Annons

Åkesson: Migrationsfrågan måste upp på bordet

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skulle inte nöja sig med att migrationsfrågan läggs i en utredning - oavsett hur en regering ser ut. Talmannen Andreas Norlén  bör spela nästa pjäs "inom kort" , enligt Åkesson. 

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Sverigedemokraternas besked ligger fast: En M- och KD-regering har störst förutsättningar att passera riksdagen. Vidare kommer SD-ledamöterna att rösta nej till en alliansregering om den inte erbjuder betydande politiska eftergifter. 

”Det är svårt att försäkra sig om det utan att prata med varandra, men man kan prata med varandra på olika nivåer”, säger Jimmie Åkesson efter sitt andra möte med talmannen. 

”Jag är öppen för alla möjliga former”, säger han och pekar på att det är sakpolitiska resultatet som är det viktiga. 

Nu behövs något som sätter förhandlingsbollen i rullning, enligt Åkesson. 

”Jag utgår i från att talmannen på något sätt kommer att ta det här vidare efter den här dagen, eller inom kort”, säger han. 

I  mötet med talmannen var SD:s kravlista, eller delar av den, på bordet. Av de sakpolitiska områdena har migrationspolitiken en särställning. Men en parlamentarisk utredning om vad som ska avlösa den tillfälliga lagen är fel väg att gå, anser han. 

”Det är där de störta låsningarna finns samtidigt som jag konstaterar att det finns en bred majoritet i kammaren för en mer restriktiv migrationspolitik”, säger han och pekar på samsyn mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i frågan.  

Skulle du acceptera någon regering som lägger den frågan i en utredning?
”Vi kommer inte nöja oss med att man begraver migrationspolitiken i en utredning”, säger Jimmie Åkesson som anser att Moderaternas migrationspolitik är en miniminivå som partiet skulle kunna acceptera. 

"Jag vill gärna gå ännu längre", säger han. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera