Alarmerande brist på kontor hotar Stockholms tillväxt

Rekordlåga vakansnivåer och höga hyror för kontor i Stockholm City hotar tillväxten i regionen.

Den varningen utfärdar Max Barclay, vd för Newsec Sweden, och han får medhåll av Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare.

”Situationen är alarmerande”, säger hon.

Bild:TT

”Det har varit ett stort fokus på bostadsbyggandet i Stockholm, och det är rätt och riktigt. Folk måste ju ha någonstans att bo. Men man har glömt kontorsmarknaden. Det finns ett stort behov av kontor”, säger Max Barclay, som är ansvarig för fastighetsförvaltaren Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

Vakansgraden i Storstockholm ligger nu på 7 procent, och i Stockholm City är vakansgraden under 2 procent.

”Det är rekordlågt, och alldeles för lågt för att man ska kunna ta emot nya bolag i City”, säger han.

”Vakanser finns särskilt i äldre kontorsfastigheter som inte motsvarar de behov och önskningar som företagen har.”

Geografiskt finns flest vakanser i Stockholmsområdet i Kista och Sickla.

Under de senaste tio åren har det byggts knappt 100.000 kvadratmeter kontor per år. Det motsvarar ett tillskott på omkring 0,8 procent av kontorsstocken i Storstockholm varje år.
Enligt Newsec behövs det byggas mycket mer för att möta företagens behov under de närmaste fem-sju åren.

”En riktlinje är att bygga 2 procent av kontorsstocken varje år, men det har vi inte varit i närheten av under senare år”, säger Max Barclay.

”Dessutom har beståndet naggats i kanten eftersom kontor som blivit lediga när företag flyttat huvudkontoret, exempelvis till Arenastaden, har gjorts om till bostäder och hotell.”

Detta i kombination med den stora inflyttningen till Stockholm har pressat upp hyrorna.

”Det är rekordhöga hyresnivåer i Stockholm City som i vissa fall ligger över 8.000 kronor per kvadratmeter. Prisbilden blir också en hämmande faktor för företag”, säger han.

”Det har varit ett väldigt stort fokus på bostäder så att man har glömt kontor som är viktigt för fortsatt tillväxt i Stockholm.”

Han får medhåll av Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare.

”Kontorsbristen har utvecklats till den nya bostadsbristen. Det har varit ett för ensidigt fokus på bostadsmarknaden. Situationen på kontorsmarknaden är alarmerande som man kan se på prisutvecklingen i centrala lägen där hyrorna har ökat kraftigt”, säger hon.

Oroade företag har hört av sig till Stockholms Handelskammare.

”En viss typ av bolag skulle kunna expandera om det inte vore för situationen på kontorsmarknaden, men även på bostadsmarknaden. Vi måste utnyttja ytan i Stockholms centrala lägen maximalt. Om vi inte klarar det kommer vi inte att kunna konkurrera med andra europeiska städer.”

”Kontorsmarknaden är ett tillväxthinder för Stockholm och ytterst får det konsekvenser för hela den svenska ekonomin eftersom hälften av Sveriges BNP-tillväxt genereras i Stockholm.”

Maria Rankka påpekar att Stockholms mest centrala lägen har en större andel jobb med höga förädlingsvärden och höga löner vilket innebär ett större bidrag till ekonomin än arbeten i mindre centrala delar.

”Om företagen inte kan växa i Stockholm kommer den här typen av arbetstillfällen inte att placeras i någon annan svensk stad utan det är mer sannolikt att de flyttar till andra städer i Europa, USA eller Asien. Vi måste ha rätt infrastruktur i vid bemärkelse.”

Max Barclay efterlyser ett bredare perspektiv i byggfrågan som inte enbart fokuserar på bostäder, samt fler aktörer och en större kapacitet på byggmarknaden i Stockholm.

Newsec vill också se lättnader i regelverket för byggen av nya kontor, till exempel när det gäller byggnadshöjd och utformning.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/17723IdaOwHd/


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?