1515
Annons

Åkesson: Ange den som gömmer en papperslös

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill att det ska vara straffbart att gömma papperslösa och en plikt att ange den som gör det.

I sitt vårtal målar Åkesson upp SD som Sveriges trygghetsparti, ett parti som går till val starkare än någon gång tidigare.

”Det står mellan dem som fortfarande inte har fattat någonting och de som har fattat hela tiden”, säger Åkesson i solgasset på Långholmen i Stockholm, inför åhörarna som radat upp sig på bänkarna i utomhusteatern.

Han säger i talet att han inte fattar att det finns väljare som ännu röstar på Socialdemokraterna, Moderaterna och de övriga partierna. Han hävdar att det är SD som, trots allt prat om att Åkesson inte får vara med när de andra gör upp, sätter agendan.

”Är det något parti som har haft inflytande så är det vi. Bara genom att finnas har vi tvingat dem till enorma positionsförflyttningar”, säger Åkesson som misstror Socialdemokraternas och Moderaternas tal om skärpt invandringspolitik.

Han säger att det i och för sig är bra att de båda rör sig i SD:s riktning. Men S färska utspel om skärpt invandringspolitik ger han inte mycket för.

”Som väljare skulle jag känna mig lite kränkt om jag hade noterat det där utspelet från någon som säger: I går tyckte vi så här och i dag tycker vi något helt annat, men rösta på oss”, säger Åkesson till TT efter talet.

”För mig är det inte trovärdigt över huvud taget. Jag ser det som röstfiske och ett sätt för S att utmana oss, precis som de sa i sin valstrategi. Men de har ju inget bra track record”, säger han och får inte utspelet att gå ihop med att S i regeringen samtidigt vill ge en ny chans till tillfälliga uppehållstillstånd för 9.000 ensamkommande.

I talet tog SD-ledaren åter upp förslagen om att skärpa kraven på utvisning för utländska medborgare som begår grova brott, en del i partiets förvalskampanj.

I en intervju i Sydsvenskan säger han att också anser att det ska vara brottsligt att gömma papperslösa och att det ska vara en plikt att polisanmäla till exempel en granne som gömmer papperslösa.

”Det är orimligt att folk tar lagen i egna händer och gömmer människor som inte har rätt att vara här”, säger Åkesson till Sydsvenskan.

På tidningens fråga om han inte är rädd för att skapa ett angiverisamhälle säger han att han är mer rädd för att det är som i dag, "fritt fram att gömma människor som uppehåller sig illegalt i vårt land".

När TT efter talet frågar var han fått inspirationen ifrån så säger han att det inte är en ny tanke.

”Jag har alltid tyckt att det ska vara förbjudet att gömma människor som uppehåller sig i Sverige och det är mycket märkligt att det inte är det.”

”Vi har ett enormt problem med tiotusentals människor som befinner sig i Sverige illegalt. Vi vet inte vilka de är, vi vet inte vad de har för avsikter eller var de befinner sig. Något måste göras.”

Han lovar åhörarna att SD är Sveriges nya trygghetsparti.

”I vår valplattform har vi konkreta åtgärder som sätter stopp för den eskalerande brottsligheten, säger han och lovar också att SD aldrig tänker stödja en regering som inte ser till att förbättra de äldres villkor.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?