1515

Aktiechefens vinnare: Köp bolagen som kan höja priserna

Inflationen fortsätter att skjuta i höjden. Då gäller det att äga bolag som kan skjuta vidare prisökningarna direkt till kunderna. 

Swedbanks aktiechef Fredrik Warg förklarar vilka bolag han tror blir vinnare och förlorare i den stundande rapportfloden.

”De kan definitivt föra vidare prisökningarna till sina kunder”, säger han om ett bolag som kan hamna på den positiva sidan.

Swedbanks aktiechef Fredrik Warg
Swedbanks aktiechef Fredrik WargFoto:Di/TT

Rapportperioden närmar sig och inflationen fortsätter att stiga. På onsdagen kom nya siffror från USA som visar att konsumentprisindex i september var på högsta nivån sedan 2008.

Fredrik Warg tror på en spretig rapportperiod men ser ett antal bolag som kan bli vinnare trots stigande inköpspriser, och ett antal förlorare.

Bland de sistnämnda finns två stora industribolag.

”Om vi tittar lite kortsiktigt så ser vi bolag som Assa Abloy ASSA B +1,72% Dagens utveckling , med skenande stålpriser. Vi ser bolag som Trelleborg TREL B +0,41% Dagens utveckling , som köper mycket olja. De har problem med att få ut prisökningarna på slutkund. Vi har inte sett det här i rapporterna än, men det skapar en oro hos investerarna för att någonstans kommer det att slå igenom.”

På plussidan placerar han industrikoncernen Alfa Laval ALFA +2,47% Dagens utveckling , som har olje- och gasbolag bland sina kunder, och som definitivt kan föra vidare prisökningarna till kunderna, enligt Warg.

”Det här kan man titta på inför rapportperioden. Bolag som Trelleborg och Assa Abloy kan löpa större risk för att ha en del utmaningar inför rapportperioden, medan Alfa Laval ligger i rätt spår.”

Fredrik Warg pekar också på att det finns bolag som har avtal med kunderna om att de får höja sina priser när insatspriserna stiger.

”Det finns lite mindre bolag, som Bulten BULTEN -1,72% Dagens utveckling till exempel, som har i sina avtal att de har rätt att föra ut ökade kostnader direkt till kund – å andra sidan kanske de inte vill blotta sin affärsmodell så vi får se hur de gör. Det är de här sakerna som kan sålla agnarna från vetet under den här rapportperioden”.

Trots de varningsflaggorna är Fredrik Warg positiv till verkstadssektorn på lite längre sikt. Han påtalar prognoser som visar god vinsttillväxt i USA nästa år och tror att flaskhalsarna i produktion och logistik kan skjuta fram intäkter till 2022.

”Och jag tror att det kanske sker en viss förflyttning av försäljning från år 2021 över till år 2022. Så jag tycker att 2022 ser oerhört intressant ut för de här bolagen, även om det kortsiktigt är lite jobbigt.”

Han får medhåll av AMF:s förvaltare Patricia Hedelius:

”Jag tror att det stämmer. Det finns en massa ökad efterfrågan som många bolag inte ens vill ta in i sina böcker. Volvo VOLV B -0,1% Dagens utveckling lastvagnar är bara ett exempel där efterfrågan är större än vad de kan hantera. De har insett att bristen på delar under hösten kommer göra så mycket med kundkontakterna att det är enklare om kunderna helt enkelt får komma tillbaka senare.”

Fredrik Warg tycker att Volvo är ett av de verkstadsbolag som ser mest köpvärt ut inför nästa år.

”Här har vi en ledning som definitivt har marknadens förtroende och man har ett bolag som har överpresterat på alla punkter de senaste två åren. De kommer förstås komma tillbaka stärkta ur det här, även om det kortsiktigt kan vara lite problem.”

Han menar också att det finns konsumentbolag som har varit väldigt framgångsrika i att kompensera för ökade inköpskostnader genom att höja priserna för sina kunder, och tar Byggmax BMAX -0,53% Dagens utveckling som exempel.

”Om vi tittar på Byggmax och mer specifikt på sågade trävaror. Stanna hemma-trenden har varit otroligt starkt och många har renoverat, samtidigt har priserna på sågade trävaror gått rakt upp i himlen. Men det har aldrig varit dyrare att köpa en planka, det här har gått rakt ut på slutkunderna. Så det har kostat mycket för hushållen men för bolagen som säljer är det positivt.”

Däremot tror Fredrik Warg att bolag som säljer elektronik direkt till konsumenter kommer att visa svagare siffror i de närmast kommande rapporterna.

”Om vi tar ett bolag som Clas Ohlson CLAS B 0% Dagens utveckling , som har en större andel elektronik i sin försäljning. Där är det stora problem med att få hem produkter, på grund av halvledarbrist och logistikutmaningar.”

”Så om man ska välja ett av de två bolagen så väljer man Byggmax och är försiktig med Clas Ohlson under det här kvartalet och kanske nästa kvartal också.”


Innehåll från IntersystemsAnnons

Om datautbytet som krävs för att möta utmaningarna inom vården

Johan Nordström, regionchef Skandinavien på InterSystems.
Johan Nordström, regionchef Skandinavien på InterSystems.

För att möta utmaningarna som vården står inför i dag, krävs ett enklare sätt att utbyta journaldata mellan olika enheter. Det här erbjuder InterSystems med sin fristående plattform, som kan dela och aggregera data mellan system. 

– Med en nationell datasamordning kan vi bekämpa vårdens kostnadskris och snabbare möta patienters behov, säger Johan Nordström, regionchef Skandinavien, InterSystems.

InterSystems skapar i dag med sitt erbjudande betydande mervärden som kan leda till datadriven innovation, bättre resursallokering och effektivare organisationer. Deras plattform används inom vård, finans, logistik och tillverkning för att bättre nyttja den data som finns inom respektive verksamhet. Inom vården möjliggör den en snabbare tillgång till hälsodata, vilket innebär att man får mer resurser och tid till annan och bättre vård. 

– Svårigheterna med att dela journaldata innebär att tusentals timmar slösas bort inom sjukvården varje år på att få tag på den information som behövs för att vårda patienter. Att samordna data är inte bara en fråga om patientsäkerhet utan om personalens tid, säger Johan Nordström. 

Fördelarna med nationell datasamordning

InterSystems ambition med sitt arbete är att medverka till att skapa en modernare vård i Sverige. De tror på en nationell datasamordning som möjliggör samarbete mellan olika regioner, kommuner och vårdinstitutioner. Deras plattform är en första byggsten som möjliggör den här resan. 

– En nationell datasamordning ger i ett första skede interoperabilitet, det vill säga att IT-system fungerar tillsammans. I ett vidare perspektiv ger det en mer effektiv verksamhet, vilket innebär att det blir pengar över för att anställa sjuksköterskor, läkare och andra nödvändiga resurser. 

InterSystems hjälpte Danmark få järnkoll på pandemin 

Statens Serum Institut i Danmark valde att ta hjälp av en partner till InterSystems för att samordna data i sitt MiBa-projekt. Här byggde man en nationell databas för hantering av labbsvar; MiBa, dit alla mikrobiologilabb i Danmark rapporterar. Databasen togs inte fram i specifikt syfte för pandemier, men när Covid nådde landet kunde de använda sig av den för att mäta och hantera testresultat. Det här har gett dem ett bättre underlag vid svårt beslutsfattande men även bättre möjligheter att begränsa smittspridningen.

– Vi vet exakt i realtid hur många och vilka som har testat sig och resultaten av de tester som är klara. Vi rapporterar varje timme, men skickar bara rapporter till myndigheter och beslutsfattare en gång per dag. Det skulle bli för svårt för dem att hantera annars, säger Marianne Voldstedlund, specialistläkare i mikrobiologi och chef för sektionen som sköter integration och analys av data på Statens Serum Institut i Danmark. 

– De problem som uppstår på grund av den decentraliserade sjukvården i Sverige har blivit allt tydligare under pandemin. Hade vi haft en nationell datasamordning likt Danmark skulle det vara lättare att fatta beslut kring pandemin, till exempel nedstängningar, avslutar Johan Nordström. 

Om InterSystems
InterSystems grundades 1978 och är en ledande mjukvaruleverantör för affärskritiska data inom sektorerna vård, finans, tillverkning och logistik. InterSystems molnförberedda dataplattformar löser problem med interoperabilitet, prestanda och skalbarhet för stora organisationer runt om i världen. InterSystems tillhandahåller även egna lösningar för vården. InterSystems har en prisbelönt kundsupport, som är tillgänglig dygnet runt, och partners i mer än 80 länder. InterSystems är privatägt med huvudkontor i Cambridge, Massachusetts, och 25 kontor över hela världen. Johan Nordström är Skandinavienchef för InterSystems.

Läs om deras lösning för vården på intersystems-healthcare.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Intersystems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?