1515

Alexander Flemings mögel gick under klubban

Hur mycket är gammalt mögel värt? 132.000 kronor. Det blev i alla fall prislappen för den mögelodling som bakteriologen Alexander Fleming upptäckte penicillinet i.

En del av Flemings sparade mögelodling.
En del av Flemings sparade mögelodling.Bild:Ap

Den historiska mögelodlingen gick under klubban i London på onsdagen för hela 132.000 kronor. Det nära 90 år gamla möglet förvarades i en liten glaskupa med Alexander Flemings egen anteckning på baksidan – ”Möglet som skapade penicillinet”, enligt AP News.

Det kan dock vara en sanning med modifikation. Fleming ska ha gjort ett dussintal ”minnesodlingar” av den ursprungliga odlingen. Dessutom ska han ha skickat flera exemplar till både kändisar och tunga namn inom forskarvärlden ”som ett slags helig relik”, enligt Matthew Haley på auktionshuset Bonham’s.

Innan upptäckten av penicillinet gjordes var sjukdomar som lunginflammation dödliga.

”När medicinen blev tillgänglig kallades den mirakeldrogen”, säger Kevin Brown, arkivarie på Alexander Fleming Laboratory Museum, till AP News och påpekar att upptäckten blev startskottet för en ny era inom medicinen.

Upptäckten, som gjordes den 28 september 1928, var mer eller mindre en slump. Fleming hade för vana att lämna sina laboratorieskålar för att se vad som hände med dem och när han kom tillbaka till sitt laboratorium efter en vistelse på sitt lantställe upptäckte han att mögel hade växt i en av bakterieodlingarna. Där möglet växte hade bakterierna dött och i de skålar som inte hade angripits av mögel hade bakterierna inte påverkats. Det var så Fleming upptäckte mögelsvampen ”Penicillium notatum” och att den är bakteriedödande.

”Fleming lade märke till något som andra hade missat och han såg potentialen i att behandla patienter med penicillin”, säger Kevin Brown till AP News.

Fleming fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1945 och delade det tillsammans med Ernst Chain och Howard Florey, som cirka tio år senare isolerade ingrediensen och gjorde det möjligt att massproducera penicillin.

Köparen av mögelodlingen som klubbades på onsdagen har ännu inte gett sig till känna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?