1515

Åkesson sågar migrationsutredningen: ”Tillsatt för att gömma undan frågan”

SD-ledaren Jimmie Åkesson räknar inte med att den kommande migrationsutredningen leder till en stramare asylpolitik.

”Den är tillsatt för att gömma undan frågan”, säger han.

Foto:Jack Mikrut

Den parlamentariska kommittén där alla partier ingår ska börja arbeta efter sommaren och vara klar om ett år.

Sverigedemokraterna kommer att representeras av Jimmie Åkesson, i stället för av partiets migrationspolitiske talesperson.

”Det sänder en viktig signal till andra partier och till väljarna att detta är något vi tar på största allvar”, säger Åkesson.

”Vi kommer att ha en konstruktiv ingång, men vi kommer inte att sitta där som något alibi för att de invandringsliberala partierna ska kunna gömma undan den här frågan.”

Enligt regeringens direktiv ska kommittén ta fram en "långsiktigt hållbar" migrationspolitik. Åkesson räknar inte med att slutresultatet blir en stramare asyl- och migrationspolitik.

”Nej, den här kommittén är ju tillsatt just för att gömma undan frågan”, säger han.

Inför förra årets riksdagsval presenterade Socialdemokraterna flera förslag för en stramare migrationspolitik.

”Jag tror att en stor del av socialdemokraterna har förstått att det är helt nödvändigt, men man viker sig för Miljöpartiet och Centerpartiet”, säger Åkesson.

Tidigare i veckan åt Åkesson en väldigt uppmärksammad lunch med KD-ledaren Ebba Busch Thor. De pratade bland annat om migrationspolitiken.

”Vi har en samsyn så tillvida att både KD och SD vill få ned asyltrycket på Sverige. Sedan menar vi att KD har helt fel politik för det. De vill ju till och med lägga till nya skäl för asylinvandring till exempel. Det tror vi är helt fel väg att gå”, säger Åkesson.

Lunchen med Ebba Busch Thor var det första arbetsmötet Åkesson har haft med en annan partiledare efter nio år i riksdagen. Han hoppas att den ska sänka tröskeln för liknande möten i framtiden.

TT: När kommer du att äta lunch med Ulf Kristersson (M)?
”Jag vet inte. När vi har anledning att göra det kanske. Det är ju som alla märkt ganska kontroversiellt att äta lunch med mig, så jag kan förstå att man kanske inte gör det så spontant. Det kräver en viss balansgång”, säger Åkesson.

SD-ledaren känner dock en ökad samsyn om samhällsproblemen med både Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson.

Han pekar på KD-ledarens debattartikel om problem med multikulturalism och tolkar M-ledarens Almedalstal som att han kopplar allt fler samhällsproblem till en misslyckad integration.

Dagens nyhet från SD presenterades i en debattartikel i Svenska dagbladet. Partiet vill att Sverige drar in bistånd till stater som förföljer och straffar homosexuella.

Åkesson pekar ut Tanzania och Afghanistan.

SD vill även att stödet till internationella organisationer som "inte tydligt står upp för homosexuellas rätt till liv och fysisk trygghet" bör dras in helt eller minskas.

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) tycker att SD slår in öppna dörrar.

”Själva utgångspunkten för svenskt bistånd är att vi ger det till människor i länder där det finns behov av utveckling när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter. Att bara säga att vi lägger ner allting för att det inte fungerar som vi vill, det vore dåligt”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?