1515
Annons

Åklagaren lägger ner utredningen mot Ilija Batljan: ”Bevisproblem”

Insiderutredningen runt SBB:s bud på Hemfosa är nu nedlagd.

Ilija Batljan och samtliga fem andra misstänkta är därmed formellt friade.

”Vi har kommit till vägs ände nu”, säger åklagaren Thomas Langrot till Di.

SBB:s vd och grundare Ilija Batljan och samtliga fem andra misstänkta är formellt friade i insiderutredningen.
SBB:s vd och grundare Ilija Batljan och samtliga fem andra misstänkta är formellt friade i insiderutredningen.Foto:Amanda Lindgren

Ekobrottsmyndigheten, EBM, lägger nu ned förundersökningen kring misstänkt insiderbrott i samband med SBB SBB B -3,44% Dagens utveckling :s bud på Hemfosa i november 2019.

”Jag har lagt ned förundersökningen beträffande samtliga, varav Ilija Batljan är tidigare känd. Det är bara hans namn jag bekräftar”, säger förundersökningsledaren, EBM:s chefsåklagare Thomas Langrot, till Dagens industri.

I november 2019 lade fastighetsbolaget SBB ett bud på branschkollegan Hemfosa.

Premien på 23 procent mot tidigare stängningskurs satte fart på Hemfosas aktie, som nästa handelsdag rusade 13 procent.

Efter en längre tids utredning anhölls SBB:s vd Ilija Batljan och ytterligare fem personer den 5 maj misstänkta för insiderbrott.

Ilija Batljan släpptes dock redan dagen efter, och så småningom även de andra.

Att åklagaren inte gick vidare med en häktningsframställan indikerade att han inte funnit de bevis han sökte.

Vad är skälet till nedläggningsbeslutet?

”Det är bevisproblem, helt enkelt. Jag kommer inte vidare i utredningen på det bevisläge vi har. Vi har arbetat med indicier, det är dels handelsmönstret men även annan information som vi bedömer som indicier. De har varit tillräckligt starka för att misstänkliggöra de här sex personerna och även vidta de tvångsåtgärder vi har vidtagit – vilket jag bedömer är en förutsättning för att man ska nå framgång i den här typen av utredningar”, säger Thomas Langrot.

Vad hade du behövt?

”Jag kan inte kommentera vad jag hade behövt. Våra utredningar ser väldigt ofta ut på det här sättet: vi har indicier, vi har inga konkreta bevis. Då måste jag agera relativt tufft på det sättet att vi gör överraskningstillslag där vi ska säkra bevis hos misstänkta personer och hålla förhör med dem. Någon annan väg att utreda de här brotten finns inte. Att skriva brev och be om bevis är helt uteslutet.”

Som Di tidigare rapporterat inleddes förundersökningen den 18 november, samma dag som en första anmälan kommit in till EBM.

De anmälningar som kom in, kom de från en handelsplats?

”Jag kan inte kommentera i det här fallet var de kom ifrån. Vanligtvis kommer anmälningarna från Finansinspektionen, och dessförinnan från marknadsplatserna”, säger Thomas Langrot.

Medieintresset för ärendet har varit massivt. Gripandet av och misstankarna mot Ilija Batljan har också satt SBB:s aktiekurs under hård press.

Vad säger du om de men som en sådan här utredning orsakar för de misstänkta?

”Det är det man får acceptera om vi ska kunna bedriva en effektiv brottsutredning där vi ska kunna säkra bevis. Då ligger det i sakens natur att det kan uppkomma men för misstänkta, det kan uppkomma men för börsbolaget - i det här fallet är det SBB och aktieägare till SBB. Men om jag ska väga in i vågskålen att vi har ett uppdrag att utreda insiderbrott, då ligger det i farans riktning att vi också kan hamna i ett läge där vi inte kan styrka brott. Alternativet är att vi inte vidtar några former av tvångsåtgärder och att vi inte över huvud taget utreder. Och det är ett ännu större men för den finansiella marknaden”, säger Thomas Langrot.

Han står fast vid att han gjorde rätt, trots utgången.

”Jag bedömer att jag hade gjort likadant i dag i det här ärendet med den information jag har. De omständigheter som låg på mitt bord med de här indicierna gjorde att jag bedömde att jag måste agera på det här sättet.”

I ett pressmeddelande från SBB skriver Ilija Batljan att han har samarbetat fullt ut med utredningen.

”Jag är lättad, men inte förvånad över åklagarens beslut. Nu gäller det för mig att fortsätta med full kraft som vd för SBB – och tillsammans med vårt starka team fortsätta leverera resultat”, kommenterar Ilija Batljan själv i pressmeddelandet.

”Att förundersökningen är nedlagd är ett glädjande besked. Nu lägger vi åter fullt fokus på den ordinarie verksamheten där SBB som Nordens största fastighetsbolag inom social infrastruktur fortsätter skapa långsiktiga och hållbara värden”, säger Lennart Schuss, styrelseordförande för SBB.

SBB:s aktie steg på onsdagens halvdagsbörs, och stängde på plus 6 procent.  Beskedet om den nedlagda förundersökningen kom efter börsens stängning. 

Di har sökt Ilija Batljan utan framgång. 

Innehåll från AcarixAnnons

Svensk AI-teknik förbättrar utredning av bröstsmärtor i USA

I över 15 år har det svenska medicintekniska företaget Acarix utvecklat den AI-baserade teknologin CADScor®System för uteslutning av kranskärlssjukdom. CADScor®System, som tidigare godkänts i EU, expanderar nu även till den amerikanska sjukvården.

Kranskärlsjukdom är en av de främsta orsakerna till dödsfall och sjuklighet i världen. Med bröstsmärtor som det primära symtomet kan den lätt förväxlas med andningssvårigheter, stress och yrsel. För att lättare utesluta de som inte lider risk för kranskärlsjukdom har det svenska företaget Acarix utvecklat systemet CADScor®System. Det akustiska instrumentet, med sin unika AI-baserade teknik, placeras ovanpå hjärtat för att avlyssna ljudet som bildas i kranskärlens blodflöde.

– En undersökning med CADScor®System tar bara tio minuter. Därefter kan vi med hög sannolikhet utesluta de patienter som har risk för kranskärlsjukdom. Så många som nio av tio som kommer in med bröstsmärtor har inte kranskärlssjukdom, vilket innebär en onödig belastning på hälso- och sjukvårdssystemen och för patienterna, säger Helen Ljungdahl Round, CEO på Acarix.

Läs mer här 

CADScor®System är CE-märkt och kommersiellt tillgängligt i Europa och används på kliniker i Sverige, Tyskland och Storbritannien, där Acarix även har lokala säljteam. Med FDA:s De Novo-godkännande och ersättningsgodkännande befinner sig företaget nu i en omfattande expansionsfas med lansering i USA.

– USA är särskilt drabbat av hjärtsjukdomar. Att ha tillgång till ett snabbt och kostnadseffektivt diagnostiskt verktyg kan göra stor skillnad för både patienterna och sjukvården. Därför är det extra positivt att vi har fått ett snabbt genomslag i USA och redan tecknat kommersiella avtal med flera av landets stater, säger Christian Lindholm, CFO på Acarix.

– Produkten matchar precis det behov som finns på marknaden. Alla förtjänar att så snabbt som möjligt få veta vad deras bröstsmärtor beror på och med CADScor®System har vi den perfekta lösningen, säger Helen Ljungdahl Round.

Om Acarix
Acarix är ett svenskt medicintekniskt företag som utvecklat den AI-baserade lösningen CADScor®System för att utesluta kranskärlssjukdomar vid bröstsmärtor. Acarix är noterat på Nasdaq First North Premier Growth Market.

Mera om Acarix

 

Mer från Acarix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Acarix och ej en artikel av Dagens industri

Dadgostar inte nöjd med Löfvens beslut: ”Oseriöst och politisk teater”

Under söndagens presskonferens meddelade statsminister Stefan Löfven att parterna på bostadsmarknaden får förhandla kring hur hyresmodellen i nyproduktion ska reformeras. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar är inte nöjd:

”Det blir en förhandling under hot där hyresgästerna förlorar. Det här är oseriöst och politisk teater för att förhala processen. Ta ansvar för landet och stryk punkt 44”, skriver hon på Twitter.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Under söndagens presskonferens med statsminister Stefan Löfven och Centerpartiets Annie Lööf lämnades besked om en kompromiss gällande förhandling kring hyresmodellen i nyproduktion. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar var inte nöjd med beskedet och var snabb med att dela med sig av sina tankar på Twitter:

”Bra att parterna förhandlar. Men om regeringen håller fast vid punkt 44 kommer det leda till marknadshyror. Det blir en förhandling under hot där hyresgästerna förlorar. Det här är oseriöst och politisk teater för att förhala processen. Ta ansvar för landet och stryk punkt 44.”

”Vi håller vad vi lovat svenska folket. Vi sviker inte Sveriges hyresgäster. Vi har hela tiden sagt att det inte kan ske förhandlingar utifrån lagförslaget. Låt parterna förhandla utan hot.”

Själva kompromissen innebär att parterna på bostadsmarknaden själva ska få förhandla om hyresmodellen gällande nyproduktioner.

”Om parterna når en överenskommelse om hur hyresmodellen i nyproduktion ska reformeras, då ska regeringen lägga förslag i linje med överenskommelsen”, säger statsminister Stefan Löfven.

Läs mer: Löfven: ”Parterna får förhandla”

Kompromissen är dock inte tillräcklig för Nooshi Dadgostar som vill att punkt 44 istället ska strykas. 

”Att kalla en förhandling mellan bostadsmarknadens parter för teater, det förstår inte jag, säger Stefan Löfven som svar till Dadgostars twittrande. ”Det här är ett tydligt krav som lyfts av Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet. Den svenska modellen på bostadsmarknaden ska självfallet värnas och nu får alltså parterna tillsammans en möjlighet att komma överens”, säger Stefan Löfven.

Även Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson hittade till tangentbordet och twittrade följande efter söndagens presskonferens:

”Förtroendet är fortsatt obefintligt. Sverigedemokraternas förtroende för Stefan Löfvens regering är oförändrat, alltså fortsatt obefintligt. Nu är det upp till Vänsterpartiet om de viker ned sig eller om vi faktiskt får se Stefan Löfven falla i morgondagens omröstning.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera