1515
Annons

Åklagaren yrkar på långa straff i Allra-härvan

Åklagarna vill att ledningen för finansbolaget Allra döms till långa fängelsestraff. Vd:n Alexander Ernstberger bör dömas till sju år, enligt slutpläderingen.

Alexander Ernstberger.
Alexander Ernstberger.

Det står klart att de åtalade i Allra-härvan har gjort medvetet dåliga affärer för att berika sig själva på pensionsspararnas bekostnad och de har gjort vad de kunnat för att dölja upplägget. Det framhöll åklagarna när det summerade målet i Stockholms tingsrätt.

”Syftet var att göra förmögenhetsöverföringar snarare än något annat”, säger Markus Hellsten, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, i sin slutplädering.

Målet handlar främst om trolöshetsbrott, att de har missbrukat sin förtroendeställning gentemot Pensionsmyndigheten och pensionsspararna, och om ett mutbrott.

”Det högsta som är möjligt att döma ut för brottslighet av det här slaget är sex plus två år”, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Han redogjorde i tingsrätten för att han anser att Allras vd Alexander Ernstberger bör dömas till sju års fängelse. Ytterligare en person, som står åtalad för medhjälp till trolöshetsbrottet, bör enligt åklagaren också dömas till sju års fängelse. Övriga två åtalade bör dömas till fem till sex, respektive fyra års fängelse. Ernstberger och ytterligare två personer riskerar också näringsförbud i upp till tio år.

Det har gått drygt två år sedan Allra kastades ut från premiepensionssystemets fondtorg. Huvudförhandlingen har pågått i snart två månader. Skadan för pensionsspararna har uppgått till minst 137 miljoner kronor enligt åklagarna.

”Effekten kommer att bli påtaglig för de här drygt 100.000 pensionsspararna den dag de ska gå i pension”, säger kammaråklagare Thomas Hertz i tingsrätten.

Det handlar om värdepapper som köpts in till Allras (tidigare Svensk fondservice) fonder till ett, enligt åklagarna, allt för högt pris. Affärerna har dessutom villkorats av en affär där Allras grundare sålt aktier i ett bolag också till ett allt för högt pris – något som enligt åtalet utgör en muta.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?