1515

Aktieägarna avgör Nordeas flytt

Nordeas styrelse vill flytta huvudkontoret till Helsingfors. Men det är aktieägarna som fattar det slutgiltiga beslutet.

Bild:Marcus Ericsson/TT

Först om ett halvår avgörs det om Nordeas flyttplaner blir av.
Styrelsen i storbanken har inlett flyttprocessen. Men för att flytten ska kunna genomföras återstår ett antal hinder på vägen.

Jämför bolåneräntor ¬– från 1,25% (extern tjänst)

Förutom godkännanden från en rad myndigheter behöver Nordeas styrelse alltså få aktieägarna med sig för att kunna göra verklighet av sina flyttplaner.

"Det här kommer att avgöras på en årsstämma som är preliminärt den 15 mars 2018. Då ska aktieägarna rösta om det här", säger Rodney Alfvén, chef för investerarrelationer på Nordea.

För att gå vidare krävs att två tredjedelar, en så kallad kvalificerad majoritet, av aktieägarna som finns representerade på stämman röstar ja till flytten.

Största ägare i Nordea är finska Sampo som äger drygt 21 procent av aktierna. Sampo har sagt till SvD näringsliv att man stödjer flyttplanerna.

Det övriga ägandet är uppdelat på mindre poster där svenska pensions- och fondbolagen Alecta, Swedbank Robur och AMF finns bland de största minoritetsägarna. Hur de kommer att rösta är inte klart.

"Det är för tidigt i processen för att säga något om det", säger Johanna Jämstorp, presskontakt på AMF.

För ett beslut krävs mer information från Nordea, enligt Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta.

"Vi har träffat och kommer att träffa Nordea flera gånger. I dag har vi inte en full bild över alla konsekvenser som vi som aktieägare måste ta ställning till", säger han.

När de har hela bilden kommer ett beslut att kunna fattas, men det dröjer.

"Om man ska vara riktigt krass är det först när kallelsen till den stämman har kommit. Det är där styrelsen lägger fram det förslag som aktieägarna har att ta ställning till", säger Ramsay Brufer.

Vad krävs för att ni ska rösta ja?
"Vår analys utgår från att det ska vara långsiktigt bra för såväl oss som aktieägare och bolaget som helhet. Är det positivt ska vi rösta ja, är det negativt ska vi givetvis rösta nej. Men vi är inte där ännu att vi kan säga det ena eller det andra", säger Ramsay Brufer.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Styrkan som får butiksjättarna att välja just dem – så har förvaltaren blivit förstahandsvalet

Anders Tenggren på Riksbyggen.
Anders Tenggren på Riksbyggen.

I september kom beskedet att City Gross väljer Riksbyggen för sin kontraktsförvaltning, och de är inte ensamma. Tvärtom, Riksbyggen är en stor aktör inom just förvaltning av handelsplatser.

– Våra kunder uppskattar våra tjänster, men också att vi kan hjälpa dem oavsett var i landet deras butiker ligger, säger Anders Tenggren på Riksbyggen.

City Gross, med totalt 43 stormarknader, meddelade i september att de väljer Riksbyggen för att sköta deras kontraktsförvaltning.

– När jag började här för cirka ett år sedan valde vi att se över om det fanns fördelar med att outsourca vår förvaltning, förklarar Peter Ekström, chef för etablering och butiksutveckling på City Gross.

En upphandling gjordes med ledande aktörer på marknaden, och i slutändan föll valet på Riksbyggen. Men det var inte pris och siffror som fällde avgörandet.

– Det avgörande var deras kompetens och erfarenhet. Dels passar deras och vår värdegrund väldigt bra ihop, dels jobbar de med ett stort antal andra aktörer på dagligvarumarknaden och känner den väl vilket är viktigt för vår del. När jag ringde runt och tog referenser fick jag bara goda vitsord, säger Peter Ekström.

Läs mer om Riksbyggens förvaltningserbjudande 

Fler samarbetsformer

Målet nu är att Riksbyggen ska säkra hyreskontraktsdelen och avlasta City Gross egen organisation genom att ta hand om den här sortens administration.

– Men jag hoppas samtidigt att det här är ett samarbete som ska utvecklas över tid. Jag tror att vi kommer att lära känna varandra väl och hitta ännu fler samarbetsformer framgent, säger Peter Ekström.

Och City Gross är inte ensamma om att välja Riksbyggen som förvaltare för sina handelsplatser. Tvärtom, Riksbyggen har ett stort åtagande när det gäller att förvalta den här typen av verksamhet åt olika handelsföretag.

– Vi har ett brett tjänsteutbud inom det här området, och beroende på vad våra kunder efterfrågar erbjuder vi allt från totalförvaltning till daglig drift, säger Anders Tenggren, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

– Det kan vara att vi förvaltar fastighetens ekonomi, att vi ser till att alla tekniska system fungerar som de ska, eller att vi hjälper kunden att effektivisera energianvändningen. Det beror helt på vad kunden vill ha hjälp med.

Läs mer om energiförvaltning från Riksbyggen

Växer tillsammans

I fallet City Gross där kunden har valt hjälp med hyreshanteringen innebär det att Riksbyggen kommer att säkerställa att kunden betalar sina fakturor i rätt tid, men man kommer också att hjälpa till att förhandla nya hyror och avtal.

– Dessutom kommer vi att hantera City Gross egna hyresgäster, avisera deras hyror och se till att de blir betalda, säger Anders Tenggren.

Vad är det då som gör Riksbyggen till en så populär förvaltare? Enligt Anders Tenggren är en stor fördel den nationella täckningen, att Riksbyggen finns på plats med lokal service från nordligaste till sydligaste Sverige.

– Då får vår kund en aktör som kan sköta alla deras handelsplatser, vilket förenklar deras arbete. Sen arbetar vi med hållbarhet ur både socialt och miljömässigt perspektiv, och har stor erfarenhet när det gäller automatisering och energieffektivisering. Man kan växa tillsammans med oss, både geografiskt och med tjänsterna.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?