Hoppa till innehållet

Annons

Åkerichefen medger: ”Jag brinner inte för lastbilar”

SKURUP.
Sveriges största privatägda åkeri såldes till norska posten. En liten del av verksamheten blev kvar – och började växa igen. Som ny vd styr Madeleine Ekdahl familjeföretaget Ekdahl Miljö vidare efter rekordåret 2022.

Madeleine Ekdahl är vd för Ekdahl Miljö.
Madeleine Ekdahl är vd för Ekdahl Miljö.Foto: Björn Solfors

Hennes pappa Ralf Ekdahl var inte bara känd för ett vinnande entreprenörskap. Han älskade också lastbilar. Speciallackerade och med starka motorer tävlade han – och vann. Nu, två år efter hans bortgång, är övre våningen på kontorsbyggnaden i Skurup fullpackad av hans troféer och vinnarpokaler.

”Det här var hans liv. Det här var det bästa han visste”, säger dottern Madeleine Ekdahl, som i våras efterträdde sin faster Ingela Ekdahl på vd-posten i åkeriet Ekdahl Miljö.

Den där måndagen, den 14 juni 2021, kommer snabbt på tal. Bara en knapp vecka tidigare hade Ralf Ekdahl medverkat på ett styrelsemöte, men nu var kampen mot cancern förlorad.

”Jag satt med min familj i ett fikarum på sjukhuset efteråt. Och så såg vi på varandra och sa: det här ska vi fixa. Vi åkte hit och pratade med personalen klockan nio, sedan jobbade vi. Det var en så himla mörk dag, det var helt tyst här nere. Samtidigt, pappa brann för företaget och vi kände att det var precis det här han hade velat”, säger hon.

Precis utanför hennes kontorsdörr har trafikledningen fullt upp. En broms har låst sig på en trailer strax utanför Jönköping. Behövs bärgning? Madeleine Ekdahl ursäktar sig, pratar med några kolleger och är snart tillbaka:

”Vår styrka är att vi är väldigt snabba på bollen, gör ändringar direkt och har en snabb uppföljning. Allt handlar om snabba besked, att ha en öppen dialog och se till att kunden alltid är nöjd”, säger hon.

Ekdahl Åkeri startade redan 1965 av hennes farmor och farfar, och bolaget växte så småningom till att bli Sveriges största privatägda åkeri med över 650 anställda. 2012 såldes åkeriet till den norska posten och Bring.

”En mindre del, med ett 20-tal bilar, var inte intressant för dem att ta över och gick inte med i affären. Bland annat bilar för glasåtervinning och grus”, säger hon.

Med syskonen Ralf och Ingela Ekdahl som ägare för det nya bolaget Ekdahl Miljö skulle snart en ny tillväxtresa ta fart med Skurup som bas. När konkurrensklausulen med den norska posten gått ut återvände en hel del kunder, uppdragen blev fler och större – och lokala divisioner i både Ljungby och Torshälla startades. På drygt tio år har antalet anställda ökat från 20 till 160 och bland uppdragen finns storkunder inom allt från stål, plast och glas till leveranser av fordonskomponenter, spannmål och flytande gods.

”Vi har väldigt många olika ben att stå på, och vi tar det som en utmaning. Vi bygger hela tiden om våra bilar efter gods, anpassar skåp till chassin, och tar gärna uppdrag som går lite utanför det vanliga.”

Bolaget har därför en egen verkstad med fyra anställda, där allt från byggnationer till reparationer görs i egen regi. Sedan 2019 har omsättningen ökat från knappt 180 Mkr till toppnoteringen 295 Mkr i fjol, och vinsten har hängt med trots skenande bränslekostnader.

”Vi var väldigt snabba med att införa ett mer rörligt bränsletillägg per vecka, eftersom priserna gick upp och ner så mycket. Vi har också satsat mycket på utbildningar inom eco-driving, för att köra mer sparsamt och miljöanpassat. Vår bransch har väldigt låga marginaler, men vi måste också våga ta betalt för det vi gör.”

107 fordon finns i flottan i dag och faktum är att varje bil har sitt eget lilla månadsbokslut.

”Ja, vi vill ha stenkoll på varje bil för att se om något blöder och för att snabbt kunna korrigera. En av trafikledningens viktigaste uppgifter är att vi alltid kör den mest effektiva rutten.”

Även i år fortsätter tillväxten i bolaget – men Madeleine Ekdahl tar inget för givet.

”Vi har bra tryck fortfarande och vi köpte även ett nytt bolag i maj. Att börja bromsa tror jag inte på, däremot tror vi att det kommer att minska lite till hösten på grund av konjunkturen. Men jag vill inte att vi ska vara rädda för en lågkonjunktur”, säger hon.

Hur menar du då?
”Jag är inte säkert på att vårt bolag tjänar som mest i en högkonjunktur, för det kostar också en hel del i övertid och annat. Ju stressigare det är, desto större är risken för fel och skador. I en lågkonjunktur blir det inte lika mycket brandkårsutryckningar. Det finns absolut fördelar med att ha perioder för eftertanke och lugn i ett företag.”

Ökad omsättning i sig är inte prioriterat, däremot ett välmående familjeföretag. Med sin faster Ingela som styrelseordförande, och de båda syskonen Henrik och Christina, har Madeleine Ekdahl bra uppbackning i sin nya roll.

”Jag har inte lastbilskörkort och brinner inte för lastbilar som pappa gjorde. Mitt driv handlar om att driva företag, att göra kunder nöjda, och när pappa gick bort steppade jag upp när det gäller storkunder och försäljning. Vi vet vad vi kan och vi tror på oss själva”, säger hon.

”Även om jag saknar att ringa pappa och fråga om råd ibland.”

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera