Annons

Aktiespararna tankar H&M

Rapportfloden är över och hela sju av tio folkaktier klättrade på sina siffror. Men trots bra siffror säljer aktiespararna varannan vinnare, enligt siffror från Avanza.

Bild:AP

Svenska aktieägare var optimistiska inför rapportsäsongen och köpte 9 av 12 folkaktier veckorna innan den riktiga floden tog fart. Det blev en vinnande strategi och 7 av 10 aktier överträffade förväntningarna, enligt en sammanställning gjord av Avanza.

Kvartalssiffrorna har fått analytikerna att höja sina prognoser för aktierna, med undantag för klädjätten H&M och telekombolaget Ericsson.

Köparna är dock optimistiska om H&M:s kursutveckling och fortsätter handla trots att analytikerna är skeptiska.

”Det finns en stark tilltro till familjen Persson och aktien är väldigt tålig för motgång på börsen. Aktieägarna är lojala trots att H&M har aldrig haft så många förlustägare, men frågan är hur länge de är det och när kursen vänder upp igen?”, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg och påpekar att aktien nu har tappat nära hela uppgången sedan rapportpresentationen.

Aktien stängde på minus 0,6 procent eller 237 kronor på måndagen och är ned 6,5 procent sedan årsskiftet.

De bolag som aktieägarna sålde före rapportfloden har inte övertygat marknaden även om de redovisade bättre resultat än väntat. Strax efter rapportfloden har spararna sålt i hälften av de sju bolagen som överträffade förväntningarna, enligt Avanza.

Störst är reaktionerna i telekombolaget Ericsson och lastbilskoncernen Volvo.

Trots att Ericsson slog förväntningarna på vinsten med 10 procent har aktieägarna fortsatt sälja aktien. Bolaget minskade utdelningen med mer än hälften och det har fått många ägare att se sig om efter andra utdelningsaktier, enligt Avanza.

”Rapporten fick aktieägarna att sälja för hela 7 procent av pengarna i Ericsson och det är tydligt att spararna säljer för att ta hem vinsten”, säger Claes Hemberg.

Samma mönster syns i Volvo trots en övertygande rapport, enligt analytikerna. Efter att Volvos aktie noterat sin högsta nivå på sex år säljer ägarna aktien, enligt Avanza, och från årsskiftet har Volvos aktie klättrat 10,6 procent.

Ytterligare två aktier som spararna säljer, och tar hem vinster på, är verkstadsbolaget Sandvik och storbanken SEB, som klättrat 8,5 respektive 8,1 procent sedan årsskiftet. Det kan jämföras med börsens uppgång på drygt 3 procent under samma period.

Storbankerna fortsätter dock att locka köpare trots att Handelsbanken missade vinstmålen.

”Jag är lite förvånad över att man fortsätter köpa bankerna. Inte minst på grund av en del lagar och regler som är på gång inom banksektorn. Men kanske är det så att det gör så ont i magen att betala på bolånet att man tänker att det borde vara en vinst att köpa in sig i banken", säger Claes Hemberg och påpekar att en bättre strategi är att pruta på bolånet. 

https://infogr.am/folkaktierna_under_rapportsasongen


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?