Sverigedemokraternas skuggbudget fokuserar på vården och partiet lovar ett tillskott på cirka 8 miljarder kronor per år. ”Vi ska bli vårdpartiet i Sverige”, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson. Men någon finansiering presenteras inte.
Fredrik Öjemar•Linda Öhrn
SD:s partiledare Jimmie Åkesson.Bild: TT
På tisdagen presenterade Sverigedemokraterna sitt alternativ till regeringens vårbudget.
Och fokus ligger på vården och ambitionen att bli det nya sjukvårdspartiet.
Totalt vill SD skjuta till omkring 8 miljarder kronor per år till vården, varav merparten ska gå till de anställda.
”Hälso- och sjukvården är ett öppet fält. Det är inget av de andra partierna som har lyft de frågorna i särskilt stor utsträckning”, säger Jimmie Åkesson och kallar Socialdemokraternas nya patientmiljard för ”bra men inte tillräckligt”.
SD håller fast vid det tidigare förslaget att anställda inom offentlig sektor ska ha rätt till heltid, vilket beräknas kosta 4,4 miljarder per år netto. Rätten till heltid kostar 6 miljarder, medan partiet samtidigt föreslår en ”rätt till deltid” som kostar 1,6 miljarder, enligt besked från partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt.
Partiet vill även slopa karensdagen för offentliganställda och ge sjuk- och undersköterskor möjlighet att vidareutbilda sig på betald arbetstid.
Sverigedemokraterna vill även förstärka vården på ett antal områden och föreslår bland annat 500 miljoner extra per år till förlossningsvården. Partiet lovar även mer pengar till den palliativa vården och slutenvården för äldre.
Jimmie Åkesson pekar ut en lång rad brister i den svenska hälso- och sjukvården.
”Det är ett akut läge som vi bedömer det", säger han.
Flera partier har de senaste veckorna lyft fram behovet av satsningar inom vårdsektorn. Enligt SD:s sjukvårdspolitiska talesperson Per Ramhorn blir det allt färre som anser att sjukvården fungerar bra.
Han menar att det i dag är vanligt att sjukvården bryter mot vårdgarantin och hävdar att den pressade situationen leder till personalflykt, och en stressig arbetsmiljö påpekar Per Ramhorn.
"Det här är en utveckling som måste vändas”, säger han.
Trots att SD nu vill skjuta till cirka 8 miljarder kronor till vårdsektorn är det oklart varifrån pengarna ska tas. Beskedet från Oscar Sjöstedt, partiets ekonomiskpolitiska talesperson, är att finansieringen kommer att redovisas i partiets höstbudget.
"Men det är inga hemligheter var vi haft våra stora besparingar” säger han och pekar på anslagsområdena migration, nyanländas etablering och arbetsmarknaden.
Innehåll från Ikano BostadAnnons
Därför är föreningslivet så viktigt – för företagen
Tobias Tegnestrand är klubbchef för Rågsveds IF
Risk för medlemsras i fotbollsklubben i tiderna som råder.
Då fick Rågsveds IF hjälp – från det lokala näringslivet.
– Ett fungerande föreningsliv är avgörande för ett välmående bostadsområde, säger Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.
Bollen i luften. Ett myller av barn och unga på varenda gräsyta Hagsätra IP i södra Stockholm kan erbjuda. Med hösten runt hörnet knackar skymningen på – strålkastarna lyser vid middagstid – och sommarvärmens comeback gör fotbollsträningen oväntat behaglig. Dörren till fiket i klubbhuset går i ett.
– Varje vardagskväll ser ut ungefär så här, det är fullt med barn och ungdomar som spelar fotboll. Det ser likadant ut på varenda av de planer i Rågsved och Hagsätra vi har verksamhet på. Eftersom många inte har tillgång till bil är det viktigt att vi finns inom gångavstånd för alla, säger klubbchefen Tobias Tegnestrand och fortsätter:
– För en del av barnen är tränaren den tryggaste vuxna personen som de har i sitt liv.
Rågsveds IF har över 800 medlemmar – men läget efter sommarlovet var kritiskt. Trots att föreningen har bland de lägsta medlemsavgifterna i huvudstaden hade bara knappt hälften betalat inför höstterminen:
– Det var väldigt alarmerande. När man ser att barn, som man vet brinner för fotboll, plötsligt slutar var vi tvungna att agera, säger Tegnestrand och konstaterar:
– Det ekonomiska läget påverkar oss alla, men de som redan lever på existensminimum har det ännu tuffare nu. Det är de familjerna vi behöver kraftsamla och rikta våra resurser mot.
Ikano Bostad, som förvaltar drygt 1700 bostäder i Hagsätra och Rågsved, har som strategi att aktivt och långsiktigt engagera sig i samhällslivet på de platser där företaget har bostäder. Fokus ligger på att skapa arbetstillfällen, uppmuntra till utbildning och bidra till en meningsfull fritid.
– Viktigast av allt är att de boende mår bra och trivs. Om vi har en attraktiv miljö där folk vill bo, klart det påverkar fastighetsvärden och lönsamhet över tid. Skulle miljön däremot upplevas som otrygg, flyttar man om det går, säger Christian Mariager.
Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.
När fotbollsklubben bad om hjälp valde fastighetsförvaltaren att betala de uteblivna medlemsavgifterna för ungefär 350 medlemmar.
– Vi kan inte ta risken att ungdomarna inte har en meningsfull fritid. Skulle föreningen tappa intäkterna hade de varit tvungna att skära ner i verksamheten. Då tappar unga möjligheten att spela fotboll och träffa kompisar, då tappar vi det gemensamma som skapar harmoni och tillhörighet i området.
Enligt Tegnestrand skapar Ikano Bostads finansiella stöd effekter även på längre sikt:
– Föreningslivet, i synnerhet idrott, ger positiva effekter på både hälsa och skolresultat. Ska man vara krass är barnkonventionen lag sedan 2020, vilket bland annat innebär att barn har rätt till en trygg, kvalitativ och meningsfull fritid för att leva och utvecklas, säger han och lägger till:
– Fler barn i vår verksamhet innebär fler barn som omges av trygga vuxna vilket blir ett skyddsnät mot exempelvis kriminella gäng som utnyttjar barn och unga. Om de inte får spela fotboll och känna tillhörighet när de är tio år, vad händer då när de är femton?
Mariager och Tengestand menar att näringslivet har allt att vinna på att engagera sig lokalt:
– Jag brukar säga att affären i slutändan alltid är lokal. Vi som Fastighetsägare och näringslivet tjänar på att engagera oss och skapa en relation till den plats där vi verkar, säger Mariager och pekar på att näringslivet måste ha en långsiktig syn i frågan:
– Tidsbegränsade projekt i all ära, de tilltag som får bäst effekt är när det finns uthållighet och lokal förankring. Det tror jag fler behöver inse, säger Mariager.
Det verkar som att du använder en annonsblockerare
Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.
spara 1180kr
Full tillgång till di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev