1515
Annons

Åkesson: ”Sverige kan bli ett skräckexempel”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ser risken för att Sverige blir ett skräckexempel för resten av världen. 

Partiet kräver att regeringen tar kommandot över testningen och snarast tillsätter en kommission. 

Foto:Martina Huber, Martina Huber, Martina Huber

Di högg Jimmie Åkesson på väg in till fredagens partiledarmöte. 

”Vi kommer att lyfta kravet på en kommission som tillsätts snarast möjligt, gärna före sommaren”, säger han. 

En prioriterad uppgift är att se till att målen om 100.000 tester i veckan nås. Förra veckan uppnåddes mellan 28.000 och 29.000 tester. 

”Man borde ta kommandot, skala upp testningen. Det är uppenbart att vi har ett problem med samordning. Vi har över 20 regioner som ska ansvara för det här var för sig. Det håller inte. Det återaktualiserar frågan om att förstatliga sjukvården eller åtminstone delar av sjukvården.”

”Om regionerna inte bedömer att man klarar av det av någon anledning får regeringen ta det ansvaret och se till att Socialstyrelsen sköter det här i stället för regionerna. Det borde gå att göra så”, säger han vidare. 

Hur kommer ni att driva den här frågan?
”Vi tar upp det i de här sammanhangen inte minst. Sedan vet jag inte vad det finns för utrymme för riksdagen att agera i den här frågan. Det har väl diskuterats, men det finns inget förslag på bordet om det.”

Att vi har så höga dödstal. Sverige - vad har gått fel där? Ni har varit osynliga i den debatten.
”Vi var väldigt kritiska initialt, men sedan såg vi att det fanns litet utrymme att vara kritisk till den svenska strategin. Men jag är fortfarande kritisk till hur man hanterade det här initialt. Det är uppenbart att man underskattade kraften i det här viruset. Man sa tidigt att det inte finns någon risk för allmän smittspridning i Sverige. När vi väl hade det, så var man inte beredd på det. Sedan har det fått prägla hela strategin”, säger han. 

”Hela strategin har gått ut på att skydda riskgrupper och det har man inte lyckats med. Allt bottnar i att man missbedömde viruset i grunden och sedan har det fått prägla allt”, fortsätter Jimmie Åkesson. 

Han ser samtidigt en uppenbar risk att Sverige straffas av andra länder, med ekonomiska konsekvenser, av de höga dödstalen.

”Det var en risk vi såg tidigt att andra länder kommer ju att se på Sverige som ett skräckexempel också i det här avseendet. Det finns risk att de svenska passen devalveras kraftigt. Det finns risk att vi ser det nu.”

Alla över 18 år i Region Stockholm erbjuds fjärde vaccindos mot covid

Alla över 18 år erbjuds nu en fjärde vaccindos mot covid-19 i Stockholm. Det uppger Region Stockholm på fredagen. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Bokningen väntas öppna den 29 augusti. Den 1 september inleder man även vaccination med ytterligare en påfyllnadsdos för de som är 65 år eller äldre.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera