1515
Annons

Aktiechef ser chans till revansch för Kinas teknikjättar

HONGKONG. Kinesiska teknikjättar som Alibaba, JD.com och Meituan har rasat på börserna under de senaste månaderna i och med regeringens tillslag mot tekniksektorn.

Nu säger JP Morgans aktiechef för Kina, Howard Wang, att det är köpläge.

Läget är minst sagt spänt mellan Kinas teknikjättar och regeringen.

I söndags postade Wang Xing, vd för matleveransplattformen Meituan, några rader från en tusen år gammal dikt på sociala medier. Sedan störtdök bolagets aktie på Hongkongbörsen och Wang Xings personliga förmögenhet föll med motsvarande 20 miljarder kronor på två dagar.

Dikten – som refererar till hur en kinesisk kejsare under Tang-dynastin misslyckades att krossa folkets missnöje – ansågs som en provokation mot regeringen.

Efter toppen i februari har Meituans aktie nästan halverats i värde. Under ungefär samma period har e-handelsbolaget JD.com backat 35 procent, konkurrenten Alibaba 20 procent och internet- och speljätten Tencent 25 procent.

Trots regeringens eskalerande häxjakt på internetbolagen ser analytiker investeringsmöjligheter i drabbade bolag.

”Efter nedgången på börserna under början av året tror vi att det är ett bra köpläge i Kina. Vi tror på bolagens långsiktiga potential”, säger Howard Wang, aktiechef för Kina på JP Morgan Asset Management i Hongkong, till Di.

”Vi har långsiktigt stark tilltro i strukturell tillväxt inom teknologi, hälsosektorn och konsumtionsbolag.”

Pekings tillslag började i höstas när myndigheterna oväntat stoppade börsnoteringen av Ant Group, Alibabas finansgren. Strax efteråt inleddes en utredning om marknadsmissbruk av Alibaba, och bolagets grundare Jack Ma gick under jorden.

Sedan dess har myndigheterna satt tänder i allt fler teknikjättar.

Tillslagen är ett sätt för myndigheterna att bättre kunna reglera den tidigare sjövilda internetmarknaden, framför allt de massiva finanstekniktjänsterna som Wechat Pay och Alipay. 

Men bedömare framhåller också att syftet är att demonstrera att ingen kan sätta sig upp emot kommunistpartiet och landets diktator Xi Jinping, inte ens de mäktiga tech-miljardärerna.

Förra månaden kallades cheferna för 13 av landets största finansteknologibolag in till möte med marknadsövervakarna. Bedömare såg det som ett tecken på att tillslagen inte begränsas till ett fåtal bolag utan omfattar hela branschen.

”Övervakarna kommer att utöka tillslaget mot Ant Group till alla fintech-plattformar”, skrev analyshuset Eurasia Group tidigare i maj.

Howard Wang anser dock att de kinesiska teknikjättarna har tiden på sin sida och att aktierna vänder upp igen. Han menar att kortsiktig turbulens skapar investeringsläge i bolag med långsiktigt starka grundläggande värden, utan att peka ut enskilda bolag.

Han ser även möjligheter i kinesiska bolag kopplade till handelskriget med USA, samt president Joe Bidens investeringsplan i förnyelsebar energi.

”Den rådande relationen mellan USA och Kina skapar investeringsmöjligheter inom klimatkontroll och koldioxidneutralitet samt självförsörjning av teknologi”, säger Howard Wang.

Hongkongbörsens index för fastlandskinesiska bolag, så kallade h-aktier, har backat drygt 20 procent efter novembers toppnivå. Flera bedömare spår att blodbadet inom Kinas tekniksektor kan förvärras ytterligare.

Även dikten som Wang Xing lade ut tyder på mer konflikt är att vänta framöver: 

”Innan askan [i bokbålet] kallnade, hade revolt rest sig öster om berget.”


Kampen mot brotten viktigast för näringslivet

Ekonomi, skatter och företagande hamnar i skymundan.

När Sveriges näringslivstoppar pekar ut den viktigaste politiska frågan inför valet är det kampen mot brottsligheten som står högst upp på dagordningen.

Det visar den nya Di-barometern.

Under den EU-gemensamma operationen Trivium genomförde polisen i samarbete med andra myndigheter en trafikkontroll för att upptäcka internationella stöldbrottsnätverk på E6 i höjd med Lomma.
Under den EU-gemensamma operationen Trivium genomförde polisen i samarbete med andra myndigheter en trafikkontroll för att upptäcka internationella stöldbrottsnätverk på E6 i höjd med Lomma.Foto:Johan Nilsson/TT

Det svenska näringslivet vill att politikerna får ordning på Sverige.

Enligt den färska Di-barometern, som tagits fram av Ipsos, är det lag och ordning som står högst på näringslivstopparnas agenda inför valet.

Hela 52 procent av de tillfrågade i mätningen uppger att det är just lag och ordning som är den viktigaste frågan i höstens val.

”Väldigt många företagare ser det här som en helt avgörande fråga inför valet”, säger Pontus Lindström, brott- och säkerhetsexpert på intresseorganisationen Företagarna.

Brottsligheten har hamnat allt mer i fokus under den senaste mandatperioden och partierna arbetar intensivt för att vinna väljarnas förtroende i frågan inför valet.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har i sin budgetmotion försökt trumfa S-regeringens satsningar på rättsväsendet.

Socialdemokraterna å sin sida försöker påvisa historiskt stora satsningar på polisen och statsminister Magdalena Andersson (S) säger sig prioritera bekämpningen av brottsligheten.

”Det är 500.000 företagare i Sverige som ska rösta den 11 september och det parti som visar att man har svaret på de här stora problemen kommer säkert få flera företagarröster”, säger Pontus Lindström.

”För fem år sedan behövde inte vi på Företagarna jobba så mycket med de här frågorna, det är klart att det fanns kriminalitet men nu de senaste åren har vi märkt en kraftig ökning”, fortsätter han.

Det är Moderaterna som får högst betyg av näringslivstopparna vad gäller förmågan att presentera bäst politik på området lag och ordning.

63 procent av de svarande uppger att Moderaterna har bäst politik, följt av 31 procent som anser att Sverigedemokraterna kommer med bäst svar. Trea blir Kristdemokraterna med 21 procent.

Regeringspartiet Socialdemokraterna får 9 procent och hamnar därmed på en femteplats efter Liberalerna som landar på 12 procent.

För näringslivets del handlar det främst om utsatthet för stölder, bedrägerier och skadegörelse, enligt Pontus Lindström.

Men även våldsbrott, hot och utpressning förekommer i den breda palett av brott som företagare drabbas av.

”Det handlar om tiotusentals som har blivit utsatta”, säger han.

Typen av brottslighet skiftar, säger Pontus Lindström, beroende på om företagen är verksamma i storstäder, mindre städer eller på landsbygden.

På landsbygden handlar det om dieselstölder och stöldligor som plågar företagarna, i storstäderna upplevs otrygghet i och med den grova organiserade brottsligheten.

”Man känner inte trygghet varken för sig själv eller sina medarbetare”, säger Pontus Lindström.

Den omfattande brottsligheten kan få svåra konsekvenser för den svenska ekonomin, när företagare beslutar sig för att lägga ned verksamheten på grund av otryggheten. 

”Var femte brottsutsatt företagare har övervägt att lägga ner eller flytta sin verksamhet på grund av kriminaliteten. Det är en faktor som absolut hämmar möjligheten att driva företag i Sverige”, säger Pontus Lindström.

Enligt Jonas Fritz, opinionsanalytiker på Ipsos, syns samma trend i befolkningen i stort, där kriminalitet och otrygghet lyfts fram som ett allt större problem.

Även frågan om invandring och integration har klättrat uppåt på dagordningen sedan 2015.

”Generellt så har lag och ordning legat relativt högt upp på agendan det senaste decenniet, men ökat något till att bli en tydlig topp fyra-fråga efter flyktingvågen 2015”, säger han.

Under pandemin ökade sjukvården i betydelse och låg länge klart före de övriga topp tre-frågorna.

”Bland väljarkåren i stort är sjukvården fortfarande den viktigaste frågan, men bland just M-väljare kommer lag och ordning klart högst på agendan”, säger Jonas Fritz.

Ipsos har sedan januari 2020 kontinuerligt undersökt vad som oroar svenskarna mest. Och bortsett från första halvåret 2020, då coronaviruset hamnade högst upp, så har brott och våld varit ohotad etta under hela mätserien.

Den nya Di-barometern visar att Sveriges ekonomi är näringslivets mest prioriterade fråga, efter lag och ordning, följt av skola/utbildning, integration och företagens villkor.

Därefter kommer i tur och ordning, energin, jobben, sjukvården och skatterna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?