Annons

Åklagaren yrkar på maxstraff i pensionshärvan

Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff för de tre huvudmisstänkta i Falcon Funds-härvan.

”Det var ett synnerligen välplanerat och systematiskt angrepp på det svenska pensionssystemet”, säger Jerker Asplund, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Jerker Asplund, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.
Jerker Asplund, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.Foto:Jonas Eng

22.000 pensionssparare misstänks ha drabbats i härvan och skadan beräknas till drygt 30,7 miljoner dollar.

”Aldrig tidigare i svensk dokumenterad rättshistoria har så få stulit så mycket av så många, på så kort tid”, sade Jerker Asplund, i slutpläderingen i Stockholms tingsrätt.

Att skadan är synnerligen kännbar för målsägaren, Pensionsmyndigheten, är något som bör beaktas vid bedömningen av målet, anser han.

Tre huvudmisstänkta, en 63-årig amerikan bosatt i Stockholm, en 42-årig svensk utvandrad till Malta och en svensk 57-årig kapitalförvaltare bör, enligt åklagaren, dömas till maxstraff för grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och grovt mutbrott.

”Alla tre tilltalades brottslighet har högsta och samma straffvärde”, sade Jerker Asplund, i slutpläderingen.

Maxstraffet är åtta års fängelse, men för amerikanen och kapitalförvaltaren yrkar åklagaren på fängelse i sju år och nio månader då det finns ytterligare yrkanden gällande dem. Amerikanen riskerar utvisning och kapitalförvaltaren tio års näringsförbud.

Åklagaren yrkar också att 42-åringen och 63-åringen, som misstänks ha varit hjärnorna bakom planen, solidariskt ska bli skadeståndsskyldiga för de 30,7 miljoner dollar som pensionsspararna beräknas ha gått miste om.

Under slutpläderingen i Stockholms tingsrätt framhöll åklagaren att de tre huvudmisstänkta haft olika roller som dock varit beroende av varandra för att få ihop brottsplanen.

Enligt åklagarens beskrivning har de tre samverkat för att köpa in dåliga värdepapper till pensionsfonden Optimus High Yield som var valbar inom det svenska premiepensionssystemet i ett avancerat upplägg. Köpen, som skedde under 2012–2013, gjorde de brottsmisstänkta rika på pensionsspararnas bekostnad.

För att möjliggöra affärerna flyttades också pensionsmedel om två miljarder kronor från en annan fond inom systemet genom ändring av pensionssparares fondval. De åtalade kom över personuppgifter genom köpet av ett kundregister, enligt åklagarna.

En fjärde åtalad, närstående till kapitalförvaltaren, riskerar två och ett halvt års fängelse, för grovt penningtvättsbrott för att ha befattat sig med en misstänkt muta till kapitalförvaltaren.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?