Annons

Åklagaren lägger ner utredningen mot Ilija Batljan: ”Bevisproblem”

Insiderutredningen runt SBB:s bud på Hemfosa är nu nedlagd.

Ilija Batljan och samtliga fem andra misstänkta är därmed formellt friade.

”Vi har kommit till vägs ände nu”, säger åklagaren Thomas Langrot till Di.

SBB:s vd och grundare Ilija Batljan och samtliga fem andra misstänkta är formellt friade i insiderutredningen.
SBB:s vd och grundare Ilija Batljan och samtliga fem andra misstänkta är formellt friade i insiderutredningen.Foto:Amanda Lindgren

Ekobrottsmyndigheten, EBM, lägger nu ned förundersökningen kring misstänkt insiderbrott i samband med SBB:s bud på Hemfosa i november 2019.

”Jag har lagt ned förundersökningen beträffande samtliga, varav Ilija Batljan är tidigare känd. Det är bara hans namn jag bekräftar”, säger förundersökningsledaren, EBM:s chefsåklagare Thomas Langrot, till Dagens industri.

I november 2019 lade fastighetsbolaget SBB ett bud på branschkollegan Hemfosa.

Premien på 23 procent mot tidigare stängningskurs satte fart på Hemfosas aktie, som nästa handelsdag rusade 13 procent.

Efter en längre tids utredning anhölls SBB:s vd Ilija Batljan och ytterligare fem personer den 5 maj misstänkta för insiderbrott.

Ilija Batljan släpptes dock redan dagen efter, och så småningom även de andra.

Att åklagaren inte gick vidare med en häktningsframställan indikerade att han inte funnit de bevis han sökte.

Vad är skälet till nedläggningsbeslutet?

”Det är bevisproblem, helt enkelt. Jag kommer inte vidare i utredningen på det bevisläge vi har. Vi har arbetat med indicier, det är dels handelsmönstret men även annan information som vi bedömer som indicier. De har varit tillräckligt starka för att misstänkliggöra de här sex personerna och även vidta de tvångsåtgärder vi har vidtagit – vilket jag bedömer är en förutsättning för att man ska nå framgång i den här typen av utredningar”, säger Thomas Langrot.

Vad hade du behövt?

”Jag kan inte kommentera vad jag hade behövt. Våra utredningar ser väldigt ofta ut på det här sättet: vi har indicier, vi har inga konkreta bevis. Då måste jag agera relativt tufft på det sättet att vi gör överraskningstillslag där vi ska säkra bevis hos misstänkta personer och hålla förhör med dem. Någon annan väg att utreda de här brotten finns inte. Att skriva brev och be om bevis är helt uteslutet.”

Som Di tidigare rapporterat inleddes förundersökningen den 18 november, samma dag som en första anmälan kommit in till EBM.

De anmälningar som kom in, kom de från en handelsplats?

”Jag kan inte kommentera i det här fallet var de kom ifrån. Vanligtvis kommer anmälningarna från Finansinspektionen, och dessförinnan från marknadsplatserna”, säger Thomas Langrot.

Medieintresset för ärendet har varit massivt. Gripandet av och misstankarna mot Ilija Batljan har också satt SBB:s aktiekurs under hård press.

Vad säger du om de men som en sådan här utredning orsakar för de misstänkta?

”Det är det man får acceptera om vi ska kunna bedriva en effektiv brottsutredning där vi ska kunna säkra bevis. Då ligger det i sakens natur att det kan uppkomma men för misstänkta, det kan uppkomma men för börsbolaget - i det här fallet är det SBB och aktieägare till SBB. Men om jag ska väga in i vågskålen att vi har ett uppdrag att utreda insiderbrott, då ligger det i farans riktning att vi också kan hamna i ett läge där vi inte kan styrka brott. Alternativet är att vi inte vidtar några former av tvångsåtgärder och att vi inte över huvud taget utreder. Och det är ett ännu större men för den finansiella marknaden”, säger Thomas Langrot.

Han står fast vid att han gjorde rätt, trots utgången.

”Jag bedömer att jag hade gjort likadant i dag i det här ärendet med den information jag har. De omständigheter som låg på mitt bord med de här indicierna gjorde att jag bedömde att jag måste agera på det här sättet.”

I ett pressmeddelande från SBB skriver Ilija Batljan att han har samarbetat fullt ut med utredningen.

”Jag är lättad, men inte förvånad över åklagarens beslut. Nu gäller det för mig att fortsätta med full kraft som vd för SBB – och tillsammans med vårt starka team fortsätta leverera resultat”, kommenterar Ilija Batljan själv i pressmeddelandet.

”Att förundersökningen är nedlagd är ett glädjande besked. Nu lägger vi åter fullt fokus på den ordinarie verksamheten där SBB som Nordens största fastighetsbolag inom social infrastruktur fortsätter skapa långsiktiga och hållbara värden”, säger Lennart Schuss, styrelseordförande för SBB.

SBB:s aktie steg på onsdagens halvdagsbörs, och stängde på plus 6 procent.  Beskedet om den nedlagda förundersökningen kom efter börsens stängning. 

Di har sökt Ilija Batljan utan framgång. 


Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?