1515
Annons

Åklagaren lägger ner utredningen mot Ilija Batljan: ”Bevisproblem”

Insiderutredningen runt SBB:s bud på Hemfosa är nu nedlagd.

Ilija Batljan och samtliga fem andra misstänkta är därmed formellt friade.

”Vi har kommit till vägs ände nu”, säger åklagaren Thomas Langrot till Di.

SBB:s vd och grundare Ilija Batljan och samtliga fem andra misstänkta är formellt friade i insiderutredningen.
SBB:s vd och grundare Ilija Batljan och samtliga fem andra misstänkta är formellt friade i insiderutredningen.Foto:Amanda Lindgren

Ekobrottsmyndigheten, EBM, lägger nu ned förundersökningen kring misstänkt insiderbrott i samband med SBB SBB B +9,14% Dagens utveckling :s bud på Hemfosa i november 2019.

”Jag har lagt ned förundersökningen beträffande samtliga, varav Ilija Batljan är tidigare känd. Det är bara hans namn jag bekräftar”, säger förundersökningsledaren, EBM:s chefsåklagare Thomas Langrot, till Dagens industri.

I november 2019 lade fastighetsbolaget SBB ett bud på branschkollegan Hemfosa.

Premien på 23 procent mot tidigare stängningskurs satte fart på Hemfosas aktie, som nästa handelsdag rusade 13 procent.

Efter en längre tids utredning anhölls SBB:s vd Ilija Batljan och ytterligare fem personer den 5 maj misstänkta för insiderbrott.

Ilija Batljan släpptes dock redan dagen efter, och så småningom även de andra.

Att åklagaren inte gick vidare med en häktningsframställan indikerade att han inte funnit de bevis han sökte.

Vad är skälet till nedläggningsbeslutet?

”Det är bevisproblem, helt enkelt. Jag kommer inte vidare i utredningen på det bevisläge vi har. Vi har arbetat med indicier, det är dels handelsmönstret men även annan information som vi bedömer som indicier. De har varit tillräckligt starka för att misstänkliggöra de här sex personerna och även vidta de tvångsåtgärder vi har vidtagit – vilket jag bedömer är en förutsättning för att man ska nå framgång i den här typen av utredningar”, säger Thomas Langrot.

Vad hade du behövt?

”Jag kan inte kommentera vad jag hade behövt. Våra utredningar ser väldigt ofta ut på det här sättet: vi har indicier, vi har inga konkreta bevis. Då måste jag agera relativt tufft på det sättet att vi gör överraskningstillslag där vi ska säkra bevis hos misstänkta personer och hålla förhör med dem. Någon annan väg att utreda de här brotten finns inte. Att skriva brev och be om bevis är helt uteslutet.”

Som Di tidigare rapporterat inleddes förundersökningen den 18 november, samma dag som en första anmälan kommit in till EBM.

De anmälningar som kom in, kom de från en handelsplats?

”Jag kan inte kommentera i det här fallet var de kom ifrån. Vanligtvis kommer anmälningarna från Finansinspektionen, och dessförinnan från marknadsplatserna”, säger Thomas Langrot.

Medieintresset för ärendet har varit massivt. Gripandet av och misstankarna mot Ilija Batljan har också satt SBB:s aktiekurs under hård press.

Vad säger du om de men som en sådan här utredning orsakar för de misstänkta?

”Det är det man får acceptera om vi ska kunna bedriva en effektiv brottsutredning där vi ska kunna säkra bevis. Då ligger det i sakens natur att det kan uppkomma men för misstänkta, det kan uppkomma men för börsbolaget - i det här fallet är det SBB och aktieägare till SBB. Men om jag ska väga in i vågskålen att vi har ett uppdrag att utreda insiderbrott, då ligger det i farans riktning att vi också kan hamna i ett läge där vi inte kan styrka brott. Alternativet är att vi inte vidtar några former av tvångsåtgärder och att vi inte över huvud taget utreder. Och det är ett ännu större men för den finansiella marknaden”, säger Thomas Langrot.

Han står fast vid att han gjorde rätt, trots utgången.

”Jag bedömer att jag hade gjort likadant i dag i det här ärendet med den information jag har. De omständigheter som låg på mitt bord med de här indicierna gjorde att jag bedömde att jag måste agera på det här sättet.”

I ett pressmeddelande från SBB skriver Ilija Batljan att han har samarbetat fullt ut med utredningen.

”Jag är lättad, men inte förvånad över åklagarens beslut. Nu gäller det för mig att fortsätta med full kraft som vd för SBB – och tillsammans med vårt starka team fortsätta leverera resultat”, kommenterar Ilija Batljan själv i pressmeddelandet.

”Att förundersökningen är nedlagd är ett glädjande besked. Nu lägger vi åter fullt fokus på den ordinarie verksamheten där SBB som Nordens största fastighetsbolag inom social infrastruktur fortsätter skapa långsiktiga och hållbara värden”, säger Lennart Schuss, styrelseordförande för SBB.

SBB:s aktie steg på onsdagens halvdagsbörs, och stängde på plus 6 procent.  Beskedet om den nedlagda förundersökningen kom efter börsens stängning. 

Di har sökt Ilija Batljan utan framgång. 


Ilija Batljan efter frikännandet: ”Jag vet att jag varit oskyldig”

SBB:S vd Ilija Batljan.
SBB:S vd Ilija Batljan.Foto:Oskar Omne

Under onsdagen meddelade Ekobrottsmyndigheten att förundersökningen mot SBB:s vd Ilija Batljan – som misstänktes för insiderbrott – läggs ned. Till tidningen Fastighetsvärlden säger Ilija Batljan att han är lättad efter frikännandet. ”Jag har alltid vetat att jag är oskyldig och tilltron till rättsstaten är kvar”, säger SBB-vd:n till tidningen. 

Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Thomas Langrot gav under onsdagseftermiddagen beskedet att han lägger ned förundersökningen kring misstänkt insiderbrott i samband med SBB:s bud på Hemfosa i november 2019.

Därmed avskrivs också misstankarna mot SBB:s vd Ilija Batljan som, tillsammans med fem andra, anhölls i början av maj.

I en intervju med Fastighetsvärlden efter frikännandet säger Ilija Batljan att han är lättad, men att han hela tiden vetat att han är oskyldig.

”Jag har själv jobbat för den svenska staten så jag har stor respekt för rättsväsendet. Det som påverkat mig mest är hur detta drabbat min familj på olika sätt. I övrigt har jag känt mig väldigt trygg i vad jag gjort och inte har gjort. Jag vet att jag varit helt oskyldig”, säger han till tidningen.

Ilija Batljan säger att gripandet, som skedde i hans hem i Stockholm klockan sex på morgonen den 5 maj, blev turbulent men att känslorna kring det hela får komma senare.

”För mig är fokus alltid på min familj som nummer ett och SBB som nummer två. Jag är bara en kugge i ett bolag där vi skapar en verksamhet som man ska vara stolt över. Det är det som man presterar som räknas, det är det som är fakta”, säger han till Fastighetsvärlden.

I en intervju med Di tidigare under onsdagen sa chefsåklagare Thomas Langrot att man hade tillräckliga bevis för att ta till de tvångsåtgärder som man gjorde.

”Våra utredningar ser väldigt ofta ut på det här sättet: vi har indicier, vi har inga konkreta bevis. Då måste jag agera relativt tufft på det sättet att vi gör överraskningstillslag där vi ska säkra bevis hos misstänkta personer och hålla förhör med dem. Någon annan väg att utreda de här brotten finns inte. Att skriva brev och be om bevis är helt uteslutet”, säger Thomas Langrot.

Di har under onsdagen sökt Ilija Batljan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?