Ålands BNP rasade med 16 procent – ”Kan bli konkurser i höst”

Pandemin har lett till en mer än fördubblad arbetslöshet på Åland under det senaste året – och mycket hänger nu på den kommande sommaren, säger Veronica Thörnroos, lantråd på ögruppen.

”Får vi inte igång säsongen 2021 kan det leda till konkurser i höst”, säger hon.

Foto:Fredrik Sandberg / TT

Med en skenande covidsmitta och en ökning av antalet sjukhusinläggningar beslutade Finland i början av mars att stänga ned stora delar av samhället. Med start på måndagen kommer därför restauranger, gym och museer att hållas stängda under tre veckor.

Den del av landet som under de senaste veckorna uppvisat högst incidenstal är det självstyrande landskapet Åland – där pandemin har också slagit hårt mot ögruppens ekonomi.

Landskapet utmärkte sig under många år för en rekordlåg arbetslöshet, men efter ett års pandemi, med gränsstängningar och reserestriktioner till följd, ligger siffrorna nu på samma nivå som under 1990-talets recession. 

Orsaken är att Åland till stora delar är beroende av hotell- och restaurangbranschen och av sin sjöfartsnäring – branscher som drabbats hårt av pandemin, enligt Veronica Thörnroos, Ålands lantråd.

”På Åland står turistverksamheten för 25 procent av sysselsättningen. Att så många arbetar inom sektorn påverkar naturligtvis det åländska samhället väldigt mycket,” säger hon.

Vid årsskiftet övergick också Åland till ett nytt ekonomiskt system där ögruppen ska försörja sig på egna skatteintäkter. Men tajmningen för övergången kunde knappast ha varit sämre, enligt Veronica Thörnroos.

”Vi har under många år arbetat för en förändring av systemet – men att det trädde i kraft nu var vid sämsta möjliga tidpunkt. Vår BNP rasade under förra året med 16 procent – och det skedde främst inom den privata sektorn, som ska generera pengar till välfärden.”

Även Lotta Berner Sjölund, vd för branschorganisationen Visit Åland, beskriver situationen för turistnäringen som svår – och understryker hur viktig branschen är för ögruppens ekonomi.

”Den åländska turistsektorn befinner sig i ett mycket allvarligt läge. Och på Åland är turismen mycket viktigare än i Finland eller Sverige, eftersom den utgör en större andel av BNP:n.”

Något som drabbat den åländska turistbranschen extra mycket är de hårda inreserestriktioner som under sommaren infördes för resenärer från Sverige, enligt Lotta Berner Sjölund.

”Våra två marknader är Finland och Sverige, som tillsammans utgör nästan 90 procent av övernattningarna, fördelade 50/50. När den ena marknaden då totalt faller bort får det stora konsekvenser. Dessutom är vi fullständigt beroende av färjorna, och när det inte går bra för rederierna innebär det problem för ålänningarna.”

Och enligt Veronica Thörnroos kan den kommande sommarsäsongen vara avgörande vad gäller framtiden för ögruppen.

”Jag tror att vi står inför väldigt svåra problem. Under det gångna året har man tagit av sina reserver och sparpengar, men får vi inte i gång säsongen 2021 kan det leda till konkurser i höst – och till en ytterligare ökning av arbetslösheten”, säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?