Aktiechefen: Säkra vinster inför rapporterna – ”en del bolag som har problem”

Börsens storbolagsindex har rusat nästan 19 procent i år. Men nu närmar sig rapportsäsongen och det kan kasta om spelplanen rejält. Carnegies aktiechef Karl Hedberg tycker att det är läge att sälja av inför rapportdramat – för att sedan kunna köpa tillbaka på eventuella besvikelser. 

Tillsammans med Ålandsbankens Lars Söderfjell pekar han ut aktierna som ligger mest pyrt till. 

”De tål inte så mycket besvikelse i kommande rapporter,” säger Lars Söderfjell om ett par kurssuccéer.

Samtidigt ser aktiecheferna också ett par tydliga vinnarkandidater i rapportfloden. 

Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, och Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.
Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, och Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.Bild:Press/Di

Redan för två veckor sedan kom den första signalen om att den stundande rapportsäsongen kan komma att bjuda på en och annan obehaglig överraskning. Det var då som fordonskoncernen AB Volvo VOLV B -2,13% Dagens utveckling gick ut och flaggade för att halvledarbristen skulle leda till stoppdagar i produktionen. 

”Jag tror att det kan komma fler sådana rapportmissar. Det kommer att finnas en del bolag som har problem med komponentbrist och även att det är svårt att rulla vidare ökade kostnader för insatsvaror”, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Han tror dock inte att det gäller merparten av börsbolagen, men eftersom det är svårt att riktigt förutspå vilka bolag det handlar om rekommenderar han investerare att minska exponeringen inför rapportsäsongen, för att sedan kunna köpa på eventuella rapportbesvikelser.

”Man såg med Volvo att aktien kom ner initialt på vinstvarningen, men att den sedan har repat sig till nivåerna innan. Jag tror att många investerare är beredda att se sådana här problem som lite mer kortsiktiga.”

Han påpekar att många av de problem som finns just nu, med höga råvarupriser och bristsituationer, trots allt kommer från en hög efterfrågan. 

”Situationen i Suezkanalen kan säkert spela in lite grann på komponentbristen, situationen var ju pressad redan innan. Det är inte alls otroligt att det finns bolag som har problem med att de inte får tag på de insatsvaror de hade tänkt”. 

Det är framför allt industribolagen som han anser att man kan sälja inför rapportperioden, antingen för att de själva kanske har problem med komponentbrist, eller att deras kunder har det. 

”Det är också den typen av bolag som sannolikt påverkas mest av höjda råvarupriser”, säger Karl Hedberg.

Ett bolag som han anser vara en kortsiktig säljkandidat, på grund av ovanstående anledningar, är Sandvik SAND -1,71% Dagens utveckling . Även Autoliv ALIV SDB +2,38% Dagens utveckling tror han skulle kunna påverkas av att deras kunder växlar ner på grund av komponentbrist. Sett till hela våren är han dock positivt inställd till båda bolagen, men just inför rapportsäsongen anser han att risken är förhöjd och att det kan finnas anledning att ta hem vinst. 

Ett bolag som han i stället pekar ut som en potentiell vinnare, med tanke på de höga råvarupriserna, är ståltillverkaren SSAB SSAB A +1,69% Dagens utveckling

På lite längre sikt är utvecklingen av långräntorna det främsta hotet mot en fortsatt börsuppgång. Kommer räntorna upp på lite högre nivåer kan det skapa försiktighet i aktiemarknaden tror Karl Hedberg:. 

”Det är inte de absoluta nivåerna som är problemet egentligen, utan mer hastigheten i ökningen som kan skrämma lite”. 

Än så länge är dock räntorna rätt låga i absoluta tal och så länge de inte drar iväg talar det enligt Karl Hedberg för fortsatt börsuppgång, speciellt i kombination med att de förväntade vinsterna fortsätter att stiga i takt med en ekonomisk återhämtning. Dessutom talar det mesta i nuläget för fortsatta stimulanser vilket ger likviditet i marknaden. 

Även Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, beskriver långräntorna som något av ett orosmoln, men är ändå överlag positiv till börsen just nu.

”Men när det gått så pass snabbt uppåt som det har gjort i år, så har potentialen minskat och riskerna ökat”, säger han. 

En tid av lite mer sidleds utveckling skulle därför inte vara oväntat. 

”Riskscenariot är att det händer något, i form av svaga rapporter eller någon makrohändelse, som gör att investerarna blir nervösa så att vi får en lite större korrektion.”

Läget gör att det nu blivit allt viktigare att göra skillnad på olika aktier och inte bara ”betta på marknaden”. Enligt Lars Söderfjell går det att hitta lågt värderade aktier, även om det är mer krävande än tidigare. 

”I allmänhet ska man se upp med sådant som har gått väldigt snabbt uppåt på kort sikt, exempelvis Evolution EVO -0,54% Dagens utveckling Gaming, Getinge och Atlas Copco. De tål inte så mycket besvikelse i kommande rapporter”, säger han och fortsätter: 

”I andra bolag är förväntningarna ganska lågt ställda. Det handlar om defensiva bolag som Astra Zeneca, som pressats av vaccinnyheter, men i grunden är ett bolag som jag tycker har en bra underliggande vinst- och intäktstrend.”

Essity ESSITY B -0,47% Dagens utveckling är ett annat exempel han nämner som kan överraka positivt på grund av låga förväntningar. Bolaget pressas lite på grund av höga massapriser, men har enligt Lars Söderfjell en tendens att ta sig igenom sådana svårigheter på ett bra sätt. 

”Där är fallhöjden inte så stor, även om de skulle komma med en lite svagare rapport”.

Verkstadsbolagen kommer att möta ganska lätta jämförelsetal från förra året. Ändå är förväntningarna inte alltför uppskruvade tror Lars Söderfjell, just eftersom det redan kommit en del rapporter om brist på halvledare och andra komponenter. Även stål i vissa kvaliteter verkar allt svårare att få tag på. 

”Allt tyder på att SSAB har och kommer att ha en väldigt bra marknad ett par kvartal framåt”, säger han, men lyfter samtidigt ett varningen finger: 

”Det är också en aktie som gått ganska starkt på slutet.” 

Bolag med digitala affärsmodeller tenderar att ha mest stretchade värderingar just nu. Mobilintegreraren Sinch, vars kurs stigit med cirka 260 procent det senaste året, är ett bolag som Lars Söderfjell inte anser ha särskilt stort utrymme för besvikelser i kommande rapport. Dataspelsbolaget Embracer är ett annat. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?