoalition.

Vi gjorde det som behövdes och Finlands ekonomi mår nu bättre igen. Två år senare lämnade jag politiken och stortrivs med mitt nya jobb i Luxemburg.

Om det känns tufft i november så lönar det sig att gå tillbaka till det mest basala. Kom ihåg att sova, motionera och äta fiffigt – då känns livet mindre stressigt.


Innehåll från TorkAnnons

VR-spelet som kan göra skillnad i vården

Vårdrelaterade infektioner (VRI) är den vanligaste vårdskadan på svenska sjukhus. För att färre patienter ska drabbas är arbetet med en förbättrad vårdhygien och framför allt handhygien en avgörande faktor. Därför har Tork, ett varumärke från Essity, tagit fram en unik handhygienutbildning för sjukvårdspersonal; ett interaktivt spel i virtual reality. 

En vårdrelaterad infektion är en infektion som uppstår inom vården. Den kan uppstå till följd av bakterier eller virus som patienten får med sig från sjukhusmiljön. Därför är god handhygien av extremt vikt för att minska risken för en VRI.  

– Cirka 1 500 patienter dör varje år i Sverige som en direkt eller indirekt följd av VRI. Det här vill vi bidra till att ändra på, säger Jenny Logenius, Global Brand Manager på Essity som varit med och tagit fram utbildningen Tork VR Clean Hands Training and Education.  

– Som ett globalt hygien- och hälsoföretag med ledande varumärket Tork som förser vården med hygienartiklar, ville vi skapa en kompletterade tjänst med den här utbildningen. Man kan tro att handhygien är en självklarhet, men det är lätt hänt att man missar något av WHO:s fem moment, under stress eller press, säger Malin Herrmann, Regional Brand Manager på Tork, Essity.  

WHO:s fem moment för handhygien är:  

1. Före patientkontakt.
2. Före rent/aseptiskt arbete.
3. Efter orent arbete.
4. Efter patientkontakt.
5. Efter kontakt med patientens närmiljö.  

Ett interaktivt och roligt sätt att lära sig på 

I startprocessen av projektet genomförde man en undersökning för att se vad vårdpersonal tyckte om de nuvarande utbildningarna. Resultatet visade att man ansåg att de var alltför teoretiska, tråkiga och passiva. Därför skapade Essity ett interaktivt spel med VR som hjälpmedel. Spelet utvecklades tillsammans med världsledande expert, beteendevetare och universitetssjukhus, bland annat Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Västra Götaland.    

– Utbildning och träning i handhygien är något vi arbetar med kontinuerligt. Vad som är annorlunda och nytt med den här träningen i virtual reality som vi varit delaktiga i att validera, är att man får direkt feedback på hur man presterar. För oss är det viktigt att handhygienträningen speglar verkligheten, men samtidigt är roligt att genomföra. Det ger ett bättre resultat, säger Maria Segertoft och Ulrika Engstrand, undersköterskor vid urologen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Västra Götaland.  

– I spelet får man ta sig an rollen som antingen sjuksköterska eller läkare, och påbörja ett skift på den virtuella avdelningen. Genom ett antal verkliga situationer, som att lägga om ett sår eller springa på ett larm, övar man på WHO:s fem olika moment. Skillnaden här från verkligheten är att du inte kommer vidare i spelet om du inte kommer ihåg att sprita dig säger Jenny Logenius.  

Om Tork och Essity 

Essity, med det globalt ledande varumärket Tork, är världens största leverantör av produkter och tjänster inom marknaden för professionell hygien och vill med sina banbrytande innovationer hjälpa dig att göra din verksamhet ännu bättre.  

Läs mer om deras utbildning på tork.se/cleanhands 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tork och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?