Aktiespararnas vd: "Jag varnar för de snabba klippens logik"

Det rekordhöga intresset för aktiesparande smittar av sig. Småspararorganisationen Aktiespararna noterar det högsta antalet medlemmar på tio år.

Men de yngre är svårare att locka – och det finns en risk att många går på en nit och skräms bort, säger vd Joacim Olsson i en intervju.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson.
Aktiespararnas vd Joacim Olsson.Foto:Jesper Frisk

”Jag varnar för de snabba klippens logik som följer av att kvällstidningarna skriver om 19-åringar som är tradingproffs. Det riskerar att bränna väldigt många som nu har fått ett intresse”, säger Aktiespararnas chef Joacim Olsson.

En allmän börshausse det senaste året har fått mängder av småsparare att vakna. I fjol noterades ett rekordstort ökat antal nya enskilda aktiesparare. Lägg därtill hysterin kring den amerikanska spekulationsaktien Gamestop i början av året och allt skriveri om densamma.

Enligt Euroclears statistik ökade antalet unika aktiesparare i Sverige med 11 procent i fjol till en rekordhög nivå. Störst var ökningen bland unga. Småspararnas organisation Aktiespararna har förstås gynnats. De senaste två åren har det tillkommit runt 3.000-4.000 medlemmar per år, enligt Joacim Olsson, till totalt 68.500. Det är i huvudsak ett tillskott av vad organisation kallar vuxna medlemmar, över 28 år, som Aktiespararna noterar den högsta nivån på tio år.

Men det är fortsatt en ålderstigen medlemskår, med en snittålder på över 50, om än något sjunkande. De yngre är svårare att locka. Då är det kanske mer hajpade nätforum som lockar.

”Det är bland de yngre som intresset har exploderat, men samtidigt kanske de inte fullt ut förstår vikten av att agera enligt konstens alla regler. Många hoppar in, hänger på Gamestop eller annat, gör de stora felen för att de inte har förstått grunderna”, enligt Joacim Olsson.

Aktiespararna försöker att attrahera de yngre, utan någon direkt jätteframgång än så länge, med poddar, digitala plattformar och yngre sparprofiler, men inga aktieforum av samma format som Wallstreetbets på den amerikanska plattformen Reddit, där just Gamestophysterin briserade.

”Våra företrädare varnar snarare för sådana här snabba klipp-grejer”, säger Joacim Olsson.

Det finns, enligt honom, en risk för att många yngre ser aktiemarknaden som en arena för betting, vadslagning, snarare än ett långsiktigt sparande, resonerar han. Visst kan man lägga en del av pengarna på spekulation i högriskaktier som exempelvis Gamestop, om man är medveten om riskerna, men Joacim Olsson varnar för följderna.

”Det är många som går på minor nu på grund av att man inte har lärt sig de grundläggande reglerna”, säger han.

De som bränner sig riskerar att försvinna från aktiemarknaden. Det vanligaste felet är att människor sparar i alldeles för få aktier, då blir risken större. Joacim Olssons budskap är att aktiemarknaden långsiktigt är det bästa för att få pengarna att växa, det visar historien.

Det brukar sägas att när aktier hamnar på allas läppar, då är raset farligt nära. Just det, med rejält stigande kurser som bränsle, har präglat tiden efter coronakraschen för ganska precis ett år sedan.

Och visst finns risken för en ny nedgång igen.

”Men man måste vara långsiktig, det är vad vi missionerar. För det finns en stor risk att många nu går in på börsen, köper ett eller två bolag, varav Gamestop är ett, och märker att kapitalet minskar för att aktiekursen sjunker, säljer av i panik för att rädda det som räddas kan, och är borta från börsen när uppgången kommer igen. Ett klassiskt misstag”, säger Joacim Olsson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?