1515

Åkesson uppmanar Ekeroth att lämna riksdagen

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uppmanar partikollegan Kent Ekeroth att lämna riksdagen under tiden som han står åtalad för ringa misshandel, säger han till Ekot i Sveriges Radio.
"Det är klart att partiets anseende skadas", säger Åkesson.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson.Bild:TT

Åkesson säger till programmet att Ekeroth nu inte borde ägna sig åt politik.

"Jag kan tycka att det är rimligt att han under den tiden tar time-out från all politisk verksamhet, och också lämnar sin plats i justitieutskottet, permanent", säger Åkesson.

Och även ta en paus från riksdagen?
"Ja, det ingår i begreppet att inte ägna sig åt politik."

"Ytterst handlar det om trovärdighet. Jag menar att det är väldigt svårt att agera politiskt och särskilt rättspolitiskt med trovärdighet om man har en sådan här sak hängande över sig", säger Åkesson.

Chefsåklagare Lena Kastlund lämnade in stämningsansökan till Stockholms tingsrätt i dag. Ekeroth misstänks för ringa misshandel sedan han ska ha slagit en man i ansiktet utanför en nattklubb nära Stureplan i Stockholm den 24 november. Den 35-årige riksdagsledamoten, som förnekar brott, hävdar att han handlade i självförsvar och gjorde en motanmälan om misshandel.

"Kent Ekeroth har hävdat att han agerat i nödvärn, och då är det jag som ska motbevisa det, och det tycker jag att jag kan göra genom uppgifter från målsäganden och fyra vittnen som har sett den här händelsen", säger Lena Kastlund till TT

Kent Ekeroth hävdar i polisförhören att någon skrek glåpord mot honom i kön när han var på väg därifrån efter att ha blivit nekad inträde. Han gick då mot kön och säger att de ska sköta sig själva. En person ska då ha uttalat ett dödshot mot honom och samtidigt riktat ett slag mot Ekeroth.

Ingen av livvakterna har dock bekräftat att något dödshot ska ha uttalats mot Ekeroth.

"Jag har hållit förhör med dina livvakter, men de har inte sagt någonting om att du skulle ha haft något dödshot mot dig och det borde de ha vetat om i så fall", säger förhörsledaren enligt förundersökningsprotokollet.

Vad kommer du att yrka på för straff?
"Jag vill inte binda mig i förväg, men jag kan säga att det troligtvis, som det alltid brukar vara i de här fallen, är frågan om dagsböter", säger Lena Kastlund.

En domstol kan skilja en riksdagsledamot från dennes riksdagsplats, men det är inte aktuellt i det här fallet.

"Det kan den inte göra i ett sådant här fall. Det måste vara allvarliga fall med fängelse i minst två år. Hade det varit misshandel av normalgraden, så ska domstolen pröva den frågan, men det är inte aktuellt i det här fallet", säger Lena Kastlund.

Ekeroth är en kontroversiell person som är viktig för partiets opinionsbildning och som attraherar den mer hårdföra kärnan i partiet. Men han är samtidigt en belastning i och med de kontroversiella uttalanden han har gjort och de gärningar han har utfört.

På uppmaning av partiledaren Jimmie Åkesson tog Kent Ekeroth efter händelsen en så kallad time-out från sitt uppdrag i justitieutskottet. I helgen beslutade partistyrelsen att peta Ekeroth från uppdraget som internationell sekreterare, där det ingår att hålla kontakten med partier och politiker i andra länder. Kent Ekeroth var tidigare rättspolitisk talesperson men lämnade den posten. Han var dock kvar som företrädare i justitieutskottet och var oftast den som tog debatterna i rättspolitiska frågor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?