ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Ryssutredning klar: Trump – ”det blir väldigt intressant”

Den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av kontakter mellan Donald Trumps kampanjstab och den ryska regeringen är efter nästan två år färdig. I utredningen ska det inte finnas några rekommendationer om fler åtal.

Den särskilde åklagaren Robert Mueller har nu lämnat över sin rapport till justitieminister William Barr. Den tidigare FBI-chefen Robert Mueller har sedan i maj 2017 som särskild åklagare utrett misstänkt rysk inblandning i USA:s presidentval 2016 samt huruvida Moskva agerade i samröre med Trumpkampanjen.

Rapporten är ”omfattande”, uppger en senior tjänsteman på justitiedepartementet, enligt Wall Street Journal. Men den särskilde åklagaren rekommenderar inga ytterligare åtal, uppger källan för tidningen. Även andra medier rapporterar samma sak, med hänvisning till egna källor. Tidigare har 34 personer åtalats, och flera har fällts.

Justitieminister Barr kan välja ut vilka delar av rapporten som kan offentliggöras och inte. Han kommer dock behöva sammanfatta innehållet i kongressen. I ett brev till kongresspolitiker skriver Barr att han håller på att gå igenom Muellers slutsatser, rapporterar Reuters. Han meddelar vidare att han kommer att fatta beslut om vad som ska komma till allmänhetens kännedom i samspråk med sin viceminister och Mueller själv.

Enligt Barr är det möjligt att han kan delge kongressen viss information redan under helgen.

Det finns en oro, framför allt bland demokrater, men även vissa republikaner, att William Barr kommer att vara väl selektiv i vad han offentliggör ur rapporten. Innan han utsågs till justitieminister skrev han en krönika där han kritiserade Rysslandsutredningen.

Direkt efter att nyheten om rapporten kommit begärde Demokraternas toppar Nancy Pelosi och Chuck Schumer att hela rapporten skulle offentliggöras. 

”Det är högst nödvändigt att Barr offentliggör hela rapporten med dokumentation och slutsatser för kongressen”, säger de två i ett gemensamt uttalande. ”Det amerikanska folket har rätt till sanningen. Ledordet är transparens.”

Även senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, vill se transparens.

Ordföranden i representanthusets underrättelseutskott, demokraten Adam Schiff, säger till CNN att Demokraterna kommer att ta juridisk strid om rapporten inte offentliggörs i sin helhet. Han öppnar för att då kalla Robert Mueller till kongressen.

President Donald Trump var på fredagen på väg till sin semesteranläggning Mar-a-Lago i Florida. 

”Det blir väldigt intressant, vi får se vad som händer. Det var inget samröre (med Ryssland, Di:s anmärkning). Rättvisan hindrades inte. Det vet alla”, sa presidenten till reportrar på väg från Vita huset till den helikopter som skulle ta honom söderut.

Han hade då redan pratat med sin advokat Rudy Guiliani om rapporten.

”Det var inget nytt”, säger advokaten till Washington Post om samtalet.

”Han har liksom blivit trött på det här, hans syn är att det händer en dag och då är vi redo.”

”Det är som att vänta på en baby. Eller, kanske mer som att vänta på en jury. Du argumenterar för din sak och måste sedan vänta i dagar för domen”, säger Rudy Guiliani till Washington Post.

Han berättar också att Trumps juridiska medarbetare har skrivit en ”mot-rapport” för att ifrågasätta möjliga påståenden av Robert Mueller.

”Jag är inte säker på om vi behöver använda den. Vi vet inte hur detaljerad deras rapport är”, säger han.

En stor mängd rådgivare kommer att vara på plats i Mar-a-Lago under helgen, skriver CNN.

President Trump själv har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland och kallat Muellers utredning för en häxjakt. Även Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka presidentvalet.

Rysslandsutredningen har hittills resulterat i att minst sju personer erkänt sig skyldiga eller fällts och att ytterligare minst 27 åtalats, vid sidan av tre ryska företag. Bland de dömda finns presidentens tidigare kampanjchef Paul Manafort och Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer