Annons

Ålandsbanken tar över Allras PPM-fonder

Ålandsbanken tar över skandaltyngda Allras PPM-fonder. Pensionsmyndigheten välkomnar beskedet, som innebär att omkring 13 miljarder kronor i PPM-systemet byter förvaltare.

Bild:TT

"Det här är en bra affär för båda företagen, och en bra lösning för fondspararna. Alternativet hade varit en förmodligen ganska utdragen rättslig process", säger Gunnar Axén, styrelseordförande för Allra.

Allras tid som pensionsförvaltare når vägs ände i samband med affären. Allras fonder ska avregistreras från fondtorget och bolaget slutar att sälja lösningar inom tjänstepension.

Kvar blir bolagets verksamhet inom försäkrings- och låneförmedling, som enligt Gunnar Axén står för ungefär en fjärdedel av bolagets nuvarande omsättning.

”Vi tycker att det är bra att personerna bakom Allra inte längre har något inflytande över pensionsspararnas pengar. Det var vad vi ville uppnå med vår uppsägning av samarbetsavtalet”, säger Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten.

Höga avgifter, otydlig information och låg avkastning har varit centrala punkter i den omfattande kritik som lett till Allras fall. Bolaget har fyra fonder på fondtorget – Allra Lagom, Allra Modig, Allra Försiktig och Allra Ränta.

Som mest hade man cirka 130.000 premiepensionssparare, som tillsammans investerade omkring 19 miljarder kronor. I och med skandalerna har beloppet sjunkit till cirka 13 miljarder kronor.

Spararna som sitter kvar med pengar i Allras fonder behöver inte själva agera, konstaterar Ålandsbankens vd Peter Wiklöf.

”Flytten sker automatiskt och sedan kan de välja att vara kvar hos oss eller fritt välja någon annan fond. Ålandsbanken kan förhoppningsvis vinna kundernas förtroende med vår förvaltning och därmed stoppa det utflöde som pågått de senaste månaderna”, säger han.

Den 16 mars sade Pensionsmyndigheten upp avtalet med Allra varpå bolagets fonder avregistrerades från PPM, med efterföljande överklagande och rättstvist. Nu har dock Allra själva bestämt sig för att lämna fondtorget, varpå processerna i kammarrätten samt patent- och marknadsdomstolen blåses av.

”Allra har återkallat sin talan i de olika domstolarna, vilket var en förutsättning för att man ska kunna avregistrera fonderna på deras begäran”, säger Mikael Westberg på Pensionsmyndigheten.

Det är inte första gången som Ålandsbanken träder in i samband med en kris. 2009 köpte samma bank stora delar av isländska Kaupthings svenska rörelse, vilket också markerade bankens intåg på den svenska marknaden.

Ålandsbanken bekräftar att man betalat för fonderna, men vill inte lämna ut några uppgifter om priset. Trots de stora volymerna räknar inte banken med någon väsentlig påverkan på sista raden.

”Vi kommer dock inte att inleda något övrigt samarbete med Allra”, säger Peter Wiklöf.
På Pensionsmyndigheten konstaterar man att en utdragen process nu kan avslutas, varpå spararna får klarhet i vad som gäller. Samtidigt betonas att myndighetens uppfattning om vad som ägt rum i Allra ”absolut ligger kvar”, och att den senaste utvecklingen inte påverkar framtida rättsprocesser.

”Vi har inte gett upp några som helst legala möjligheter att agera för att få tillbaka pengar från de som vi menar kan ha skadat pensionsspararnas ekonomiska intressen. Polisutredningen som Ekobrottsmyndigheten bedriver påverkas inte heller av det här”, säger chefsjuristen Mikael Westberg.

De rättsliga frågorna vill inte Allras ordförande kommentera.
"Det är inget jag är inblandad i. Det är en fråga för enskilda individer", säger Gunnar Axén.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?