Annons

Aktiespararnas vd: "Jag varnar för de snabba klippens logik"

Det rekordhöga intresset för aktiesparande smittar av sig. Småspararorganisationen Aktiespararna noterar det högsta antalet medlemmar på tio år.

Men de yngre är svårare att locka – och det finns en risk att många går på en nit och skräms bort, säger vd Joacim Olsson i en intervju.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson.
Aktiespararnas vd Joacim Olsson.Foto:Jesper Frisk

”Jag varnar för de snabba klippens logik som följer av att kvällstidningarna skriver om 19-åringar som är tradingproffs. Det riskerar att bränna väldigt många som nu har fått ett intresse”, säger Aktiespararnas chef Joacim Olsson.

En allmän börshausse det senaste året har fått mängder av småsparare att vakna. I fjol noterades ett rekordstort ökat antal nya enskilda aktiesparare. Lägg därtill hysterin kring den amerikanska spekulationsaktien Gamestop i början av året och allt skriveri om densamma.

Enligt Euroclears statistik ökade antalet unika aktiesparare i Sverige med 11 procent i fjol till en rekordhög nivå. Störst var ökningen bland unga. Småspararnas organisation Aktiespararna har förstås gynnats. De senaste två åren har det tillkommit runt 3.000-4.000 medlemmar per år, enligt Joacim Olsson, till totalt 68.500. Det är i huvudsak ett tillskott av vad organisation kallar vuxna medlemmar, över 28 år, som Aktiespararna noterar den högsta nivån på tio år.

Men det är fortsatt en ålderstigen medlemskår, med en snittålder på över 50, om än något sjunkande. De yngre är svårare att locka. Då är det kanske mer hajpade nätforum som lockar.

”Det är bland de yngre som intresset har exploderat, men samtidigt kanske de inte fullt ut förstår vikten av att agera enligt konstens alla regler. Många hoppar in, hänger på Gamestop eller annat, gör de stora felen för att de inte har förstått grunderna”, enligt Joacim Olsson.

Aktiespararna försöker att attrahera de yngre, utan någon direkt jätteframgång än så länge, med poddar, digitala plattformar och yngre sparprofiler, men inga aktieforum av samma format som Wallstreetbets på den amerikanska plattformen Reddit, där just Gamestophysterin briserade.

”Våra företrädare varnar snarare för sådana här snabba klipp-grejer”, säger Joacim Olsson.

Det finns, enligt honom, en risk för att många yngre ser aktiemarknaden som en arena för betting, vadslagning, snarare än ett långsiktigt sparande, resonerar han. Visst kan man lägga en del av pengarna på spekulation i högriskaktier som exempelvis Gamestop, om man är medveten om riskerna, men Joacim Olsson varnar för följderna.

”Det är många som går på minor nu på grund av att man inte har lärt sig de grundläggande reglerna”, säger han.

De som bränner sig riskerar att försvinna från aktiemarknaden. Det vanligaste felet är att människor sparar i alldeles för få aktier, då blir risken större. Joacim Olssons budskap är att aktiemarknaden långsiktigt är det bästa för att få pengarna att växa, det visar historien.

Det brukar sägas att när aktier hamnar på allas läppar, då är raset farligt nära. Just det, med rejält stigande kurser som bränsle, har präglat tiden efter coronakraschen för ganska precis ett år sedan.

Och visst finns risken för en ny nedgång igen.

”Men man måste vara långsiktig, det är vad vi missionerar. För det finns en stor risk att många nu går in på börsen, köper ett eller två bolag, varav Gamestop är ett, och märker att kapitalet minskar för att aktiekursen sjunker, säljer av i panik för att rädda det som räddas kan, och är borta från börsen när uppgången kommer igen. Ett klassiskt misstag”, säger Joacim Olsson.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Brf bygger om flera hus – väntas spara miljoner

Ingemarie Ekblad och Lars Aronsson.
Ingemarie Ekblad och Lars Aronsson.

Femtio år gamla fönster skulle bytas men bostadsrättsföreningen i Värnamo hade inte råd. Då presenterade Riksbyggen i stället flera omfattande energiåtgärder som långsiktigt ska minska både kostnader och klimatpåverkan.

– Till en början kändes det överväldigande men i dag klappar vi oss själva på axeln, säger Ingemarie Ekblad, ordförande i Brf Rörestorpshus 2. 

Dags att bygga om eller renovera? Läs mer här.

Just nu står byggställningar runt flera av de tolv huskropparna som ingår i bostadsrättsföreningen i Värnamo. Sedan arbetet drog i gång i våras har 180 av de 201 lägenheterna fått nya fönster.

– Det har länge klagats på att de gamla fönstren släpper ut värme. Men vi som hunnit få nya fönster märker redan en stor skillnad. Nu är det varmt och gott, säger Lars Aronsson, ledamot i styrelsen som bott i föreningen sedan 1973.

”Tändes en gnista”

Fönsterbyten är bara en av de åtgärder som pågår. I vinter börjar arbetet med en stor takrenovering och i samband med detta kommer Brf Rörestorpshus 2 även få solceller på plats. Dessutom kommer ett nytt fläktsystem göra att värme återvinns och går tillbaka in i husen. Men det här är bara början på föreningens storsatsning som görs tillsammans med Riksbyggen.

– När projektchefen Daniel Nylund från Riksbyggen första gången berättade om allt vi kunde göra kändes det överväldigande. ”Vad är det han står och pratar om?”. Vi tänkte att det här kommer kosta en massa pengar och att medlemmarna lär bli oroliga. Men ganska snart tändes en gnista, vi såg att vi skulle spara mycket pengar, både på lång och kort sikt, berättar Ingemarie.

Sedan dess har Riksbyggen, som sköter förvaltningen, byggt upp ett stort förtroende hos bostadsrättsföreningen. När beslutet klubbades i april drog arbetet i gång omgående och sedan dess har medlemmarna erbjudits en stor insyn – och fått möjlighet att ställa frågor – i varje steg som tas.

– När vi blickar framåt känns det otroligt bra att vi gör denna investering. Trots allt vi får för pengarna så handlar det bara om en ”vanlig” årlig avgiftshöjning på 1,5 procent, säger Ingemarie.

Statligt stöd bidrar till grön satsning

Totalt sett handlar investeringen om 80 miljoner kronor. Men då är 30 miljoner ett statligt stöd för energieffektivisering som baseras på föreningens storlek och de besparingsåtgärder Brf Rörestorpshus 2 valt att göra. Förutom ovan nämnda åtgärder handlar det även om Riksbyggens tjänst Energiförvaltning som innebär att energiingenjörer med hjälp av bland annat AI-teknik analyserar och optimerar fastigheter.

– Det är mycket glädjande att vårt rikstäckande erbjudande Energiförvaltning resulterar i projekt som ombyggnaden av Brf Rörestorpshus 2. I tjänsten ingår att vi gör en energiutredning där vi föreslår och hjälper kunden att genomföra energiinvesteringar. Det är kombinationen av olika åtgärder och kontinuerlig analys och optimering som ger maximal effekt, säger Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen.

Minskar Co2-utsläppen

För bostadsrättsföreningen i Värnamo håller tidsplanen och allt beräknas vara klart om ungefär ett år. Ingemarie och Lars säger att de känner en stor stolthet, inte minst med tanke på att deras förening minskar klimatavtrycket. Förutom att åtgärderna väntas minska föreningens årliga kostnader med cirka 1,1 miljoner kronor minskas även koldioxidutsläppen med 129 ton per år.

– Vi skulle verkligen rekommendera andra bostadsrättsföreningar att göra liknande satsningar och att söka det statliga bidraget. De är välkomna att besöka oss när allt är på plats, säger Lars.

Läs mer om Riksbyggens energitjänster

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera