ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Åkesson: SD ska bli vårdpartiet

  • SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Foto: TT

Sverigedemokraternas skuggbudget fokuserar på vården och partiet lovar ett tillskott på cirka 8 miljarder kronor per år. ”Vi ska bli vårdpartiet i Sverige”, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson. Men någon finansiering presenteras inte.

På tisdagen presenterade Sverigedemokraterna sitt alternativ till regeringens vårbudget.

Och fokus ligger på vården och ambitionen att bli det nya sjukvårdspartiet.

Totalt vill SD skjuta till omkring 8 miljarder kronor per år till vården, varav merparten ska gå till de anställda.

”Hälso- och sjukvården är ett öppet fält. Det är inget av de andra partierna som har lyft de frågorna i särskilt stor utsträckning”, säger Jimmie Åkesson och kallar Socialdemokraternas nya patientmiljard för ”bra men inte tillräckligt”.

SD håller fast vid det tidigare förslaget att anställda inom offentlig sektor ska ha rätt till heltid, vilket beräknas kosta 4,4 miljarder per år netto. Rätten till heltid kostar 6 miljarder, medan partiet samtidigt föreslår en ”rätt till deltid” som kostar 1,6 miljarder, enligt besked från partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt. 

Partiet vill även slopa karensdagen för offentliganställda och ge sjuk- och undersköterskor möjlighet att vidareutbilda sig på betald arbetstid.

Sverigedemokraterna vill även förstärka vården på ett antal områden och föreslår bland annat 500 miljoner extra per år till förlossningsvården. Partiet lovar även mer pengar till den palliativa vården och slutenvården för äldre.

Jimmie Åkesson pekar ut en lång rad brister i den svenska hälso- och sjukvården.

”Det är ett akut läge som vi bedömer det", säger han.

Flera partier har de senaste veckorna lyft fram behovet av satsningar inom vårdsektorn. Enligt SD:s sjukvårdspolitiska talesperson Per Ramhorn blir det allt färre som anser att sjukvården fungerar bra.

Han menar att det i dag är vanligt att sjukvården bryter mot vårdgarantin och hävdar att den pressade situationen leder till personalflykt, och en stressig arbetsmiljö påpekar Per Ramhorn.

"Det här är en utveckling som måste vändas”, säger han.

Trots att SD nu vill skjuta till cirka 8 miljarder kronor till vårdsektorn är det oklart varifrån pengarna ska tas. Beskedet från Oscar Sjöstedt, partiets ekonomiskpolitiska talesperson, är att finansieringen kommer att redovisas i partiets höstbudget.

"Men det är inga hemligheter var vi haft våra stora besparingar” säger han och pekar på anslagsområdena migration, nyanländas etablering och arbetsmarknaden.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies