1515

Åkesson hoppas på fler partiledarluncher

Almedalsveckans sista dag är Sverigedemokraternas dag. Lunchen med Kristdemokraternas Ebba Busch Thor tidigare i veckan är i fokus.

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna.
Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna.Foto:Jack Mikrut

Den lunch som partiledaren Jimmie Åkesson hade med KD-ledaren tidigare i veckan har fått stor uppmärksamhet och har kritiserats från flera håll. Jimmie Åkesson tycker att det är på tiden att en annan svensk partiledare vill diskutera politik med honom.

”Jag har varit partiledare för ett riksdagsparti i nio år nästan och har aldrig suttit ner tillsammans med en annan partiledare och ätit lunch eller pratat politik, det kan man tycka är en demokratisk märklighet i Sverige”, säger han till Sveriges radio.

Han hoppas att fler partiledare ska följa Ebba Busch Thors exempel.

”Min förhoppning är att detta inte ska vara ett unikt fall, utan ska vara något naturligt i takt med att vi växer”, säger han.

Samtidigt kritiserar han Busch Thor för att hon tidigare uttalat sig om skillnaden mellan de båda partierna när det gäller exempelvis människosyn.

”Jag köper inte det, jag tror att hon känner att det är något hon måste säga för att hon tar steg i vår riktning.”

I en debattartikel i Svenska dagbladet skriver Åkesson och partiets biståndspolitiska talesperson Julia Kronlid att Sverige bör dra in biståndet till homofientliga stater.

"Stater som förföljer, jagar och straffar människor på grund av deras sexuella läggning skall inte sponsras med svenska skattemedel", skriver de.

En rad åtgärder presenteras, bland annat bör Sverige kraftigt minska eller helt dra in det långsiktiga utvecklingsbiståndet på statlig nivå till länder där homosexualitet är kriminaliserat. Även stödet till internationella organisationer som "inte tydligt står upp för homosexuellas rätt till liv och fysisk trygghet" bör dras in helt eller minskas, skriver de.

Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete, tycker att inlägget från Sverigedemokraterna är intressant, men han tycker också att det slår in öppna dörrar.

”Själva utgångspunkten för svenskt bistånd är att vi ger det till människor i länder där det finns behov av utveckling när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter. Att bara säga att vi lägger ner allting för att det inte fungerar som vi vill, det vore dåligt”, säger han och fortsätter:

”Man ska ha i bakhuvudet att SD är det parti som både är mest kritiska till att vi har bistånd till fattiga länder och har också varit det parti som generellt varit motståndare till alla reformer när det gäller hbtq-frågor.”

TT: Hur ser ni till att pengarna inte hamnar hos de regimer som står bakom kriminaliseringen av homosexuella?
”Sida har människor på plats som ser till att detta fungerar och det finns särskilda mekanismer som ser till att det fungerar. Det är väldigt sällan vi ger pengar direkt till staterna.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?