1515
Annons

Åklagare: Teliastyrelse blev vilseledd

Två av de Teliachefer som misstänks för mutbrott berättade inte för företagets styrelse att man skulle göra affär med diktatorns dotter för att etablera sig i Uzbekistan.

Det hävdar åklagaren i den stora mutbrottsrättegången i Stockholms tingsrätt.

Foto:Erik Simander/TT

I interna mejl från 2007, som når bland andra Telias tidigare chef i regionen, den nu åtalade Tero Kivisaari, framgår att man är på väg att göra affär med Gulnara Karimova, dotter till president Islam Karimov. Hon beskrivs som "den uzbekiska partnern". Kivisaari får också i mejl information om ett par suspekta intressekonflikter: att Karimova redan är delägare i de andra telekomföretagen på marknaden, och att hon företräds av vd:n för den största konkurrenten.

"Inget av detta förmedlas av Tero Kivisaari till Telias styrelse. Styrelsen undanhålls därför väsentlig information för sitt beslutsfattande", säger åklagare Gunnar Stetler under rättegångens andra dag.

Styrelsen har med andra ord vilseletts, anser åklagaren.

Även uppgifter i en expertrapport om diktatorsdottern undanhålls styrelsen, hävdar han.

Styrelsen tar sedan beslutet i juli 2007 att etablera sig i det mycket korrupta centralasiatiska landet.

Stetler beskriver sedan hur Telia i sitt avtal med den uzbekiska partnern ska få licenser att verka i landet, fastän uzbekisk lag stadgar att sådana bara kan fås från myndigheterna, inte från ett företag som sitter på dem.

Styrelsen fattar sitt etableringsbeslut tre månader innan Lars Nyberg tillträder som vd. Nyberg är tillsammans med Kivisaari och en tredje tidigare Teliachef åtalade för grov bestickning (att ha mutat). Ett led i Nybergs försvar är just att han tillträdde sin post efter styrelsebeslutet, och därför rimligen inte kunde riva upp det eller uppföljande avtal utan ett nytt styrelsebeslut.

Åklagaren jämför också med affärer som andra telekomoperatörer, särskilt det rysk-norska Vimpelcom, gjort i Uzbekistan. Vimpelcom har, liksom Telia, medgett brott i uppgörelser med amerikanska och nederländska myndigheter. Takilant har också fällts i domstol i Nederländerna.

I bevismaterial därifrån framgår att avtal snarlika Telias, enligt Stetler, möts av skepsis och oro bland vissa ansvariga på Vimpelcom. Affären "luktar", man kan inte vara säker på att det inte handlar om betalningar "under bordet", lyder några formuleringar.

De misstänkta avfärdar alla anklagelser. Deras advokater driver också linjen att Karimova inte är mutbar i lagens mening eftersom hon inte formellt ansvarade för telekommarknaden.

Eftersom de påstådda brotten begicks 2007–2010 tillämpas den lag som gällde då. Mutbrottslagstiftningen skrevs om 2012.

Försvaret väntas senare under onsdagen lägga fram sina sakframställningar för tingsrätten.

Rättad: I en tidigare version uppgavs i faktarutan fel årtal för överenskommelsen mellan Telia och amerikanska och nederländska myndigheter.

Norge höjer säkerheten vid olje- och gasinstallationer

Norska polisen har vidtagit ett flertal åtgärder för att öka beredskapen runt norska olje- och gasinstallationer, framgår av ett pressmeddelande.

Redan i samband med att Rysslands övergrepp mot Ukraina inleddes den 24 februari ökade polisen beredskapen kring energinäringen, men nu ska den öka ytterligare efter de misstänkta explosionerna som demolerat gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön.

”Händelsen i Östersjön utgör grund för att utöka och förstärka åtgärderna, men vi kan inte gå närmare in och kommentera enskilda åtgärder. För polisen handlar det om att bidra till att minska sårbarheten och säkra värden i en osäker situation”, säger beredskapschef Tone Vangen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera