1515

"Akut situation" för 50 kommuner

Många kommuner har allt svårare att klara av sina välfärdsåtaganden.
För omkring 50 kommuner är situationen akut, varnar civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Statsminister Stefan Löfven (S) fortsätter i dag sin Sverigeturné med att besöka Jämtlands län. Där finns flera kommuner med krympande befolkning, som Härjedalen, Ragunda, Bräcke och Strömsund.

Enligt Shekarabi finns det i dag omkring 50 kommuner, framförallt i norra Sverige, men också i till exempel Dalarna och Värmland som har svårt att klara sina åtaganden när det gäller skola, omsorg och socialtjänst.

"Femtio kommuner har en akut situation när det gäller att klara av grundläggande åtaganden", säger han.

Många brottas både med en krympande och åldrande befolkning. Det innebär att allt färre måste försörja allt fler.

Regeringen arbetar med åtgärder för att stödja kommuner som har det svårt. Civilministern pekar bland annat på en "uppdatering" av det kommunala utjämningssystemet. Systemet omfördelar skattepengar mellan kommunerna. En utredning är tillsatt som ska vara klar sommaren 2018.

Civilministern uppger också att regeringen arbetar med att underlätta för kommuner att köpa tjänster av varandra och att samordna sina insatser så att "de kan göra mer för pengarna".

"Det vi inte får tumma på är likvärdigheten. Medborgarna i Sverige ska ha rätt till likvärdig välfärd oavsett var de bor."

Många kommuner vill se fler statliga jobb och utlokalisering av statliga myndigheter från Stockholm. Regeringen tog förra året beslut om att placera e-hälsomyndigheten i Kalmar och att flytta fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad. Shekarabi lovar fler utlokaliseringar under året.

Landsbygdskommittén, som nyligen presenterade en rad förslag för landsbygden, vill att 10.000 statliga jobb flyttas från Stockholm. Shekarabi vill dock inte låsa sig för någon siffra. Han uppger att man först måste utreda till exempel vilka myndigheter som är lämpliga för att utlokaliseras.

En annan stor utmaning är hur sjukvården ska vara likvärdig över hela landet.

"De geografiska skillnaderna ökar och det är oerhört allvarligt", säger Shekarabi.

Krympande befolkningsunderlag gör att det blir allt kostsammare för landstingen att upprätthålla specialiserad vård. Till exempel lades nyligen BB i Sollefteå ned, vilket har skapat en folklig proteströrelse.

Landstingssammanslagningar var tänkt som en lösning, men både lokala folkliga protester och oenighet bland riksdagspartierna satte stopp för planen på storregioner.

Men något måste göras betonar civilministern. Ett alternativ är ökad statlig styrning av specialiserad vård.

"Om vi inte utför några strukturförändringar kommer vi att få enorma motsättningar och skillnader som hotar vår samhällsmodell", säger Shekarabi.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?