Aktierna mormonerna tror på – har byggt portfölj värd 1.000 miljarder

Mormonkyrkan har i tysthet byggt upp en enorm förmögenhet. I Norden äger kyrkan aktier för över 100 miljoner kronor med bland annat oljebolag och en e-handlare i portföljen. 

Mormonkyrka.
Mormonkyrka.Foto:Most Photos

Mormonkyrkan, med det officiella namnet Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, har i ett halvsekel byggt upp en av världens största investeringsverksamheter. 

Mycket lite har tidigare varit känt om verksamheten som går under namnet Ensign Peak Advisors. Nu har en tidigare anställd läckt information om fonden till amerikanska skattemyndigheten IRS, rapporterar Wall Street Journal.

Enligt visselblåsaren har kyrkan samlat ihop 100 miljarder dollar, motsvarande nästan 1.000 miljarder kronor. Tjänstemän i kyrkan vill inte kommentera uppgifterna.  

”Vi har försökt att vara anonyma”, säger Roger Clarke, chef för Ensign Peak Advisors vars kontor ligger i Salt Lake City i Utah.

Pengarna ska enligt tjänstemännen komma från donationer – tiondet – från de cirka 16 miljoner medlemmarna i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga.

Fonden sägs vara en försäkring mot svårare tider och finansierar bland annat kyrkans expansion i fattigare länder.

”Vi vet inte när nästa 2008 [året för finanskrisen] kommer”, säger Christopher Waddell, högt uppsatt i kyrkan, till Wall Street Journal. 

”Om något sådant händer igen ska vi inte behöva upphöra med vårt missionärsaarbete.”

Ensign Peak Advisors arbetar inte med belåning – kyrkan varnar sina medlemmar för att skuldsätta sig – och investerar inte heller i verksamhet som uppfattas som stötande. Därför finns inga öl- eller sprittillverkare, spelbolag eller bolag som säljer kaffe i portföljen.

Däremot får techbolag som Apple och Amazon plats. 

I Sverige, där mormonkyrkan har cirka 10.000 medlemmar, har Ensign Peak Advisors byggt upp en spretig portfölj värd 100 miljoner med fem vitt olika bolag.

Största innehavet är fastighetsbolaget Nyfosa som stigit 100 procent på ett år, följt av hjälmtillverkaren Mips. Här finns också e-handlaren Boozt, oljebolaget Tethys Oil och mobilspeltillverkaren G5 Entertainment.

Även det norska oljeservicebolaget Aker BP återfinns i kyrkans nordiska portfölj.   

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Så hinner fastighetsägare med all vårens administration

Det är tufft för fastighetsägare att hinna med våren, en stor administrativ puckel. Och en utmaning att ha personal med rätt kompetens. Då är det smidigt att lägga över arbetet på experter som arbetar heltid med detta.

Vi har pratat med Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor, som hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet.

 - Många fastighetsbolag ska vara klara med sin årshantering redan det första kvartalet eller senast sista juni. Och det är inte samma arbete som görs på hösten hos ett fastighetsbolag som man gör på våren med årshantering och konsolideringar. Det är arbete som kräver en helt annan kompetens, säger Anna.

Det går att spara mycket pengar för ett fastighetsbolag på att göra rätt, oavsett om det gäller ränteavdragsbegränsningar, moms, att skatteoptimera fastigheterna eller Inkomstskattprocessen.

- Det går oftast inte att motivera att ha en momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist inhouse hos ett fastighetsbolag. Men på Accountor har vi det. Jag och mina kollegor arbetar dessutom bara med detta och vi är därför vassare än om man är allmänkunnig inom ekonomi. Det kommer ständigt nya regler och uppdateringar t ex inom momsområdet och det är vårt jobb att vara uppdaterade och se till att våra kunder använder reglerna så det är förmånligt för dem, fortsätter Anna.

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Läs mer om Accountors tjänster här.  

Accountor ligger i framkant inom mycket, även gällande automatisering och flöden. De ser över att man arbetar effektivt med sin ekonomi.

- Även hos företag som tycker att de är ganska digitala och har en effektiv process så har jag sett att vi kan göra stor skillnad genom att effektivisera ytterligare. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de bästa systemen och de effektivaste processerna – när vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt samma läge som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens hos oss och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som har tufft att hinna med årshanteringen nu på våren så vill jag bara säga: lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan ni ägna er åt annat, avslutar Anna. 

Om Accountor
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?