1515
Annons

Åklagarsidan: Trump var upprorsmakarnas högste befälhavare

När Kapitolium i Washington DC stormades var Donald Trump upprorsmakarnas högste befälhavare, för åklagarsidan fram vid riksrättsförhandlingarna.

I stället för att försöka stoppa stormningen gottade han sig snarare åt det som skedde, argumenterar de.

Stormningen av Kapitolium i Washington DC.
Stormningen av Kapitolium i Washington DC.Foto:Carol Guzy

De demokratiska ”åklagarna” vid förhandlingarna i den amerikanska senaten leker med ordet överbefälhavare och kallar Trump ”inciter-in-chief”, där ordet för befälhavare bytts ut mot ungefär uppviglare.

Som sådan eggade Trump folkmassan till marsch mot Kapitolium och ett ”farligt uppror”, säger riksrättsprocessens ledare, representanthusledamoten Jamie Raskin, som är demokrat från Maryland.

”Bevisen kommer att visa er att expresident Trump inte var någon oskyldig åskådare”, säger han. 

Raskin och hans åtta kollegor ska under två dagar lägga fram sin bild av vad som inträffade och försöka leda i bevis att Donald Trump gjorde sig skyldig till anstiftan till uppror.

Han hade all makt att stoppa det som skedde, men gjorde det motsatta, anser de.

”Och när våldet obevekligt och oundvikligen följde, som förväntat, och rände fram över denna institution (senaten) och representanthuset i kaos, kommer vi att visa er att han fullständigt övergav sin plikt som överbefälhavare att stoppa våldet och skydda statsapparaten”, säger Jamie Raskin.

De nio demokraterna pekar på uttalanden som Trump gjorde i det framträdande som utgjorde upptakten till stormningen, som uppmaningen att ”kämpa utav helvete (fight like hell)” och bestrida resultatet i presidentvalet. 

Redan före valet hävdade Donald Trump att det skulle kunna ske valfusk. Efter valet framhärdade han länge och intensivt med osanningen att han blivit bestulen på en valseger och att hans väljare i själva verket blivit blåsta i en stor komplott.

Allt detta redogörs det för inför senaten. Det spelas upp filmklipp från den dåvarande presidentens tal i Washington DC och från själva stormningen av Kapitolium. Det visas också Twitter-inlägg som han skrev före, under och efter skeendet.

”Vid dagens början sade han att det skulle ske och vid dagens ände sade han i princip 'Jag sade att detta skulle ske'”, säger Jamie Raskin.

”Och sedan tillägger han 'Kom för alltid ihåg denna dag', men inte som en skamfläck, en skräckens dag eller som det trauma som vi andra minns det som, utan som en dag att fira.”

En annan av demokraterna som driver rättsprocessen, Joe Neguse från Colorado, beskriver ett långt och genomtänkt händelseförlopp.

”Trump insåg förra våren att han kunde förlora valet i november och började då så frön av ilska bland sina anhängare, genom att säga att han endast skulle kunna förlora om valet blir stulet”, säger Neguse. 

Försvarssidan, Trumps advokater, höll sina första framträdanden i tisdags och kongresspolitiker på bägge sidor dömde ut dessa som osammanhängande och obegripliga.

Trumps försvarare hävdade till en början att riksrättsåtalet var grundlagsvidrigt, eftersom expresidenten numera är en privatperson. Den andra sidan hävdade att det han måste ställas till svars för det han gjort, då det annars blir ett farligt prejudikat för framtida presidenter. 56 av 100 senatorer röstade för att processen kunde genomföras, bland dem sex republikaner.

Riksrätten är inte en rättegång i juridisk mening, utan avgörs av de folkvalda senatorerna. För att expresidenten ska fällas, och i praktiken avsättas i efterhand, behöver två tredjedelar av senaten rösta för det. Förutsatt att alla demokrater röstar för innebär det att 17 republikaner behöver sälla sig till dem. Och Donald Trump, som fortfarande har stort inflytande över sina väljare, har gjort klart att hans favör står på spel.

Flygplatschefen: Inget kaos på Arlanda i höst

Swedavia har fått mycket kritik för sommarens långa köer till säkerhetskontrollen på Arlanda. Bemanningen har nu förbättrats och resenärer kan förvänta sig kortade kötider, enligt det statliga bolaget. Flygplatsen väljer även att ta bort regeln att komma tidigast tre timmar före avresa.  

Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.
Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.Foto:Ali Lorestani/TT/Anna Bredberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera