1515

Aktiespararnas vd kritisk: ”Inte övertygad om att han kommer att klara det”

Aktieägarnas vd Joacim Olsson är skeptisk inför valet av Jens Henriksson som ny Swedbank-vd. Han menar att förre Folksam-vd:n har ett stort ansvar för hanteringen av penningtvättskandalen.

”Hade de här frågorna hanterats på ett korrekt sätt så hade Swedbank inte befunnit sig i den kris som banken befinner sig i nu”, säger Joacim Olsson.

Foto:Henrik Montgomery/TT
Nordnets sparekonom Frida Bratt.Foto:Jesper Frisk
Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank.
Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank.Foto:Oskar Omne

Utnämningen av Jens Henriksson till ny vd för Swedbank SWED A +0,52% Dagens utveckling har mötts av både ris och ros. Aktiemarknaden har hittills varit något skeptisk till tillsättningen. Swedbank-aktien är på torsdagsförmiddagen den som går allra sämst på Stockholms storbolagslista. Vid 10-tiden har aktien backat 0,7 procent, samtidigt som OMXS30-indexet är upp 0,7 procent.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson hör till de mer skeptiska rösterna. Han menar att Jens Henriksson, som vd för storägaren Folksam, inte agerat som en ansvarsfull ägare när penningstvättsskandalen uppdagades i våras.

”Hade de här frågorna hanterats på ett korrekt sätt så hade Swedbank inte befunnit sig i den kris som banken befinner sig i nu, för då skulle strukturerna i banken gjort en omfattande penningtvättsverksamhet omöjlig”, säger Joacim Olsson till Di.

Han anser också att ägarna hade ett stort ansvar i hur själva krisen hanterades.

”Den hanterades inte ens i närheten av godkänt, vilket har förvärrat de problem som banken befinner sig i nu med en förtroendekris.”

Mot den bakgrunden hade Joacim Olsson hellre sett en extern rekrytering på vd-posten. Att Swedbank nu dessutom har både en vd och en ordförande i Göran Persson, som inte heller i bankverksamhet, är ytterligare en svaghet.

”Båda saknar gedigen erfarenhet att leda en bankverksamhet. Det hade blivit en bredare kompetens om de hade tagit in en erfaren bankman”, säger han.

Som förbund företräder Aktiespararna många de nästan 370.000 aktieägare som Swedbank har. Joacim Olsson säger att organisationen ska föra fram sin kritik av vd-valet.

”Bland annat deltar vi på bolagsstämmor och har direktkontakt med ägare. Där har vi tidigare krävt en större öppenhet från Swedbanks sida, och det förutsätter jag att vi kommer fortsätta att göra. Swedbank måste få ett återupprättat förtroende och skapa ett långsiktigt värde för de av våra medlemmar som är aktieägare i banken”, säger han.

Kan Jens Henriksson återupprätta förtroendet?
”Jag är inte övertygad om att han kommer att klara det. Förutsättningarna hade varit bättre om man hade Göran Persson och en erfaren bankman i stället.”

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet är av samma uppfattning. Hon anser att Swedbank skulle ha letat efter en ny vd utanför de egna leden.

”Jens Henriksson är en kompetent person, men det är ändå svårt att förstå. Han ställde uppenbarligen inte de kritiska frågorna”, säger hon.

Hon exemplifierar med den interna rapport som Swedbank la fram för att reda ut frågor som rörde penningtvätt i Baltikum. Både finansmarknadsminister Per Bolund och flera av storägarna kritiserade rapporten – men inte Folksam.

”Jens Henriksson har förstås ett medansvar. Nu ska han städa ut det han på ett sätt var en del av. Det är så klart en rejäl uppförsbacke”, säger Frida Bratt.

Frida Bratt hade hellre sett att banken skulle tagit in en extern vd.

”Det hade varit lättare om de vill få till en nystart.”

Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank, är däremot inte förvånad över att Swedbanks styrelse utser Jens Henriksson som ny vd.

”Han har en bred erfarenhet av finansbranschen, och inte bara bankbranschen. Sen kan han Swedbank och har varit nära banken. Jag antar också att Göran Persson också känner honom och har ett högt personligt förtroende, vilket säkert påverkar”, säger han.

Kritiker menar att Jens Henriksson, som tidigare vd för storägaren Folksam haft ett stort ansvar i ägarstyrningen i banken, och att det nu är problematiskt att han ska städa upp i penningtvättsfrågan.

”Jag tycker att det är att välja en negativ syn. Jag tror inte att styrelsen på något sätt var medveten om vad som försiggick i Baltikum”, säger Andreas Håkansson.

Han tror inte heller att aktiemarknaden kommer att reagera särskilt mycket på den nya vd-utlysningen.

”Det bör inte påverka aktiekursen alltför mycket. För oss blir det mer intressant när vi får höra hur han ser på de finansiella målen, vad han ser att banken behöver göra framöver och om det sker några förändringar. Det kan påverka aktiekursen på kort sikt”, säger han.


Innehåll från ToyotaAnnons

Experimentstaden som kan avslöja vår framtid

Vätgasdrivna och självkörande fordon, assistansrobotar och artificiell intelligens som övervakar invånarnas hälsa.

Snart påbörjar Toyota-koncernen bygget av Woven City, en prototypstad driven helt av vätgas. 

Det är här framtidens lösningar ska formas.

En värld bortom utsläpp och begränsningar – det här är Beyond Zero 

Den omfattar 175 hektar och ligger vid foten av det vackra och berömda berget Fuji i Japan. 

Det är här som Toyota, i samarbete med många andra företag, planerar att utveckla tekniska lösningar för automatisering, robotar, personlig mobilitet, smarta hem och artificiell intelligens. Det låter som science fiction, men är det inte.  

Woven City är redan uppritad i detalj digitalt. Senare i år påbörjas själva bygget av staden som på sikt ska bli ett hem för cirka 2 000 invånare. 

Flera länder storsatsar

Den nya staden ska drivas helt av vätgas, en teknik som EU-kommissionen tror kan bidra till att minska koldioxidutsläppen och man har därför lanserat en satsning på över 4 000 miljarder kronor som en del i klimatpolitiken. 

Flera länder och företag storsatsar också på vätgasbaserad teknik som kan generera kraft till bland annat industrier och bostäder samt fungera som bränsle till fordon.

Men medan de flesta företag är på försöksstadiet för att utforska teknikens möjligheter, finns det en aktör som ligger i framkant – Toyota.

Den japanska tillverkaren upptäckte tidigt bränslecellsteknikens och vätgasens enastående förmåga. Redan 2014 presenterades Toyota Mirai, världens första serietillverkade bränslecellsbil. Drygt sju år senare lanseras nu nästa generation av Mirai, med djärvare design, förbättrade köregenskaper och bättre prestanda.

Räckvidden är 65 mil. Bilen tankas på 4-5 minuter och det bästa av allt – dess enda restprodukt är vattenånga.

Vätgas ska ”städa” transportsystemen

Men Toyotas satsning på bränslecellsteknik och vätgas innefattar långt mycket mer än personbilar. Förhoppningen är att bränslecellsteknik ska kunna bidra till att ”städa” en stor del av världens transportekosystem. Exempelvis går det att uppnå koldioxidneutralitet i lastbilar och tunga transporter, tåg, bussar, taxibilar, fartygstrafik samt industriella processer. Vart gränserna går för bränslecellsteknikens förmåga är en central fråga för forskarna i Woven City att ta reda på.

Robotiserat logistiksystem

Det finns även mycket annat på agendan. Tanken är att i skarpt läge forska fram och testa lösningar som gör livet i en stad enklare, säkrare, mer hållbart och glädjerikt. 

Ett exempel är det robotiserade logistiksystemet. Under staden kommer ett sinnrikt system av kulvertar att byggas, där självkörande distributionsfordon åker runt och fraktar varor till rätt huskropp. Väl där tar vagnen hissen upp och levererar godset i en ”postlåda” vid lägenheten.

Samhället i Woven City kommer att vara sammanlänkat med tre olika typer av gator. Vissa blir helt avsedda för självkörande fordon, andra för fotgängare med personliga mobilitetsfordon och en tredje kategori blir rena gågator. 

Invånarna får tillgång till den senaste tekniken, som assistansrobotar. Hemmen ska vara utrustade med sensorer kopplade till AI-baserade system som underlättar vardagslivet och hjälper de boende att upprätthålla en god hälsa.

Toyota har hela tiden sagt att de välkomnar nya partners och företag som vill bidra till utvecklingen. En tanke är att låta forskare från hela världen få flytta in i staden och arbeta med sina egna projekt.

Tror på olika lösningar

Även om Woven City och bränslecellsteknik är central i Toyotas forskning och utveckling, tror man inte att en enda teknisk lösning räcker i framtiden. 

Det krävs istället parallella spår där elhybrider, laddhybrider, elbilar och bränslecellsbilar täcker olika behov. 

Fram till 2025 ska Toyota ha lanserat 40 nya eller uppdaterade elektrifierade fordon – vilket i så fall blir det största elektrifierade modellprogrammet på marknaden.

Satsningen är ett led i Toyotas manifest Beyond Zero som syftar till att bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. 

- Miljövänliga tekniker måste användas av tillräckligt många för att få genomslag, därför måste vi tänka nytt, konstaterar Toyotas koncernchef Akio Toyoda.

Visste du att…

… i Woven City kommer hus att byggas av trä och byggnadstekniken blandar traditionellt japanskt hantverk med de senaste rönen.

… de boende i Woven City kommer att kunna ta del av den allra senaste tekniken med robotar och artificiell intelligens – allt med människans behov och önskningar som utgångspunkt.

… parkmiljö kommer att prägla Woven City. Fotgängare, långsamtgående mobilitetshjälpmedel och självkörande transportmoduler samsas men hålls samtidigt isär.

En värld bortom utsläpp och begränsningar – det här är Beyond Zero 

 

Mer från Toyota

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toyota och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?