ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Bankerna sätter Nynas i ny akut kris – asfaltsbrist nära

  • Foto: claes-göran Flinck

Tingsrätten har lämnat klartecken för fortsatt rekonstruktion för Nynas. Samtidigt är det bråttom för Nynas att hitta ny finansiering efter att bankerna genom kvittning dragit tillbaka ett miljardbelopp från oljebolagets konton. I värsta fall hotar akut brist på asfalt med förödande konsekvenser, varnar Nynas rekonstruktörer.

Det var när en rad storbanker i december förra året drog in sina lån på närmare 5 miljarder kronor som oljebolaget Nynas tvingades ansöka om företagsrekonstruktion för att i sista stund undvika en hotande konkurs.

Vid det mycket välbesökta borgenärssammanträdet i Södertörns tingsrätt på fredagsförmiddagen beslutade domstolen att Nynas pågående företagsrekonstruktion som inleddes den 13 december i fjol ska fortsätta fram till den 13 mars. Därmed blev det grönt ljus för rekonstruktionen, som beskrivits som en av Sveriges största hittills. 

”Det är naturligtvis positivt och samtidigt förväntat”, säger vd Bo Askvik.

Di har tidigare rapporterat om att en preliminär rekonstruktionsplan tagits fram för hur oljebolaget ska ta sig ur sin finansiella kris och åter bli långsiktigt livskraftigt. En central åtgärd är att ägarna kommit överens om en ägarförändring och skickat ett förslag till amerikanska myndigheter. Genom att nuvarande majoritetsägaren, oljebolaget PDVSA från Venezuela, erbjuder sig att minska sitt ägande är förhoppningen att Nynas ska slippa ur huvuddelen av de amerikanska sanktionerna mot Venezuela och som nu hotar det svenska oljebolagets överlevnad. 

Av den detaljerade redogörelsen i den senaste rekonstruktionsplanen framgår att dramatiska händelser utspelats bakom kulisserna i jätterekonstruktionen. Det handlar om att bankerna med start redan 17 december har övertagit sammanlagt 99,3 meuro, motsvarande cirka 1,1 miljard kronor, från Nynas bankkonton som kvittning mot sina lån. Men bankernas agerande kan enligt Nynas bägge rekonstruktörer, Mikael Kubu vd för Ackordscentralen och advokaten Lars Eric Gustafsson, ha varit otillåtna.

”Samtliga kvittningar har bestridits i skrift av Nynas till respektive bank, varvid angivits att kvittningarna med hänsyn till omständigheterna varit otillåtna”, skriver de. 

De uppger att bankerna trots att deras fordringar varit utan säkerhet nu genom kvittningarna till viss del fått betalt. Och rekonstruktörerna flaggar för att Nynas eventuellt kommer att försöka kräva tillbaka pengarna från bankerna. Enligt tidigare redogörelser så återfinns bland andra Swedbank, SEB, Handelsbanken och Nordea bland Nynas långivare.

Efter bankernas kvittning av miljardbeloppet så saknar nu Nynas pengar för att kunna genomföra planerade och nödvändiga oljeinköp för att bibehålla produktionen. Nuvarande lager uppges bara räcka för att hålla i gång produktionen till mars i år.

Nynas måste därför relativt snabbt trygga en bryggfinansiering på upp till 1,5 miljarder kronor, och målet är att det ska lyckas vid utgången av januari. 

”Om Nynas inte i tid erhåller nödvändig finansiering för råoljeinköp kommer det få förödande konsekvenser för vägunderhåll och anläggningsbranschen i Norden under 2020 med en akut brist på asfalt som konsekvens”, skriver rekonstruktörerna.

Vd Bo Askvik bekräftar för Di att Nynas behöver finansiering för att köpa nödvändig råolja, men att det inte är någon överhängande risk för akut brist på asfaltsråvaran bitumen ”närmaste tiden”.

”Samtidigt har vi stor support från vår oljeleverantör BP, vilket de också uttalade på dagens möte och vi är övertygade om att vi kommer lösa finansieringsfrågan under de närmaste veckorna”, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer