Hoppa till innehållet

Annons

Aktieägarna: Extremt olämpligt med Carlström som FPC-ordförande

På tisdag kan Johan Carlström utses till ny ordförande för Fingerprint Cards – samma bolag som han står åtalad för insiderhandel kring.

"Det är extremt olämpligt", säger Claes Folkmar, chef för marknadsbevakningen vid Aktiespararna.

Klockan 15 inleds ett nytt kapitel i det skandalomsusade bolaget Fingerprint Cards FING B -2,51% Dagens utveckling historia. Det är då bolagsstämman hålls i Göteborg och det är då Johan Carlström är tänkt att ta över ordförandeklubban, i alla fall är det vad han själv förväntar sig.

I en intervju med Svenska Dagbladet säger Carlström att han utgår att han väljs och framförallt – frikänd i åtalet om grovt insiderbrott senare i år. Någon större konflikt ser han heller inte:

"Det kanske inte är etiskt lyckat då man inte är frikänd men jag hade inte räknat med att de skulle skjuta upp rättegången tre gånger. Hur länge ska jag behöva vänta på att få min rättvisa?", säger han.

Claes Folkmar betonar att Carlström inte är dömd men ifrågasätter den väg bolaget nu väljer att gå.

"Det verkar som bolaget inte har någon vilja eller ambition att framstå som seriöst."

Bakgrunden är att Carlström under sin tid som vd (2009–2105) för biometribolaget handlade i bolagsaktien, bland annat genom så kallade turbowarranter. Detta innebär att innehavaren spekulerar i en hävstångseffekt som kan ge aktien mycket hög avkastning. Carlström ska enligt åtalet ha köpt sådana inför att Fingerprint Cards hade goda utsikter.

På en fråga från SvD gällande hur många B-aktier Johan Carlström nu äger i Fingerprint Cards vill han heller inte uppge det utan hänvisar till att han ska skriva in sig i insynsregistret efter stämman.

Claes Folkmar igen:

"Ska man bli ordförande så ska man vara så transparent som möjligt och redovisa de aktier som man har. Man kan inte å ena sidan hänvisa till privat ägande och å andra sidan vara publik i sin ordföranderoll."

Johan Carlström återvänder nu till ett bolag som kraschlandat efter att framgångssagan inleddes 2015. Den senaste delårsrapporten visade på en förlust på minus 188,3 miljoner kronor och halverade intäkter. Aktien har bara i år rasat mer än 60 procent och nyligen kom beskedet att den ska plockas bort från OMXS 30-listan då handelsvolymen minskat betänkligt. Samtidigt väckte också bolaget stort intresse bland småsparare som hoppade på tåget men inte hunnit kliva av och nu sitter med aktieposter som försvagats kraftigt.

"Vi har fått mycket frågor kring bolaget och det är många som förlorat pengar, sedan ska man också komma ihåg att det finns de som tjänat stora summor. Det var nästan som det uppstod en sekt kring bolaget, framförallt när aktien vände ned och många tyckte det var obegripligt."

Carlström själv säger i intervjun i SvD att "någon måste försöka styra upp bolaget", Claes Folkmar tror dock att Carlström nu gör bolaget en björntjänst.

" Förtroende är enormt viktigt för en aktiekurs och han borde ha hittat en person som har marknadens förtroende, någon till exempel från telekombranschen. För mig blir det här väldigt märkligt."

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera