Annons

Åländske miljardären skänker miljoner till hjärtforskning

Den åländske miljardären Anders Wiklöf donerar mångmiljonbelopp i banbrytande hjärtforskning.

”Jag lyckades inte få min bror till läkare i tid, men hoppas att de framtida resultaten ska hjälpa hundratusentals människor”, säger han.

Den åländske miljardären Anders Wiklöf.
Den åländske miljardären Anders Wiklöf.Foto:Amanda Lindgren

Donationen i mångmiljonklassen finansierar inrättandet av ett nytt forskningsinstitut: Anders Wiklöf-institutet för Hjärtforskning vid Uppsala universitet. 

Institutet ska ta till vara och bearbeta enorma mängder digitala medicinska register, som täcker hela befolkningar och länder, så kallad ”big data-forskning”. Arbetet leds av Johan Sundström, hjärtläkare och professor i epidemiologi vid Uppsala universitet. Målet är världsledande hjärt- och kärlforskning.

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och hela världen. Ungefär varannan västerlänning dör i någon form av hjärtrelaterad sjukdom.

”Min ambition är att vi om fem år har identifierat nya utlösande faktorer för hjärtinfarkt och bidragande faktorer till andra hjärt-kärlsjukdomar, och därmed kan förutse och förhindra dem”, säger forskningsledaren Johan Sundström.

”Planen är att få forskningen att expandera rejält”, säger Anders Wiklöf.

Att han satsar på just hjärtforskning är ingen slump. I sommar är det tolv år sedan som hans storebror Lasse Wiklöf gick bort i en hjärtinfarkt, 63 år gammal.

”Lasse betydde enormt mycket för mig. Jag tjatade men fick honom aldrig att gå och undersöka sitt hjärta. När han gick bort tänkte jag att klarar jag det här så klarar jag vad som helst.”

Brorsonen Peter Wiklöf har jobbat på börsnoterade Ålandsbanken sedan 1992 och är vd och koncernchef sedan 2008.

Varför gör du detta just nu?
”Jag har varit intresserad av hjärtat sedan jag sålde bilar på 1970-talet. Jag har bara folkskola, men ett tag ville jag bli läkare. Nu gör jag det här för att det känns rätt och för att det gör mig glad.”

Anders Wiklöf är enmansägare av Wiklöf-koncernen med ett tjugotal bolag inom livsmedel, taxfree, bygg, hotell, fastigheter och finans. Han är storägare i åländska tidningar, huvudägare av Ålandsbanken, grundade redan 1989 en stiftelsedriven fond för Östersjöns framtid och har alltid röstat på socialdemokraterna. Han och hustrun Rita Wiklöf har inga barn.

”Jag hoppas att forskningsresultaten får avgörande betydelse för hundratusentals människor, långt efter att jag är borta”, fortsätter han.

Anders Wiklöf kommer att personligen följa institutets framsteg och resultat. 

Beslutet att grunda ett specialinstitut togs efter samtal med vännerna Dag Nyman, professor i invärtes medicin och tidigare överläkare vid Ålands Centralsjukhus i Mariehamn, och Anders Wall, finansman, entreprenör och mecenat, som donerat stora summor till bland annat forskning i entreprenörskap.

Hur mycket pengar handlar donationen om totalt?
”Det här är ingen engångsdonation utan ett löpande och långsiktigt ekonomiskt åtagande, men det klart att det handlar om mycket pengar.”

Varför hemlighålla beloppen?
”Jag vill inte sätta mig över andras bidrag eller jämföras med dem. Det här är en helhet, där varje bidrag räknas.”

Hjärtat fungerar som en pump med två seriekopplade cylindrar. Det är något större än personens knutna hand och ska slå ungefär 30 miljoner gånger – varje år. Under en livstid blir det cirka 2,5 miljarder hjärtslag.

Blodtrycket uppstår i artärerna när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och tillbaka till hjärtat. Högt blodtryck är den enskilt största riskfaktorn för hjärt- och kärlkomplikationer, framför allt stroke. Hög alkoholkonsumtion är en vanlig och ofta underskattad orsak till för högt blodtryck.

Du fyller 74 år i sommar. Vad har du för blodtryck nu för tiden?
”125/74. Det är perfekt! Pulsen ligger på 60 och kolesterolvärdet på 3,8. Det senare är guldstjärna då 4,0 anses vara minimum. Man har ju lärt sig hur man ska äta och leva.”

Hur då?
”Börja dagen med en avokado, fortsätt med tio valnötter, 5-6 oliver och två matskedar olivolja. Sedan kan du ta din frukost. Jag äter lunch varje dag på mitt hotell, ofta fisk med en sallad, och middag hemma med Rita. Höna, fisk och ibland en köttbit. Jag dricker bara vatten och rödvin, aldrig ens champagne. Men ett eller två glas vin om dagen tror jag är bra.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?