Annons

Akilov häktad för fler brott

Rakhmat Akilov omhäktas för fjärde gången. Till misstankarna om terroristbrott genom mord läggs även försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan.

De nya rubriceringar som åklagaren Hans-Jörgen Hanström för fram gör att antalet målsägande ökar till att omfatta runt 150 personer. Det är människor som hamnat i livsfara på Drottninggatan och som skadats fysiskt eller psykiskt, säger han.

Akilov greps bara timmar efter terrordådet på Drottninggatan och häktades den 11 april, misstänkt för att ha framfört den lastbil som användes för att döda fem personer och skada ytterligare 17 personer. Han erkände terrorbrottet redan vid första häktningsförhandlingen.

Advokaten Johan Eriksson säger under dagens häktningsförhandling att Akilov medger framkallande av fara för annan, men inte försök till terroristbrott.

Hanström kan ännu inte säga när ett åtal kan väckas, men bedömer att det inte ska behöva ta ett helt år efter dådet den 7 april.

"Vi får se, det är en fortlöpande utredning. Vi har hållit runt 1 700 förhör hittills".

Rakhmat Akilov sitter häktad i total isolering och har tills nyligen inte haft tillgång till tidningar eller andra nyhetsmedier. I går meddelades att restriktionerna gällande medier har lättats. Han har också fått tillstånd att ha en schackdator i sin cell.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?