Annons

Äldre vill se utökat senior-rut

Inför ett äldreavdrag, seniorrut, där alla tjänster som utförs i hemmet är avdragsgilla för personer som fyllt 65 år.

Det föreslår arbetsgivarorganisationen Almega, som pekar på att behoven växer hos en snabbt växande befolkningsgrupp.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

För att pejla intresset gjorde Almega i höstas en enkätundersökning bland medlemmar i SPF Seniorerna. En majoritet hade använt rutavdraget och de vanligaste tjänsterna var städning och trädgårdsarbete.

Åtta av tio pensionärer vill gärna se ett rutavdrag där all hjälp i hemmet ingår. Dels för att det är krångligt att veta vad som ingår i rutavdraget, och dels för att behoven av hjälp ökar i takt med stigande ålder.

Det är inte bara pensionärer som tycker att reglerna kring rutavdraget är krångliga. Skatteverket hittar fel i 45 procent av de utredningar som gjorts avseende trädgårdsarbete sedan början av 2019. Skatteverket har krävt tillbaka 3,4 Mkr och beloppen har varierat mellan 5.000 och 50.000 kronor.

”Om hjälp anlitas för att fixa något i trädgården är det viktigt att se till att göra rätt avdrag för rätt arbete. Flera tjänster ger inte rätt till någon skattereduktion. Det är köparen som har ansvaret för att avdraget blir rätt”, säger Åsa Engström, sektionschef på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Till exempel har markarbeten som anläggning av uppfart, grusgång och rabatt, som inte ger någon skattereduktion, i fakturan noterats som trädgårdsarbete. Sten och murningsarbeten liksom byggande av pooldäck är andra tjänster som inte ger rätt till rutavdrag.

Tjänster som pensionärer enligt undersökningen skulle efterfråga om de omfattades av rutavdrag är bland annat utökade trädgårdstjänster, reparation av hushållsmaskiner, städning av dödsbo samt installation av säkerhetsutrustning.

Almegas argument för ett utökat rutavdrag för äldre är bland annat att det skulle skapa många arbetstillfällen, vilket är extra viktigt nu när arbetslösheten väntas stiga dramatiskt som en följd av coronakrisen.

Ett annat argument är att gruppen över 80 år växer snabbt och väntas öka med 50 procent inom nio år. Det är en grupp som behöver få hjälp med en rad tjänster för att kunna bo kvar hemma.

Därför föreslår Almega ett senior-rutavdrag för alla som fyllt 65 år och som gäller för alla tjänster i hemmet.

I fjol köpte hushållen ruttjänster där skattereduktionen sammantaget uppgick till 5,7 miljarder kronor.


Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?