ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Akut brist på arbetskraft i Stockholm trots avmattning i konjunkturen

  • Foto: TT/Colourbox

Antalet lediga jobb som skulle kunna tillsättas med en gång i Stockholm är fortsatt mycket högt trots en tydlig inbromsning i konjunkturen. Det visar siffror som SCB tagit fram åt Stockholms Handelskammare.

Stockholm står för 40 procent av det totala antalet vakanser i landet enligt siffror från Statistiska centralbyrån. Under det senaste kvartalet uppgick antalet vakanser till 9 per 1.000 invånare i åldrarna 15-74 år, klart högt bland landets regioner.

"Det finns en akut brist på arbetskraft med vakanser på mycket höga nivåer. Stockholmsregionen har under en längre tid gått på högvarv och det finns en strukturell reformskuld till följd av att politikerna inte har prioriterat företagens förutsättningar för fortsatt tillväxt", skriver Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Enligt handelskammarens beräkningar skulle antalet vakanser kunna generera drygt 18 miljarder, baserat på den genomsnittliga bruttoregionprodukten per capita. 

Stockholms Handelskammare efterlyser nu bland annat arbetskraftsinvandring för eftersökt spetskompetens och ett stopp för utvisningar av medarbetare och entreprenörer. Det är en fråga handelskammaren sedan tidigare engagerat sig i, bland annat i samband med uppmärksammade utvisningsfall.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer