1515
Annons

Akut tidspress för Theresa May

”Mycket goda framsteg har gjorts i förhandlingarna.”

Storbritanniens premiärminister Theresa May försökte på onsdagen hålla humöret uppe under en frågestund i parlamentet. Samtidigt minskar hoppet om en snar brexituppgörelse med EU.

Theresa May.
Theresa May.Bild:TT

De redan tröga brexitsamtalen tvärstannade när nordirländska DUP i måndags utnyttjade sin nyckelroll som stödparti till Theresa Mays konservativa parti Tories.

DUP-ledaren Arlene Foster ringde enligt brittiska tidningar upp premiärministern under mötet med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och sa nej till ett i princip färdigt förslag om öppen gräns mot Irland. Arlene Foster var missnöjd med formuleringen ”fortsatt anpassad lagstiftning” till EU.

Onsdagens samtal mellan de två brittiska politikerna ledde inte till något genombrott, uppger Londontidningen The Telegraph. Källor inom DUP uppger att det inte blir något avtal denna vecka, enligt dagstidningen The Sun.

Meningen var att EU-ländernas ambassadörer på onsdagskvällen skulle kunna se ”tillräckliga framsteg” i förhandlingarna. Då skulle EU-toppmötet om en vecka kunna ge klartecken till att starta fas två i förhandlingarna, bland annat handelsavtal.

Daily Telegraph skriver att det är ”alltmer troligt” att Theresa May flyger till Bryssel först på söndag för ett nytt möte med Jean-Claude Juncker. EU-rådets ordförande Donald Tusk har sagt att måndag är för sent för hinna behandla något på toppmötet som startar nästa torsdag.

Därmed har Theresa May bara några dagar på sig att nå en uppgörelse som kan öppna för handelssamtal före nyår. Då är det bara 15 månader tills Storbritannien ska lämna EU. Dröjer uppgörelsen ökar risken att företagen blir nervösa för att det inte blir något vettigt avtal, och börjar förbereda för att lämna Storbritannien.

”Vi kommer att säkerställa att det inte blir någon hård gräns mellan Nordirland och Republiken Irland. Vi kommer att göra det medan vi respekterar Storbritanniens konstitutionella integritet och medan vi respekterar den inre marknaden och skyddar Storbritanniens inre marknad”, sa Theresa May i parlamentet på onsdagen enligt Financial Times.

Brexitministern David Davis, som var en av de ledande på lämnasidan inför folkomröstningen i juni 2016, sa på tisdagen att han vill att hela Storbritannien fortsätter ligga nära EU-regler efter utträdet.

Andra ledande brexitörer, som utrikesminister Boris Johnson och miljöminister Michael Gove, är dock oroliga för den väg förhandlingarna har tagit, uppger Daily Telegraph.

Oppositionspartiet Labours ledare Jeremy Corbyn begär en specificerad och oberoende beräkning av brexitnotan.

”Hittills har de bara erbjudit en hårt redigerad och förkortad version som inte har spridits”, sa han i parlamentet.

En majoritet av britterna, 52 procent, tror nu att Storbritannien får en dålig uppgörelse. Det visar en enkät som National Centre for Social Research publicerade på onsdagen, enligt Financial Times.

I februari, en månad innan Theresa May tryckte på Artikel 50-knappen i EU-fördraget och startade utträdesproceduren, var siffran 37 procent.


Innehåll från Tessin Nordic Holding ABAnnons

Investeringsplattform kan lösa finansieringsbehovet i fastighetsbranschen

Ett kapital om 374 miljarder kronor för bland annat nybyggnation kommer att krävas under 2022 enligt Byggföretagens beräkningar. Därför vänder sig många fastighetutvecklare till Tessins digitala investeringsplattform för att säkra tillräcklig finansiering.

– Tessin kan bidra till att lösa kommande finansieringsbehov och samtidigt skapa lönsamma investeringsmöjligheter för privata och institutionella investerare i fastighetsbranschen, säger Heidi Wik, vd Tessin Nordic Holding AB.

Sedan finanskrisen 2008 har regelverket kring bankernas kreditgivning stramats åt och ökat kraven på eget kapital och likviditet i fastighetsbranschen. Behovet av finansiering för nybyggnation och befintligt bestånd har därför varit omfattande – en trend som förväntas fortlöpa under flera år framåt. Tessin är Nordens ledande digitala investeringsplattform och hit vänder sig allt fler fastighetsutvecklare för att finansiera sina fastighetsprojekt.

– Vi ser chansen att möta efterfrågan i branschen och förmedlar generellt allt fler och större lån, säger Heidi Wik, vd.

Digital plattform för fastighetsfinansiering

Tessins digitala fastighetsfinansieringstjänst är byggd på investerare som placerar sitt kapital direkt i fastighetsmarknaden, utan krångliga avgiftsstrukturer och mellanhänder. Pengar lånas ut till olika typer av fastighetsprojekt och vinsten för investerarna blir avkastningen på kapitalet, samtidigt som fastighetsutvecklarna får den finansiering som krävs för sina projekt.

– Historiskt sett har avkastningen legat på 9–10 procent. Tessin sammankopplar kort sagt fastighetsprojekt med kapital. Vi är noterade på Nasdaq First North Growth Market och har runt 59 000 registrerade medlemmar i vårt investerarnätverk. I dagsläget erbjuder vi finansiering till fastighetsbolag och fastighetsutvecklare i Sverige och Finland men fortsätter att utvärdera nya marknader, det är en stor del av vår strategi framåt.

Fortsätter att växa kärnaffären

Arbetet med den organiska tillväxten är också något som kommer att fortsätta då efterfrågan på lån fortsätter vara stor, samtidigt som det finns ett stort intresse från både svenska och internationella investerare att direktinvestera i den svenska fastighetsmarknaden.

– Vi kommer att affärsutveckla nya investeringsprodukter. Under hösten 2022 lanserade vi Tessin Properties som förvärvar fastigheter och ger vårt investerarnätverk möjlighet att finansiera dessa förvärv och få en återkommande, månatlig ränta. Totalt sett är vi i dag Europas femte största plattform för fastighetsfinansiering och framgången visar att vår strategi att växa kärnaffären organiskt är rätt väg att gå. Detta ställer större krav på oss att hitta institutionella investerare, något vi lyckats göra och ser fram emot att fortsätta med även i framtiden.

Läs mer på: www.tessin.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tessin Nordic Holding AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?