1515
Annons

Aktieägarna: Extremt olämpligt med Carlström som FPC-ordförande

På tisdag kan Johan Carlström utses till ny ordförande för Fingerprint Cards – samma bolag som han står åtalad för insiderhandel kring.

"Det är extremt olämpligt", säger Claes Folkmar, chef för marknadsbevakningen vid Aktiespararna.

Klockan 15 inleds ett nytt kapitel i det skandalomsusade bolaget Fingerprint Cards FING B +0,48% Dagens utveckling historia. Det är då bolagsstämman hålls i Göteborg och det är då Johan Carlström är tänkt att ta över ordförandeklubban, i alla fall är det vad han själv förväntar sig.

I en intervju med Svenska Dagbladet säger Carlström att han utgår att han väljs och framförallt – frikänd i åtalet om grovt insiderbrott senare i år. Någon större konflikt ser han heller inte:

"Det kanske inte är etiskt lyckat då man inte är frikänd men jag hade inte räknat med att de skulle skjuta upp rättegången tre gånger. Hur länge ska jag behöva vänta på att få min rättvisa?", säger han.

Claes Folkmar betonar att Carlström inte är dömd men ifrågasätter den väg bolaget nu väljer att gå.

"Det verkar som bolaget inte har någon vilja eller ambition att framstå som seriöst."

Bakgrunden är att Carlström under sin tid som vd (2009–2105) för biometribolaget handlade i bolagsaktien, bland annat genom så kallade turbowarranter. Detta innebär att innehavaren spekulerar i en hävstångseffekt som kan ge aktien mycket hög avkastning. Carlström ska enligt åtalet ha köpt sådana inför att Fingerprint Cards hade goda utsikter.

På en fråga från SvD gällande hur många B-aktier Johan Carlström nu äger i Fingerprint Cards vill han heller inte uppge det utan hänvisar till att han ska skriva in sig i insynsregistret efter stämman.

Claes Folkmar igen:

"Ska man bli ordförande så ska man vara så transparent som möjligt och redovisa de aktier som man har. Man kan inte å ena sidan hänvisa till privat ägande och å andra sidan vara publik i sin ordföranderoll."

Johan Carlström återvänder nu till ett bolag som kraschlandat efter att framgångssagan inleddes 2015. Den senaste delårsrapporten visade på en förlust på minus 188,3 miljoner kronor och halverade intäkter. Aktien har bara i år rasat mer än 60 procent och nyligen kom beskedet att den ska plockas bort från OMXS 30-listan då handelsvolymen minskat betänkligt. Samtidigt väckte också bolaget stort intresse bland småsparare som hoppade på tåget men inte hunnit kliva av och nu sitter med aktieposter som försvagats kraftigt.

"Vi har fått mycket frågor kring bolaget och det är många som förlorat pengar, sedan ska man också komma ihåg att det finns de som tjänat stora summor. Det var nästan som det uppstod en sekt kring bolaget, framförallt när aktien vände ned och många tyckte det var obegripligt."

Carlström själv säger i intervjun i SvD att "någon måste försöka styra upp bolaget", Claes Folkmar tror dock att Carlström nu gör bolaget en björntjänst.

" Förtroende är enormt viktigt för en aktiekurs och han borde ha hittat en person som har marknadens förtroende, någon till exempel från telekombranschen. För mig blir det här väldigt märkligt."


Innehåll från SigmaAnnons

Ger nycklar för lyckad molntransformation

Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.
Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.

Molnet har gått från ”nice to have” till ”need to have” under pandemin – och utvecklingen spås hålla samma snabba takt även framåt. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions jobbar nu för att möta det stora behovet hos svenska och internationella företag.  

Molnet blir en möjliggörare för att lyckas med digitalisering, men för att maximera affärsnyttan av en förflyttning till molnet bör man identifiera vilka delar av den egna verksamheten som faktiskt skulle effektiviseras av att genomgå en molntransformation. 

Just detta tar Sigma Technology Digital & Cloud Solutions avstamp i. De är ett nystartat IT-konsultbolag som utmanar branschen och sina kunder i hur en molntransformation kan och bör se ut. Vd:n Rashin Kabodvand berättar varför molnet bör bli en pusselbit i alla organisationers digitaliseringsstrategi.

– Vi måste möta den digitala omställningen genom nya och förbättrade tjänster. Behovet av snabb ”time to market” ökar och är viktig för företagens konkurrenskraft. Resultatet av en molntransformation blir effektivisering, flexibilitet, tillgänglighet och skalbarhet. Att flytta till molnet är nödvändigt för ökad affärsnytta, säger hon. 

Skapar verklig affärsnytta

Allt handlar om att digitalisera rätt saker. Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions, förklarar. 

– Molnet ger oss bättre möjligheter att göra rätt saker och hitta en teknisk lösning. Genom att ta bort ”undifferentiated heavy lifting” och använda sig av managerade tjänster i molnet kan verksamheten fokusera på att skapa affärsnytta. När vi hjälper våra kunder tittar vi inåt och diskuterar vad som ska flyttas till molnet, varför och hur det ska gå till, säger han och fortsätter:

– Vi tycker inte att man ska migrera för migrerandets skull. Vi pratar sällan om att skära ner kostnader. Molnet handlar inte om att spara pengar, utan om att nå en ökad lönsamhet.

Backas upp av stabil koncern

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions startades upp i början av 2021. På tio månader har bolaget vuxit till 40 anställda. Målet är att företaget ska bli en av de tre främsta molntjänstleverantörerna på marknaden. 

Förutom att leverera paketerade tjänster utifrån plattformarna Microsoft Azure, Amazon Web Services och Google Cloud kan företaget också bidra med kompetensförsörjning, något som kan vara avgörande för att lyckas med en digital transformation.

– Vi är ett nischat bolag med en tydlig vision, samtidigt som vi tillhör en koncern med över 4000 anställda med expertis inom allt som rör teknologi. Detta gör att vi kan leverera specialistkompetens till våra kunder i stora volymer, trots att vi är ett nystartat bolag, säger Rashin Kabodvand.

Vill du effektivisera din verksamhet genom molntjänster? Läs mer här. 

Om Sigma Technology Digital & Cloud Solutions

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions är ett nystartat bolag inom Sigma Technology-gruppen. Bolaget fokuserar på systemutveckling, design och publika molntjänster. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions har i dag 40 anställda och har som mål att bli 100 specialiserade konsulter.

Mer från Sigma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?