ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Åkesson vill ha inflytande i ny regering

  • Jimmie Åkesson. Foto: TT

Sverigedemokraterna är beredda att stödja en alliansbudget för att fälla regeringen, men om Moderaterna sedan vill bilda en ny regering vill SD ha inflytande. Det säger partiledaren Jimmie Åkesson i en intervju i SVT:s Gomorron Sverige.

Det var förra torsdagen som Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra sa att Alliansen bör lämna en gemensam budget så snart som möjligt vilket skulle kunna fälla den sittande regeringen om Sverigedemokraterna röstar på den.

”Jag har utgått från att något i den här riktningen ska komma någon gång, men är lite förvånad att det kommer just nu”, säger Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, om Moderaternas utspel i en intervju i Gomorron Sverige på onsdagen.

Jimmie Åkesson stod fast vid att partiet kommer stödja en alliansbudget och poängterade att det avgörande för SD är att den nuvarande regeringen avsätts.

”Sen är det klart att vad som händer därefter är en annan fråga. Om det nu är så att Anna Kinberg Batra har för avsikt att bilda en regering så vill vi ju såklart ha ett inflytande över hur den regeringen ser ut, hur den regeringens politik ser ut och också naturligtvis ingå i samtal om den regeringens olika politiska prioriteringar”, säger Jimmie Åkesson i Gomorron Sverige.

Han går inte in i detalj hur han vill att detta inflytande ska se ut, men poängterar att Moderaternas nuvarande invandringspolitik måste prägla en eventuell ny regerings politik.

”Anna Kinberg Batra vill inte regera med Sverigedemokraterna, hon vill inte förhandla budget med Sverigedemokraterna, det vill hon göra med Alliansen”, säger Linda Norberg, Anna Kinberg Batras presschef, till Aftonbladet.

Tyck till