ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
EU-valet

Åkesson: SD kan få en avgörande roll

Jimmie Åkesson hyllade partiet för att ha lyckats mobilisera sina väljare att rösta i EU-valet. Nu tror han att SD kan få en avgörande roll i den konservativa partigruppen i parlamentet.

”Vi har haft en god position inom ECR, och min bedömning är att vi växer och kan få en avgörande roll på många sätt”, säger han till Di.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kallade själv det preliminära valresultatet på 15,5 procent för ”en vinst”.

”Det är fantastiskt. Våra väljare är de minst benägna att rösta i det här valet, och ändå har vi fått dem att göra det”, säger han till Di.

Hur har ni lyckats med det?

”Det har varit ett mobiliseringsval i hög grad – både från våra motståndare och från oss. Vi har fått våra väljare att förstå att det här är ett viktigt val”, säger han.

Turerna i partiet den senaste veckan, med anklagelserna mot Peter Lundgren och petningen av Kristina Winberg, verkar inte ha påverkat opinionen i hög grad.

”Det trodde jag inte heller. Behovet av vår politik förändras inte för att en sådan sak sker”, säger Jimmie Åkesson.

Den partigrupp i parlamentet, ECR, som Sverigedemokraterna tillhör, ser nu ut att bli vågmästare eftersom EPP och S&D förlorar sin gemensamma majoritet.

”Nu börjar förhandlingarna i morgon, men vi har haft en god position inom ECR och min bedömning är att vi växer och kan få en avgörande roll på många sätt”, säger Jimmie Åkesson.

På vilket sätt?

”Vi får se under den tid som kommer nu vad det innebär i praktiken.”

Partiets tre mandat lär gå till Peter Lundgren, Jessica Stegrud och Charlie Weimers. Partiet är också hoppfullt att Sverigedemokraterna ska få det svenska extramandatet när Storbritannien lämnar unionen.

Peter Lundgren sa tidigare under kvällen att veckan har varit turbulent, men att han hela tiden har känt ett stort stöd.

”Jag har känt ett enormt stöd från både partiet och väljarna, och jag har fått höra många uppmuntrande ord”, säger han.

För Jessica Stegrud blir jobbet som europaparlamentariker hennes första politiska uppdrag.

”Jag har jobbat i näringslivet i hela mitt vuxna liv, men har varit alltid intresserad av vad som händer i politiken och i samhället”, säger hon.

Efter att ha drivit opinion på sociala medier och i debattartiklar blev hon kontaktad av partiet innan riksdagsvalet förra året, men först nu var hon beredd att ge sig in i politiken på riktigt. Europaparlamentet är ingenting hon räds.

”Jag är van vid stora koncerner, långa ledtider och att bygga nätverk och bedriva frågor”, säger hon.

Vad kan du bidra med till partiet?

”Jag tror målmedvetenheten som jag har med mig från affärsvärlden. Jag tror jag är bra på att plocka upp det som är viktigt också, de som är där kan inte syssla med allt. Man får välja sina strider tror jag.”

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies