ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 18 DEC Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
Brexit

Akut tidspress för Theresa May

  • Theresa May. Foto: TT

”Mycket goda framsteg har gjorts i förhandlingarna.”

Storbritanniens premiärminister Theresa May försökte på onsdagen hålla humöret uppe under en frågestund i parlamentet. Samtidigt minskar hoppet om en snar brexituppgörelse med EU.

De redan tröga brexitsamtalen tvärstannade när nordirländska DUP i måndags utnyttjade sin nyckelroll som stödparti till Theresa Mays konservativa parti Tories.

DUP-ledaren Arlene Foster ringde enligt brittiska tidningar upp premiärministern under mötet med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och sa nej till ett i princip färdigt förslag om öppen gräns mot Irland. Arlene Foster var missnöjd med formuleringen ”fortsatt anpassad lagstiftning” till EU.

Onsdagens samtal mellan de två brittiska politikerna ledde inte till något genombrott, uppger Londontidningen The Telegraph. Källor inom DUP uppger att det inte blir något avtal denna vecka, enligt dagstidningen The Sun.

Meningen var att EU-ländernas ambassadörer på onsdagskvällen skulle kunna se ”tillräckliga framsteg” i förhandlingarna. Då skulle EU-toppmötet om en vecka kunna ge klartecken till att starta fas två i förhandlingarna, bland annat handelsavtal.

Daily Telegraph skriver att det är ”alltmer troligt” att Theresa May flyger till Bryssel först på söndag för ett nytt möte med Jean-Claude Juncker. EU-rådets ordförande Donald Tusk har sagt att måndag är för sent för hinna behandla något på toppmötet som startar nästa torsdag.

Därmed har Theresa May bara några dagar på sig att nå en uppgörelse som kan öppna för handelssamtal före nyår. Då är det bara 15 månader tills Storbritannien ska lämna EU. Dröjer uppgörelsen ökar risken att företagen blir nervösa för att det inte blir något vettigt avtal, och börjar förbereda för att lämna Storbritannien.

”Vi kommer att säkerställa att det inte blir någon hård gräns mellan Nordirland och Republiken Irland. Vi kommer att göra det medan vi respekterar Storbritanniens konstitutionella integritet och medan vi respekterar den inre marknaden och skyddar Storbritanniens inre marknad”, sa Theresa May i parlamentet på onsdagen enligt Financial Times.

Brexitministern David Davis, som var en av de ledande på lämnasidan inför folkomröstningen i juni 2016, sa på tisdagen att han vill att hela Storbritannien fortsätter ligga nära EU-regler efter utträdet.

Andra ledande brexitörer, som utrikesminister Boris Johnson och miljöminister Michael Gove, är dock oroliga för den väg förhandlingarna har tagit, uppger Daily Telegraph.

Oppositionspartiet Labours ledare Jeremy Corbyn begär en specificerad och oberoende beräkning av brexitnotan.

”Hittills har de bara erbjudit en hårt redigerad och förkortad version som inte har spridits”, sa han i parlamentet.

En majoritet av britterna, 52 procent, tror nu att Storbritannien får en dålig uppgörelse. Det visar en enkät som National Centre for Social Research publicerade på onsdagen, enligt Financial Times.

I februari, en månad innan Theresa May tryckte på Artikel 50-knappen i EU-fördraget och startade utträdesproceduren, var siffran 37 procent.