Annons

Åklagare häver häktning av Assange

Våldtäktsutredningen kring Julian Assange läggs ner och häktningen hävs. Men om Wikileaksgrundaren lämnar Ecuadors ambassad i London riskerar han att gripas av brittisk polis för andra brott.

Nu funderar Assange på att stämma svenska staten.
"Frihetsberövad i sju år utan åtal medan mina barn vuxit upp och mitt namn dragits i smutsen. Jag förlåter inte och glömmer inte", skriver Julian Assange på Twitter.

Överåklagare Marianne Ny och Julian Assange.
Överåklagare Marianne Ny och Julian Assange.

Sex månader efter förhören med den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren kom beskedet från överåklagare Marianne Ny: Den rättsprocess som tog sin början efter ett Sverigebesök 2010 har sannolikt nått sitt slut.

"Assange ser det här som en seger för honom och välkomnar förstås att den här pärsen är över", säger Wikileaksgrundarens advokat Melinda Taylor till TT.

Assanges svenske advokat Per E Samuelson hävdar att besluten att häva häktningen och lägga ner förundersökningen grundar sig på att åklagarna inte längre kan se fram mot en fällande dom. Men enligt överåklagare Marianne Ny är det helt fel.

"Om Assange återvänder till Sverige innan brottet preskriberas 2020 kan det hända att förundersökningen återupptas", säger hon.

Assanges skuld eller oskuld har inte slagits fast i och med dagens besked, enligt Ny.

Samuelsson för också ett resonemang om att USA-uttalanden om att man vill ha Assange fängslad spelat in. Men Ny tillbakavisar även det.

"Beslutet i dag har inte någonting med amerikanska myndigheters agerande att göra", säger hon.

Beslutet grundar sig istället på att "alla möjligheter att driva utredningen framåt nu är uttömda" och att det inte längre framstår "som proportionerligt att upprätthålla" häktningen.

Bland annat kunde man aldrig formellt delge Assange misstanke om brott vilket krävs för att gå vidare. Han motsatte sig det vid förhören på ambassaden i London och Ecuadors villkor var att allt skulle bygga på frivilighet.

Oklart om fortsättning

Frågan är nu om Assange kommer att våga lämna ambassaden i ett försök att ta första bästa plan till Ecuador där han beviljats politisk asyl. Brittisk polis uppger att han kommer att gripas för att han bröt mot villkoren för sin borgen när han tog sin tillflykt till ambassaden 2012.

Sedan tillkommer den fortsatta risken för en utlämning till USA där han är brottsmisstänkt på grund av Wikileaks publiceringar av tusentals militära och diplomatiska dokument.

Advokat Melinda Taylor säger till TT att brittiska och amerikanska myndigheter "konsekvent vägrat bekräfta eller dementera" om det finns en begäran om utlämning till USA.

På en fråga från Reuters om Storbritannien kommer att utlämna Assange till USA svarar premiärminister Theresa May:

"Vi tittar på begäran om utlämningar när vi får dem och bedömer varje enskilt fall."

Ecuadors utrikesminister kräver att Storbritannien "garanterar fri lejd för Assange" till Ecuador, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Per E Samuelson säger till TT att Assange har bett honom att undersöka möjligheterna att inleda en stämning mot svenska staten. Det handlar inte om pengar utan om upprättelse, enligt Samuelson.

Våldtäkten som Assange misstänks för skedde i augusti 2010. Från Sverige åkte Assange till Storbritannien där han efter diverse rättsliga turer tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Assange har inte velat återvända till Sverige för att höras om brottsmisstankarna då han hävdat att det funnits risk för att Sverige då skulle utlämna honom till USA.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera