1515

”Alarmerande nivåer” – experten ser rekylen komma

Risken för en rekyl på börsen ökar, enligt IG:s marknadsanalytiker Erik Hansén.
Han ser flera varningstecken torna upp sig, bland annat en överoptimism på optionsmarknaden.

Foto:Di

Centralbankernas stimulanser och de låga räntorna håller marknaderna under vingarna. Men på kortare sikt närmar vi oss ett nedåthack i kurvan. Så tyder åtminstone Erik Hansén signalerna.

”Jag har blivit mer försiktig till börsen på lite kortare sikt, på någon vecka så där. Kollar man tekniskt på börsen har bredden i uppgången börjat avta. Det är något som man brukar se innan rekyler. Det är färre och färre bolag som noterar nya högstanivåer.”

En annan varningssignal som Erik Hansén ser är en låg ”put/call-ratio”. Det är en indikator som visar förhållandet mellan antalet säljoptioner (put options) och antalet köpoptioner (call options) som efterfrågas på marknaden.

”Den är på alarmerande nivåer, och den visar egentligen att aktörer har släppt garden och blivit mindre försiktiga. Man skyddar inte sina portföljer mot en nedgång längre.”

En låg put/call-ratio betyder generellt att fler aktörer på marknaden blivit positiva. Men Erik Hansén ser det som en negativ signal, eftersom investerare som inte skyddat sina portföljer är mer känsliga för dåliga nyheter.

”Man tolkar det som en kontraindikator. När den är nere på de här nivåerna har avkastningen historiskt sett varit negativ på en eller två veckors sikt, sett till USA-börsen. Det är helt klart en varningssignal på kort sikt”, säger han till Gabriel Mellqvist i Di TV:s Börsmorgon.

Dessutom brukar augusti och september vara svaga månader på börsen, då snittavkastningen är negativ och volatiliteten ökar.

”Det vore både hälsosamt och logiskt om vi fick en rekyl. Men om vi kollar på längre sikt så är låga räntor och expansiva centralbanker så klart väldigt stödjande för aktier. Det som brukar knäcka längre uppgångar är när räntorna börjar stiga, och där är vi inte i dag. Men på kortare sikt ser jag en ökad sannolikhet för en rekyl”, säger Erik Hansén.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?