Annons

Aktieägarna avgör Nordeas flytt

Nordeas styrelse vill flytta huvudkontoret till Helsingfors. Men det är aktieägarna som fattar det slutgiltiga beslutet.

Bild:Marcus Ericsson/TT

Först om ett halvår avgörs det om Nordeas flyttplaner blir av.
Styrelsen i storbanken har inlett flyttprocessen. Men för att flytten ska kunna genomföras återstår ett antal hinder på vägen.

Jämför bolåneräntor ¬– från 1,25% (extern tjänst)

Förutom godkännanden från en rad myndigheter behöver Nordeas styrelse alltså få aktieägarna med sig för att kunna göra verklighet av sina flyttplaner.

"Det här kommer att avgöras på en årsstämma som är preliminärt den 15 mars 2018. Då ska aktieägarna rösta om det här", säger Rodney Alfvén, chef för investerarrelationer på Nordea.

För att gå vidare krävs att två tredjedelar, en så kallad kvalificerad majoritet, av aktieägarna som finns representerade på stämman röstar ja till flytten.

Största ägare i Nordea är finska Sampo som äger drygt 21 procent av aktierna. Sampo har sagt till SvD näringsliv att man stödjer flyttplanerna.

Det övriga ägandet är uppdelat på mindre poster där svenska pensions- och fondbolagen Alecta, Swedbank Robur och AMF finns bland de största minoritetsägarna. Hur de kommer att rösta är inte klart.

"Det är för tidigt i processen för att säga något om det", säger Johanna Jämstorp, presskontakt på AMF.

För ett beslut krävs mer information från Nordea, enligt Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta.

"Vi har träffat och kommer att träffa Nordea flera gånger. I dag har vi inte en full bild över alla konsekvenser som vi som aktieägare måste ta ställning till", säger han.

När de har hela bilden kommer ett beslut att kunna fattas, men det dröjer.

"Om man ska vara riktigt krass är det först när kallelsen till den stämman har kommit. Det är där styrelsen lägger fram det förslag som aktieägarna har att ta ställning till", säger Ramsay Brufer.

Vad krävs för att ni ska rösta ja?
"Vår analys utgår från att det ska vara långsiktigt bra för såväl oss som aktieägare och bolaget som helhet. Är det positivt ska vi rösta ja, är det negativt ska vi givetvis rösta nej. Men vi är inte där ännu att vi kan säga det ena eller det andra", säger Ramsay Brufer.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?