1515
Annons

Alex Schulman vinner Årets bok

Alex Schulman, författare och medieprofil, vinner Bonniers Bokklubbars litteraturpris Årets Bok, som röstas fram av svenska folket.

Alex Schulman.
Alex Schulman.Bild:Lina Eidenberg Adamo

Du vinner Årets bok för boken ”Glöm mig”, som handlar om din uppväxt med en alkoholiserad mor. Vad betyder utmärkelsen för dig?

”Jag är väldigt glad och hedrad, jag vet inte om jag någonsin vunnit ett pris. Eller min blogg utsågs till Årets blogg 2007 av Nöjesguiden, det var senaste gången jag fick ett pris. Det känns roligt att det är en kunnig jury som tar fram kandidaterna, att man har passerat det nålsögat och att det är folkets pris. Så det är dubbelt kul.”

Varför tror du att boken har fått sådant gensvar?

”Det finns många andra som är uppväxta med föräldrar som har varit alkoholiserade. Men nu har jag förstått att det inte bara handlar om alkoholism, utan en barndom där man inte blivit sedd av olika anledningar. Det kan vara andra saker, som psykisk sjukdom. Det är otroligt många som har hört av sig som har liknande upplevelser.”

Vad har boken betytt för dig?

”Det har varit en typ av tillfrisknande från mitt medberoende, som är en sjukdom som jag fortfarande lider av. Grundinställningen är att inte prata om det. Jag har skrivit om mig själv och mitt liv i olika tappningar, men varje gång har jag undvikt det viktigaste, vilket är den här historien. Det har varit ganska skickligt gjort.”

Vilken bok skulle du själv säga är den bästa boken i år?

”De oroliga av Linn Ullman. Det är en av de mest fascinerande böcker jag läst.”

Vad läser du själv just nu?

”Jag ska precis börja på boken om Marie Göranzons liv. Jag läser helst saker som kan ge mig uppslag till podden. Hela livet är väl en jakt efter idéer. Jag skulle säga att jag läser 70 procent facklitteratur, 30 procent skönlitteratur.”

Skriver du på någon ny bok?

”Nu lanserar jag och Sigge Eklund vår bok och då finner jag inte ro för att skriva. Men till hösten ska jag börja på en ny bok, vad den ska handla om har jag inte bestämt mig för. Jag sitter på en fascinerande historia som jag vill utforska.”

Prissumman på 30.000 är ju en bråkdel av vad ni tjänar på er podd, men ska du göra något särskilt med pengarna?

”Va, jag visste inte ens att man fick pengar? 30.000? Det är ju helt sjukt.”

Vad föredrar du, det skrivna eller det talade ordet?

”Det skrivna. Jag tycker att någonting går förlorat från det att jag skriver det till att jag läser det högt.”

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag 

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér. 

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Bonnesens försvar: ”Uppdrag granskning” hade fel

Efter år av tystnad ska Birgitte Bonnesen nu göra upp – inte bara med åklagarna, utan även med Finansinspektionen, Stockholmsbörsen och Swedbank.

Det är inte hon som vilselett marknaden, utan SVT:s ”Uppdrag granskning” som vilselett alla andra, hävdar den tidigare bankchefen.

Birgitte Bonnesen anländer till Stockholms tingsrätt.
Birgitte Bonnesen anländer till Stockholms tingsrätt.Foto:Oscar Olsson

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera