1515
Annons

Valet 2022

Åkesson i Almedalen: S har avsiktligt förstört landet

SD-ledaren Jimmie Åkesson anklagar statsminister Magdalena Andersson för att avsiktligt ha förstört Sverige.

”Du har ägnat dig åt att slå ett helt land i spillror, och nu ber du ändå om förtroende att få en chans till”, säger Åkesson.

Foto:Jack Mikrut

Han målade upp en mycket dyster bild av tillståndet i Sverige med klanstyren, utländska stöldligor, ”svenskfientliga rasistiska dåd”, blodiga strider mellan kriminella gäng och ”muslimska kravaller” på gatorna.

”Det som jag och mina partivänner så länge varnat för, i princip allt det vi har varit oroliga för och dessutom blev kallade fula ord för ja, det blev verklighet. I många fall blev det rent av ännu värre”, säger Åkesson. 

Skulden för denna utveckling lägger Åkesson helt och hållet på Socialdemokraterna.

”Häromdagen hörde vi Magdalena Andersson säga att hon ”älskar Sverige”. Socialdemokraterna och Magdalena Andersson älskar inte Sverige. Det borde stå utom allt rimligt tvivel efter de senaste åtta årens brutala hantering av vårt land.

”Socialdemokraterna älskar i första hand sig själva. Socialdemokraterna älskar makten”, säger Åkesson. 

Han kritiserade även regeringen för att inte vända på rätt stenar. Med sig hade han hundra stenar som bör vändas på, hundra politiska förslag för att få ordning på sakernas tillstånd.

Han nöjde sig dock med att räkna upp fem av den: en noggrann genomförd folkräkning, fängelseplatser utomlands, slopad mängdrabatt vid flera brott, avskaffad sekretess mellan myndigheter och betald polisutbildning.

”Vill vi återupprätta de värden som en gång i tiden fungerade som själva grunden för vårt samhällsbygge? Vill vi se till att alla de som gör sin plikt också ges möjlighet att hävda sin rätt? Vill vi ha tillbaka det här, då krävs en omstart. Då krävs ett maktskifte.”

”En förutsättning för det är att vi får bort de politiker som styrt Sverige under alldeles för lång tid. De som orsakat alla dessa problem. De klarar helt enkelt inte jobbet”, säger Jimmie Åkesson.

Valet 2022

Så mycket kan opinionen svänga i spurten

Med mindre än en månad kvar till valet är det helt jämnt i opinionen.

Di:s genomgång visar att stora förändringar kan ske under de sista skälvande veckorna och partierna laddar nu inför den avgörande slutspurten.

Partiledarna Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Magdalena Andersson (S).
Partiledarna Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Magdalena Andersson (S).Foto:Jesper Frisk; Jack Mikrut; TT

Socialdemokraterna gjorde rejäla framsteg i valet 2018, där man hämtade hem flera procentenheter av väljarna i valkampanjens slutskede.

Partisekreterare Tobias Baudin är optimistisk inför årets slutspurt.

”Vi har aldrig haft så bra fart i våra valarbetare runt om i hela landet. Det är en enormt positiv stämning”, säger han.

Tobias Baudin tror att det politiska ledarskapet kommer att väga tungt i årets val.

”Här har Magdalena Andersson visat sig som en väldigt kompetent och handlingskraftig statsminister. Det är jag övertygad om kommer att fälla avgörandet”, säger han.

Miljöpartiet har länge plågats av låga opinionssiffror, men under sommaren har det ljusnat och partiet ligger nu över riksdagsspärren.

Och MP gör bäst i att ha viss marginal. Under samtliga val sedan 2010 har partiet backat i valspurten.

MP:s partisekreterare Katrin Wissing anser att MP anno 2022 är bättre rustat för att hålla i väljarna till valdagen eftersom partiet försökt bredda sig.

”Vi vet att klimat och miljö är viktigt för många, men när man står där på valdagen med sin enda röst är också andra frågor viktiga. Vi har blivit bättre på att påminna om att vi driver så mycket mer”, säger hon.

Sverigedemokraterna gjorde en bra slutomgång i valet 2014 och växte med 3,4 procentenheter, men under 2018 blev det istället ett ras med 2,7 procentenheter.

Partisekreterare Richard Jomshof säger att partiets trogna väljare har ökat, men att man nu slåss om rörliga väljare med flera andra partier.

En huvuduppgift för SD är nu därför att visa att man kan vara med och ta ansvar för den politik som en framtida regering för.

”Väljare vet att vi kan vara ett oppositionsparti, men de kan inte lita på att vi kan vara med och styra. Därför måste vi styra kommuner och sitta i en regering på ett eller annat sätt för att visa att vi har den mognaden och viljan”, säger han.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer tror att ett maktskifte ligger inom räckhåll och säger att han känner optimism inför spurten.

”Vi uppfattar att det finns en växande efterfrågan på förändring i väljarkåren och det tycker jag ger oss goda förutsättningar”, säger han.

”En styrka för både Moderaterna som parti och vår sida inför spurten är att vi har ett samlat lag mot ett väldigt splittrat på andra sidan.”

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.
Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.Foto:Stina Stjernkvist/TT

Gunnar Strömmer tror också att Centerpartiets beslut att ställa sig bakom Magdalena Andersson (S) som statsminister kan vara en fördel.

”Det är ett viktigt besked till väljare som är liberalt sinnade men som vill se ett regeringsskifte. Det tror jag kan ge vår sida en möjlighet att vinna väljare”, säger han.

Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, påpekar att det historiskt skett små förändringar i slutskeden av val där ställningarna har varit mycket jämna.

”Om regeringsfrågan verkligen står på spel så brukar utrymmet för stora spurtar minska”, säger han.

I och med att läget just nu är mycket jämnt bör partier som hoppas på stora uppgångar på upploppet därmed justera sina förväntningar – om inget oförutsett händer.

”Spurtarna har tidigare inte legat i korten. De är oväntade och självklart skulle det kunna komma något sådant, till exempel en skandal som gör att ett parti tappar mycket. Men det är mer osannolikt i en sådan här tight valrörelse”, säger Jan Teorell.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera