1515

Åklagarsidan: Trump var upprorsmakarnas högste befälhavare

När Kapitolium i Washington DC stormades var Donald Trump upprorsmakarnas högste befälhavare, för åklagarsidan fram vid riksrättsförhandlingarna.

I stället för att försöka stoppa stormningen gottade han sig snarare åt det som skedde, argumenterar de.

Stormningen av Kapitolium i Washington DC.
Stormningen av Kapitolium i Washington DC.Foto:Carol Guzy

De demokratiska ”åklagarna” vid förhandlingarna i den amerikanska senaten leker med ordet överbefälhavare och kallar Trump ”inciter-in-chief”, där ordet för befälhavare bytts ut mot ungefär uppviglare.

Som sådan eggade Trump folkmassan till marsch mot Kapitolium och ett ”farligt uppror”, säger riksrättsprocessens ledare, representanthusledamoten Jamie Raskin, som är demokrat från Maryland.

”Bevisen kommer att visa er att expresident Trump inte var någon oskyldig åskådare”, säger han. 

Raskin och hans åtta kollegor ska under två dagar lägga fram sin bild av vad som inträffade och försöka leda i bevis att Donald Trump gjorde sig skyldig till anstiftan till uppror.

Han hade all makt att stoppa det som skedde, men gjorde det motsatta, anser de.

”Och när våldet obevekligt och oundvikligen följde, som förväntat, och rände fram över denna institution (senaten) och representanthuset i kaos, kommer vi att visa er att han fullständigt övergav sin plikt som överbefälhavare att stoppa våldet och skydda statsapparaten”, säger Jamie Raskin.

De nio demokraterna pekar på uttalanden som Trump gjorde i det framträdande som utgjorde upptakten till stormningen, som uppmaningen att ”kämpa utav helvete (fight like hell)” och bestrida resultatet i presidentvalet. 

Redan före valet hävdade Donald Trump att det skulle kunna ske valfusk. Efter valet framhärdade han länge och intensivt med osanningen att han blivit bestulen på en valseger och att hans väljare i själva verket blivit blåsta i en stor komplott.

Allt detta redogörs det för inför senaten. Det spelas upp filmklipp från den dåvarande presidentens tal i Washington DC och från själva stormningen av Kapitolium. Det visas också Twitter-inlägg som han skrev före, under och efter skeendet.

”Vid dagens början sade han att det skulle ske och vid dagens ände sade han i princip 'Jag sade att detta skulle ske'”, säger Jamie Raskin.

”Och sedan tillägger han 'Kom för alltid ihåg denna dag', men inte som en skamfläck, en skräckens dag eller som det trauma som vi andra minns det som, utan som en dag att fira.”

En annan av demokraterna som driver rättsprocessen, Joe Neguse från Colorado, beskriver ett långt och genomtänkt händelseförlopp.

”Trump insåg förra våren att han kunde förlora valet i november och började då så frön av ilska bland sina anhängare, genom att säga att han endast skulle kunna förlora om valet blir stulet”, säger Neguse. 

Försvarssidan, Trumps advokater, höll sina första framträdanden i tisdags och kongresspolitiker på bägge sidor dömde ut dessa som osammanhängande och obegripliga.

Trumps försvarare hävdade till en början att riksrättsåtalet var grundlagsvidrigt, eftersom expresidenten numera är en privatperson. Den andra sidan hävdade att det han måste ställas till svars för det han gjort, då det annars blir ett farligt prejudikat för framtida presidenter. 56 av 100 senatorer röstade för att processen kunde genomföras, bland dem sex republikaner.

Riksrätten är inte en rättegång i juridisk mening, utan avgörs av de folkvalda senatorerna. För att expresidenten ska fällas, och i praktiken avsättas i efterhand, behöver två tredjedelar av senaten rösta för det. Förutsatt att alla demokrater röstar för innebär det att 17 republikaner behöver sälla sig till dem. Och Donald Trump, som fortfarande har stort inflytande över sina väljare, har gjort klart att hans favör står på spel.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?