Annons

"Aktiestinsen" död

Aktiestinsen Lennart Israelsson är död. Han blev 101 år gammal, mycket välbärgad och en stor välgörare som donerade många miljoner till forskning och utbildning. Inte minst blev han en evangelist för sparande i aktier, som i handling visade att vem som helst kan bli förmögen.

Aktiestinsen Lennart Israelsson blev 101 år gammal.
Aktiestinsen Lennart Israelsson blev 101 år gammal.Bild:Holger Jonasson

Från 600 kronor till 140 miljoner. Så lyder en slogan på Aktiestinsens hemsida, och den ekonomiska resan syftar till en första investering som Lennart Israelsson gjorde 1947, mot sin mammas inrådan. Fem aktier i Sandvik kom så småningom att kompletteras av nya köp till en stadigt växande portfölj.

”Första miljonen tog 33 år att få ihop. Sedan har det gått snabbare”, sa Lennart Israelsson till di.se för tio år sedan. 

”Många tror att man måste vara ekonom för att göra goda placeringar, jag är beviset på att det inte är så.” 

Han arbetade större delen av sitt yrkesverksamma liv på SJ, något som föranledde smeknamnet Aktiestinsen, trots att det inte var som stins han arbetade.  

”Jag har inte behövt försaka någonting. Jag har haft en så låg lön och tack vare aktierna har jag haft mycket roligt. Utan aktierna hade jag inte tidigt kunnat köpa bil och sommarställe”, skrev han i en chatt med di.se-läsarna 2007. 

Han delade placeringsstrategi med bland annat Warren Buffett och Fredrik Lundberg, nämligen att köpa för att sedan aldrig sälja. Historien visar nämligen att aktier alltid återhämtar sig: 

”Jag är optimist, det brukar komma igen”, sa han i en intervju med Sveriges radio 2011, när det stormade på börsen.

”Jag har varit med om att det fallit sjuttio procent två gånger. 1980 hade jag en miljon och 1989 var det 15,5 miljoner kronor”, fortsatte Lennart Israelsson. 

Han vurmade särskilt för aktier med utdelning, gärna en växande sådan.

Lennart Israelssons egen förmögenhet kom att uppgå till som mest 140 miljoner kronor. På senare tid kom han att skänka bort betydande delar av sin förmögenhet, bland annat till skolor samt till medicinsk forskning. Stinsen Arena i Nässjö kvarstår som ett landmärke.

Han höll också kurser i aktiesparande, länge i egen regi och på ålderns höst genom två stiftelser. Sitt budskap om aktiemarknadens möjligheter spred han också genom otaliga intervjuer i radio och tidningar. 

Själv levde Lennart Israelsson, som ofta lyfte fram sitt småländska lynne, ett liv utan stora extravaganser. 

”Min första bil köpte jag 1956. Det var en Volkswagen som kostade 6.600 kronor. För att kunna köpa den sålde jag Scaniaaktier för 8.000 kronor. Dessa aktier steg sedan mångdubbelt, så det blev en dyr bil.”

I samband med ett besök på Di-redaktionen berättade han om sina huvudsakliga hobbies, som också höll honom i form:  

”Jag håller igång kroppen med dans och stavgång, och huvudet håller jag igång med aktier och korsord.” 

Det receptet fungerade, av allt att döma, mycket väl. Lennart Israelsson firade i februari sin 101:a födelsedag, i doktorshatt och med ett leende på läpparna.​

Claes Hemberg på Avanza hyllar Aktiestinsen efter beskedet: 

”Lennart är för mig en stor förebild på många sätt. Han var nyfiken, generös i klokskap , varm i humor och gav stora bidrag till de som inte har lika bra ställt”, skriver han och fortsätter: 

”Lennart inte bara lärde sig aktier, utan någon djupare förkunskap. Han hade inte hellre föräldrar som kunde förklara eller ärvt en plånbok att använda. De över 100 miljoner kronor han lyckades se växa på kontot var han sedan enormt generös och skänkte sin stad en sporthall, han startade stipendier för de som ville gå i den universitetskola som han själv aldrig fick chansen till.”​

Här svarar Aktiestinsen på Di:s läsares frågor - del 1.

Här svarar Aktiestinsen på Di:s läsare frågor - del 2.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera