1515
Annons

Åklagare pekar på Manaforts lyxliv som bevis för bedrägeri

I rättegången mot Donald Trumps tidigare kampanjchef använder åklagaren Paul Manaforts extravaganta livsstil i ett försök att bevisa de bedrägerier som han står anklagad för.

Fallets kittlande ingredienser gör att en hel värld följer rättsprocessen med stort intresse – och hakan i golvet.

En jacka i svart strutsläder och en annan av ormskinn, värda sammanlagt många hundra tusen kronor. Lyxiga klockor och en gigantisk blomrabatt formad som bokstaven M vid huset i socitetsorten Hamptons, som sysselsätter en trädgårdsmästare på heltid. En rosa kritsträcksrandig kostym för priset av en mindre bil, betalad med pengar överförda från skatteparadis.

Det är en lång lista som utredarna har ställt samman i rättegången mot Paul Manafort i USA, den första i specialåklagare Robert Muellers Rysslandsutredning.

”Manafort står inte inför rätta för sin överdådiga livsstil”, sade domaren i fallet, T.S Ellis, under rättegångens start när åklagarsidan ville visa bilder av den forne Trumpchefens lyxkonsumtion.

Men faktum är att han faktiskt gör det. Även om rättegången är en del i den omdiskuterade utredningen av Rysslands inblandning i den amerikanska politiken, handlar fallet Manafort framför allt om ekonomisk brottslighet. Åklagarna försöker bevisa att Manaforts konsultintäkter i Ukraina har stoppats undan i banker utomlands och gömts för amerikanska skattemyndigheter – något som har gjort det möjligt för honom att leva ett liv i överdåd.

Under en femårsperiod spenderade Manafort till exempel närmare fem miljoner kronor i lyxbutiken House of Bijan i Beverly Hills i Los Angeles. Butiken ifrågasatte inte den forne kampanjchefen då han, till skillnad från de flesta andra kunder, ville betala med pengar överförda från utländska banker, rapporterar tv-kanalen CNN.

Strutsjackan har blivit ett lätt mål för USA:s komiker. Bildmontage med Manafort klädd i rosa fjädrar florerar i tv-program. Komikern Jimmy Kimmel föreslår att den misstänkte kan bära jackan i häktet och kollegan Seth Myers menar att en struts borde bli åklagarsidans första vittne i rättegången.

Så blev det dock inte. I stället klev Manaforts revisor upp i vittnesbåset, följd av statens bästa hopp i rättegången: Manaforts tidigare affärspartner Rick Gates som i måndags erkände att de båda har gömt miljoner dollar i banker utomlands. Gates fortsätter sitt vittnesmål under tisdagen.

Medan Manaforts strutsjacka har blivit en symbol för den glupska konsumtionen hos den Washingtonelit som har tjänat storkovan på sina kontakter med den politiska toppen är det förstås också av största vikt varifrån Manaforts förmögenhet har kommit. Inte minst för president Donald Trump. Åklagarsidan hoppas på att ny information om Manaforts kopplingar till Ryssland ska dyka upp under rättsprocessens gång och leda utredningen ända fram till presidenten.

Trump själv har krävt att hela Mueller-utredningen läggs ner. På Twitter sågar han rättens hanterande av Manafort och menar att hans tidigare medarbetare behandlas sämre än den ökände gangstern Al Capone. ”Var finns samröret med Ryssland?”, frågar Trump.


Innehåll från SigmaAnnons

Ger nycklar för lyckad molntransformation

Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.
Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.

Molnet har gått från ”nice to have” till ”need to have” under pandemin – och utvecklingen spås hålla samma snabba takt även framåt. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions jobbar nu för att möta det stora behovet hos svenska och internationella företag.  

Molnet blir en möjliggörare för att lyckas med digitalisering, men för att maximera affärsnyttan av en förflyttning till molnet bör man identifiera vilka delar av den egna verksamheten som faktiskt skulle effektiviseras av att genomgå en molntransformation. 

Just detta tar Sigma Technology Digital & Cloud Solutions avstamp i. De är ett nystartat IT-konsultbolag som utmanar branschen och sina kunder i hur en molntransformation kan och bör se ut. Vd:n Rashin Kabodvand berättar varför molnet bör bli en pusselbit i alla organisationers digitaliseringsstrategi.

– Vi måste möta den digitala omställningen genom nya och förbättrade tjänster. Behovet av snabb ”time to market” ökar och är viktig för företagens konkurrenskraft. Resultatet av en molntransformation blir effektivisering, flexibilitet, tillgänglighet och skalbarhet. Att flytta till molnet är nödvändigt för ökad affärsnytta, säger hon. 

Skapar verklig affärsnytta

Allt handlar om att digitalisera rätt saker. Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions, förklarar. 

– Molnet ger oss bättre möjligheter att göra rätt saker och hitta en teknisk lösning. Genom att ta bort ”undifferentiated heavy lifting” och använda sig av managerade tjänster i molnet kan verksamheten fokusera på att skapa affärsnytta. När vi hjälper våra kunder tittar vi inåt och diskuterar vad som ska flyttas till molnet, varför och hur det ska gå till, säger han och fortsätter:

– Vi tycker inte att man ska migrera för migrerandets skull. Vi pratar sällan om att skära ner kostnader. Molnet handlar inte om att spara pengar, utan om att nå en ökad lönsamhet.

Backas upp av stabil koncern

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions startades upp i början av 2021. På tio månader har bolaget vuxit till 40 anställda. Målet är att företaget ska bli en av de tre främsta molntjänstleverantörerna på marknaden. 

Förutom att leverera paketerade tjänster utifrån plattformarna Microsoft Azure, Amazon Web Services och Google Cloud kan företaget också bidra med kompetensförsörjning, något som kan vara avgörande för att lyckas med en digital transformation.

– Vi är ett nischat bolag med en tydlig vision, samtidigt som vi tillhör en koncern med över 4000 anställda med expertis inom allt som rör teknologi. Detta gör att vi kan leverera specialistkompetens till våra kunder i stora volymer, trots att vi är ett nystartat bolag, säger Rashin Kabodvand.

Vill du effektivisera din verksamhet genom molntjänster? Läs mer här. 

Om Sigma Technology Digital & Cloud Solutions

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions är ett nystartat bolag inom Sigma Technology-gruppen. Bolaget fokuserar på systemutveckling, design och publika molntjänster. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions har i dag 40 anställda och har som mål att bli 100 specialiserade konsulter.

Mer från Sigma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?