1515
Annons

Akut äggkris i krigets spår

ALSBO.
Nu under påskveckan säljer Alsbo Ägg två miljoner ägg – dubbelt så många som en vanlig vecka.

Men samtidigt tvingas ägarparet Sören och Britt-Mari Rabb konstatera att de står mitt i den största äggkris de upplevt under sina 40 år i branschen.

”Läget är mer än akut”, säger Sören Rabb.

Solomon Tesfamichael Feshaye och Srecjo Ostojie förbereder äggkartonger för leverans.
Solomon Tesfamichael Feshaye och Srecjo Ostojie förbereder äggkartonger för leverans.Foto:Ida Thunberg

Packmaskinen går på högvarv och äggen matas ut i hög takt för att kunna ta plats på påskborden runt om i Mellansverige till helgen. Men i år har den vanliga påskyran svårt att infinna sig hos Alsbo Ägg utanför Krylbo i södra Dalarna. Här huserar både 29.000 höns och en stor packanläggning. I familjeföretagets ägo finns även ytterligare en gård med 38.000 hönor. 

”Fodret som hönsen äter har ökat enormt i pris på grund av kriget i Ukraina, Både Ukraina och Ryssland är ju stora exportörer av spannmål”, säger Sören Rabb.

”För att producera ett kilo ägg så har kostnaderna bara för fodret ökat med fem kronor kilot, vilket är en foderprisökning med 50 procent. Vi går back 60.000–70.000 kronor i veckan bara på foderkostnaderna.”

Britt-Mari Rabb konstaterar att värphönsen tillhör det djurslag som äter mest spannmål och att läget är akut.

”Det är den allvarligaste situation vi har upplevt under våra 40 år”, säger hon.

”Vi har ständig kontakt med de stora livsmedelskedjorna. Vi måste få ut mer betalt för äggen och det snabbt.”

Dessutom har transportkostnaderna ökat med närmare 15 procent och emballagekostnaderna med mellan 30-40 procent, enligt Sören Rabb.

”Det är en sådan enorm kostnadsmassa som har ökat, samtidigt. Och detta gäller ju inte bara oss utan även alla andra producenter och packerier.”

Sören Rabb varnar för att en rad äggproducenter kommer att försvinna.

”Som det ser ut nu kommer många snart att få betala för att producera ägg och det är ju ingen företagare som kan göra. De som drabbas först är ju tyvärr de lite mindre, lokala aktörerna.”

Sören och Britt-Mari Rabb tog över Sörens föräldragård i Alsbo 1982, och hade då en mindre verksamhet med enbart egna höns vars ägg de packade för hand.

Därefter växte verksamheten, mycket genom samarbeten med andra gårdar. I dag har Alsbo Ägg nästan 70.000 djur efter ett förvärv av en gård i Gävleborg, och köper även in ägg till sitt packeri från ytterligare ett antal gårdar.

Genom åren har många investeringar och ombyggnationer gjorts. Bland annat finns i dag en robot inne i packeriet för att rationalisera en del av verksamheten.

”Det var en kostsam investering men ett måste för att hänga med i konkurrensen. Det var också en investering för arbetsmiljön och att förenkla det dagliga arbetet för personalen”, säger Sören Rabb.

Roboten matar in brickor med ägg i sorteringslinjen, där de färdas via ett löpande band. Varje ägg fotograferas och om det finns något fel på ägget så sorteras det ut. Äggen sorteras också i storlek S till XL, och packas sedan i kartonger av olika storlekar.

Sören och Britt-Maris döttrar Sandra och Emma Skrivargård har jobbat i familjeföretaget sedan de slutade skolan och nu pågår generationsskiftet på gården.

”Jag var iväg ett tag och testade på annat, men jag har känt länge att det är här jag vill jobba. Jag och Sandra jobbar både administrativt och ute i produktionen”, säger Emma Skrivargård.

Alsbo Ägg i Krylbo drivs av från vänster: Emma Skrivargård, Britt-Mari Rabb, Sandra Skrivargård och Sören Rabb.
Alsbo Ägg i Krylbo drivs av från vänster: Emma Skrivargård, Britt-Mari Rabb, Sandra Skrivargård och Sören Rabb.Foto:Ida Thunberg

Själva skiftet har pågått under ett antal år.

”Det har varit en långsam process, som har förlängts bland annat av döttrarnas föräldraledigheter och pandemin. Men målet är att det ska bli klart det här året”, säger Sören Rabb.

En del i generationsskiftet och byggandet för framtiden har varit att anställa en extern vd, Roger Alm – en position som Sören Rabb tidigare har haft.

”Men för att kunna trappa ner och låta den nya generationen ta över så kändes det viktigt att jag klev av vd-posten. Jag är fortfarande här varje dag och jobbar och hjälper till med det som behövs, men jag är inte lika involverad i allt längre”, säger Sören Rabb.

Alla fyra i familjen brinner för djur- och miljöfrågor. Alsbo Ägg var tidigt ute med frigående höns och KRAV-produktion och har under åren lagt en hel del tid och pengar på diverse förbättringar certifieringar inom djurhållning och miljö. Gårdens djur har tillgång till rastgårdar utomhus, och bland hönsen finns ett antal tuppar, något som gör att hönsen blir lugnare enligt forskning från Sveriges lantbruksuniversitet.

Äggen har en tydlig ursprungsmärkning där man kan se vilken gård de kommer ifrån, och sedan två år tillbaka finns det ingen plast alls i förpackningarna från Alsbo Ägg.

”Vi driver också en Östersjöfond, där vi årligen skänker pengar till någon organisation eller person som jobbar för att skydda och bevara Östersjön”, säger Britt-Mari Rabb.

De senaste åren har det även installerats solceller på taket till en del av produktionsbyggnaden. Så trots den nuvarande krisen och oron så finns framtidstron kvar hos familjen Rabb/Skrivargård.

”Vi ser fram emot att fortsätta den här resan”, säger Emma Skrivargård.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?