1515

Aktiespararna säger nej till Nordeaflytt

Aktiespararna tänker rösta nej till Nordeas flyttplaner vid den kommande årsstämman 15 mars.

Tajmingen är fel, säger småspararorganisationens vd Joacim Olsson.

Bild:Jonas Ekströmer/TT

I höstas beslutade Nordea NDA SE +0,53% Dagens utveckling att flytta bolagets huvudkontor från Stockholm till Helsingfors, men minst två tredjedelar av ägarna måste ge sitt godkännande vid kommande årsstämma.

"Vi kommer att rösta nej", säger Joacim Olsson, vd för Aktiespararna.

Olsson köper att Nordea säkert kommer att spara en del pengar på flytten, men han tycker att bankledningen tänker för kortsiktigt och att tajmingen därmed blir fel. Han tror att Sverige om något år kommer att tvingas göra reglerna mer lika EU, vad gäller bankunionen och de omstridda resolutionsavgifterna.

"Jag tycker att bolaget bör avvakta hur processen löper de närmaste åren", säger Olsson.

Hittills har bara huvudägaren Sampo, med 21 procent av rösterna, ställt sig bakom. Sampo drivs av Björn Wahlroos, tillika styrelseordförande för Nordea.

TT har ringt runt till några av de större ägarna, som pensionsföretagen Alecta och AMF samt statliga Första och Tredje AP-fonden. Men ingen vill ge något besked om hur man kommer att rösta. Det talar för att det ändå blir ett ja till flytten. Hade någon av ägarna velat få i gång en opinion mot en flytt hade nog någon tagit initiativ till det, enligt en bedömare. En av de större, mindre ägarna, fondbolaget Didner&Gerge, sade nyligen via ordförande Henrik Didner i en intervju med Svenska Dagbladet, att han är kritisk till flyttplanerna, men att han inte satt ner foten ännu.

Nordea är det bolag på Stockholmsbörsen som har högst andel utländskt ägande, 76 procent, enligt nätmäklaren Avanza, men också fortfarande en av de så kallade folkaktierna, även om intresset har dalat. Det finns cirka 113 000 svenskar som äger Nordeaaktier, vilket placerar banken på nionde plats över de populäraste aktierna att äga.

Aktiespararna påpekar just småspararperspektivet som negativt vid en eventuell flytt av sätet till Finland.

"Små ägare kommer att få svårare att utverka inflytande", säger Joacim Olsson och nämner också att det för vissa ägare kan medföra skattemässiga nackdelar.

Fjolårets besked om den kontroversiella, planerade flytten till Helsingfors, som också föregicks av en hel del politisk turbulens, fick många kunder att agera.

Mängder av fackförbund tog helt sonika sina pengar och drog. LO:s utredning om att byta ut Nordea som huvudbank är inte klar, mer än att "vi nu inlett processen att byta transaktionsbank", hälsar LO:s pressavdelning.

Nordea har uppskattat att banken tjänar runt tio miljarder kronor, 0,9–1,2 miljarder euro, på att flytta huvudkontoret till Finland, en beräkning som nyligen bantades med en miljard. Framför allt är det en lägre så kallad resolutionsavgift till staten som bidrar till besparingen.


Innehåll från MousetrapperAnnons

Bespara dina anställda onödig smärta

En aktuell undersökning, genomförd av Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper, visar att 46 % av alla bildskärmsarbetare arbetar hemifrån – vilket innebär ca 1700 000 personer. När vi ställde följdfrågan om smärtan uppkommit sedan de började arbeta hemifrån under pandemin blev vi överraskade. Hela 20 % av de som börjat jobba hemifrån under pandemin, eller drygt 230 000, har upplevt att de fått musarmsliknande besvär sedan den startade!

Musarm – eller Repetitive Strain Injury (RSI) som det egentligen heter – är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd som uppkommer när man under lång tid arbetar med armar och händer i statiska positioner. Det kan leda till överansträngning i alla de muskler som omger nacke, axel, arm eller hand. En korrekt arbetsställning ökar chanserna att slippa, eller lindra, repetitiva belastningsskador/RSI – vilka annars riskerar att bli kroniska. 

Alla borde arbeta centrerat

Genom att arbeta centrerat, med händerna innanför axlarna, så får man en avslappnad arbetsställning och kan undvika problem som kan uppstå vid arbete med en traditionell datormus, när man inte längre behöver sträcka sig efter musen på skrivbordet. 

Om man inte behandlar sin musarm, utan bara biter ihop, riskerar man att få en livslång kronisk skada. Man kan lära sig att hitta andra vägar att arbeta, men återgår man till gamla vanor så kommer smärtan tillbaka. 

Genom att agera i tid är mycket vunnet, ur ett individperspektiv men också ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv. Många måste sjukskrivas i perioder och genomgå rehabiliterande åtgärder för att kunna återgå till arbetet. Vilket i de allra flesta fall hade kunnat undvikas med mer kunskap och bättre hjälpmedel.

Tre tips som hjälper

Sitter man hemma och arbetar så är det tre saker som är viktiga att tänka på om man vill undvika musarm:

1. Håll fötterna stadigt mot marken.
Ställ in stolen så att fötterna vilar stadigt på golvet, fötterna placeras något framför knäna. Använd vid behov ett fotstöd.

2. Håll armarna i linje med golvet.
Låt axlarna slappna av och håll armbågarna i ca 90° vinkel. Om du ändrar position, så försök att hålla dig inom ett intervall på mellan 70° och 135° – och växla gärna med att arbeta stående i intervaller.

3. Arbeta centrerat.
För att förhindra förslitningsskador är det avgörande att hålla händerna centrerade, innanför axlarna. En vanlig fälla är att sträcka ut armen för att nå musen bredvid tangentbordet. Genom att använda en ergonomisk mus, som Mousetrapper, får du en ergonomiskt sund ställning som håller armar och händer avslappnade. En centrerad mus ger, ofta efter bara ett par veckor, en märkbar förbättring.

4. Bonustips!
Placera skärmen i rätt höjd, dina ögon föredrar att titta nedåt. Placera skärmens övre del i ögonhöjd, eller något lägre. Om du arbetar på en bärbar dator, överväg ett laptop/tablet-stativ och ett fristående tangentbord för att kunna uppnå en korrekt, bekväm höjd.

Vill du ha fler råd och övningar för en förbättrad arbetssituation hemma, och en presentation av våra ergonomiska muslösningar – besök mousetrapper.com.

Läs mer om Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper

 

Mer från Mousetrapper

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mousetrapper och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?