Annons

Aktielegendaren skänker 45 miljoner för en ny världspolitik

Aktielegendaren László Szombatfalvy blev miljardär genom genom smarta affärer på börsen. Nu är han kritisk mot hur organisationer som FN hanterar viktiga globala frågor. Därför skänker han 45 miljoner kronor till förslag som kan reformera det politiska världsstyret.

Bild:Colourbox

László Szombatfalvy flydde från Ungern till Sverige 1957 med tomma händer. Med ett lån på 6.000 kronor som grund började han snart intressera sig för aktiemarknaden. Tack vare skickliga placeringar växte hans förmögenhet år för år. Redan vid slutet av 1980-talet kunde han dra sig tillbaka från börsen som ekonomiskt oberoende.

Sedan dess har han i stället engagerat sig i samhällsdebatten. 2010 skrev han boken "Vår tids största utmaningar" och två år senare donerade han nästan en halv miljard kronor till sin stiftelse Global Challenges Foundation. 

”Irrationella beteenden har alltid irriterat mig. Och världssamhällets hantering av de största globala problemen och riskerna är i högsta grad irrationell och livsfarlig. Se bara på det faktum att alla nationer vill ha fred men samtidigt spenderar de tillsammans 4,8 miljarder dollar per dag på att försvara sig mot varandra”, säger László Szombatfalvy till Di.

Nu ska stiftelsen dela ut sitt största pris någonsin genom tävlingen A New Shape. Sammanlagt 45 miljoner kronor kommer därigenom delas ut på ett bräde till ett eller flera vinnande bidrag. 

Och målet är inget mindre än att påskynda tillkomsten av ett helt nytt globalt styre.

”Att detta kommer är jag helt övertygad om. Frågan är bara om det kommer i tid.”

De största globala utmaningarna identifierar László Szombatfalvy som klimatförändringar, miljöförstöring, massförstörelsevapen, fattigdomen och en fortsatt snabb befolkningsväxt. 

”Jag kan bara konstatera att våra nuvarande system inte klarar av att hantera dagens största globala risker. Därför måste vi hitta en ny, fungerande styrmodell för världssamhället som är kapabel att tackla de globala utmaningarna. Om det innebär en reformering av FN eller helt nya strukturer vet jag inte.”

Tävlingen är öppen för alla och bidragen ska vara inlämnade senast i maj nästa år. En internationell jury utser senare de slutliga vinnarna i november 2017.

90-årige László Szombatfalvy tror vidare att alla människor, såväl politiker som vanliga medborgare, måste acceptera att leva utifrån ett mer internationellt perspektiv framöver.

”Att i detta läge försöka motarbeta den redan befintliga globaliseringen och istället uppmuntra nationalistisk politik är både dumt och sannolikt en ren självmordspolitik.”

Samtidigt vill han att andra förmögna människor ska ta mer socialt ansvar. Engagemanget i denna samhällsgrupp är i dagsläget alldeles för lågt, menar han.

”Idealet vore om alla riktigt rika personer var tvungna att, utöver ett visst belopp, ge bort, fondera eller testamentera sina pengar till allmännyttiga ändamål. Detta kräver förstås att alla länder lagstiftar om detta, annars flyr kapitalen utomlands.”

Men han vidhåller att det inte bara är pengar som styr här i världen.

”Att rösta rätt kräver ingen förmögenhet. Det var ju inte miljonärerna som gjorde Donald Trump till president. Men det är klart att pengar underlättar om man vill sprida sina åsikter”‚ säger László Szombatfalvy, aktielegendar och filantrop.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?