Rapporten ”Tempen på motorbranschen” baseras på en enkätundersökning bland organisationens medlemsföretag. 29 procent av tillfrågade Skåneföretag med anställningsbehov anser att de har haft svårt att hitta personal. Störst efterfrågan är det på tekniker och fordonsmekaniker, men det råder även brist på busschaufförer och lastbilschaufförer.
Enligt rapporten uppgår behovet i Skåne närmare bestämt till 576 personer de kommande tre åren, och i hela riket handlar det om 5.300 personer.
”Bland våra medlemmar ser vi företag efter företag som inte lyckas hitta personal. De har enorma utmaningar förknippade med rekryteringsfrågan och situationen är alarmerande”, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning hos Transportföretagen, som vittnar om desperation i branschen.
”Ett av de större Skåneföretagen har sagt att de utan problem skulle kunna anställa 80 mekaniker över en natt, så stort är deras behov och det är anmärkningsvärt.”
Caj Luoma lyfter två huvudorsaker till problemet. Dels den demografiska kurvan som i flera år har inneburit minskande årskullar på gymnasiet, dels att allt färre elever har sökt sig till yrkesutbildningar inom bland annat fordons- och transportprogram.
”Det här är inte bara ett svenskt fenomen utan en samhällsfråga för hela Europa. I synnerhet i Västeuropa söker sig unga människor i större utsträckning till teoretiska utbildningar”, säger han.
Samtidigt är nyexaminerade gymnasieelever på fordons- och transportprogram eftertraktade på arbetsmarknaden. Enligt rapporten har drygt hälften av samtliga studenter från fordons- och transportprogrammet en tryggad anställning ett år efter avslutade studier, vilket uppges vara den högsta siffran bland alla gymnasieprogram.
Trots goda möjligheter till sysselsättning har branschen svårt att få till stånd en tillförlitlig kompetensförsörjning, som är en nyckelfaktor för att transportnäringen ska kunna växa hållbart.
”Om man tvingas säga nej till affärer som skapar en mängd arbetstillfällen i transportnäringen, så utvecklas företagen inte i önskad utsträckning. Och ju fler arbeten som går förlorade desto mindre skattepengar genereras det till vår välfärd”, säger Caj Luoma.