1515

Åklagaren yrkar på maxstraff i pensionshärvan

Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff för de tre huvudmisstänkta i Falcon Funds-härvan.

”Det var ett synnerligen välplanerat och systematiskt angrepp på det svenska pensionssystemet”, säger Jerker Asplund, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Jerker Asplund, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.
Jerker Asplund, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.Foto:Jonas Eng

22.000 pensionssparare misstänks ha drabbats i härvan och skadan beräknas till drygt 30,7 miljoner dollar.

”Aldrig tidigare i svensk dokumenterad rättshistoria har så få stulit så mycket av så många, på så kort tid”, sade Jerker Asplund, i slutpläderingen i Stockholms tingsrätt.

Att skadan är synnerligen kännbar för målsägaren, Pensionsmyndigheten, är något som bör beaktas vid bedömningen av målet, anser han.

Tre huvudmisstänkta, en 63-årig amerikan bosatt i Stockholm, en 42-årig svensk utvandrad till Malta och en svensk 57-årig kapitalförvaltare bör, enligt åklagaren, dömas till maxstraff för grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och grovt mutbrott.

”Alla tre tilltalades brottslighet har högsta och samma straffvärde”, sade Jerker Asplund, i slutpläderingen.

Maxstraffet är åtta års fängelse, men för amerikanen och kapitalförvaltaren yrkar åklagaren på fängelse i sju år och nio månader då det finns ytterligare yrkanden gällande dem. Amerikanen riskerar utvisning och kapitalförvaltaren tio års näringsförbud.

Åklagaren yrkar också att 42-åringen och 63-åringen, som misstänks ha varit hjärnorna bakom planen, solidariskt ska bli skadeståndsskyldiga för de 30,7 miljoner dollar som pensionsspararna beräknas ha gått miste om.

Under slutpläderingen i Stockholms tingsrätt framhöll åklagaren att de tre huvudmisstänkta haft olika roller som dock varit beroende av varandra för att få ihop brottsplanen.

Enligt åklagarens beskrivning har de tre samverkat för att köpa in dåliga värdepapper till pensionsfonden Optimus High Yield som var valbar inom det svenska premiepensionssystemet i ett avancerat upplägg. Köpen, som skedde under 2012–2013, gjorde de brottsmisstänkta rika på pensionsspararnas bekostnad.

För att möjliggöra affärerna flyttades också pensionsmedel om två miljarder kronor från en annan fond inom systemet genom ändring av pensionssparares fondval. De åtalade kom över personuppgifter genom köpet av ett kundregister, enligt åklagarna.

En fjärde åtalad, närstående till kapitalförvaltaren, riskerar två och ett halvt års fängelse, för grovt penningtvättsbrott för att ha befattat sig med en misstänkt muta till kapitalförvaltaren.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?